Leukste festivals Spanje

Flamencodanseressen
Flamencodanseressen

Spanje is een land van tradities en fiesta's. Vrijwel iedere stad heeft zijn eigen feesten en festivals waar de bevolking massaal op afkomt. Sommige zijn ter ere van een heilige en sommige zijn juist om even de wereld om je heen te vergeten. De Spanjaarden weten wel hoe ze ergens een feestje van moeten maken, maar welke zijn nou de allerleukste? Wij maakte alvast een selectie van de leukste festivals van Spanje zodat je niks zult missen!

Patricia '', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

1. Fusión Madrid

Dit is een van de minder bekende evenementen in Spanje, maar liefhebbers van culinaire hoogstandjes kunnen hier absoluut hun hart ophalen. Fusión Madrid wordt sinds 2003 jaarlijks georganiseerd in de Spaanse hoofdstad en duurt drie dagen. Tijdens deze dagen in januari komen chefkoks van over de hele wereld naar Madrid toe om de modernste kookkunsten te vertonen. Ook worden de typische Spaanse gerechten opnieuw uitgevonden. Bovendien wordt de titel van “Europese Chef van het jaar” hier toegekend aan een van de chefkoks. Je kunt dus gegarandeerd genieten van de allerlekkerste en bijzonderste gerechten bij Fusión Madrid tijdens een van de vele workshops en demonstraties. 

Typische Spaanse tapas
Typische Spaanse tapas

2. La Feria de Abril, Sevilla

De Feria de Abril in Sevilla is het grootste feest in Andalusië. Tijdens de noche del pescaíto (nacht van de vis) beginnen de feestelijkheden. Deze vinden plaats in een ontzettend groot deel van de stad dat wordt omgetoverd tot festivalterrein. Het terrein beslaat maar liefst 26 wijken en 1 miljoen m². De Feria de Abril duurt zes dagen lang en tijdens deze dagen zul je de authentieke Spaanse cultuur terugzien in de straten van Sevilla. De eerste Feria werd georganiseerd om de Moorse cultuur uit het zuiden van Spanje te verdrijven. De vrouwen paraderen in hun mooiste traditionele flamenco jurken, terwijl de mannen als ruiters deelnemen aan de optochten. De optochten met koetsen en paarden heten Paseo De Caballos en vinden elke dag van deze week plaats. Elke dag eindigt de optocht bij de Plaza de la Maestranza, waar de stierenarena staat. Er zijn dan stierengevechten om de dag mee af te sluiten. De allerlaatste dag van de Feria de Abril wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow. 

Feria de abril, Sevilla
Feria de abril, Sevilla
Vraag gratis een offerte aan

3. Festival Internacional de Benicàssim

Zoals de naam al doet vermoeden vindt dit festival plaats in Benicàssim, in de buurt van Valencia. Er zijn veel optredens van electronica-, pop- en rockartiesten, maar er is nog veel meer te zien en te beleven op het Festival Internacional de Benicàssim. Er zijn kunstgalerijen, modeshows en er worden korte films uitgezonden. Het festival vindt alleen 's nachts plaats, waardoor er meer dan genoeg tijd overblijft om op het strand de dag door te brengen en op te laden voor een nieuwe nacht van festiviteiten. Inmiddels is dit muziek- en kunstenfestival uitgegroeid tot een van de grootste festivals van Europa en hoort het thuis in het rijtje van het Glastonbury Festival en Sziget Festival.

Strand bij Banicàssim
Strand bij Banicàssim

4. Nochevieja, Bérchules

Iedereen weet dat het westerse oud en nieuw gevierd wordt in de nacht van 31 december. De Spanjaarden hebben zo hun eigen gekke tradities om het nieuwe jaar goed in te luiden. Om 12 uur 's nachts werd op iedere klokslag een druif gegeten, één voor het geluk in iedere maand van het jaar. Daarvoor moest je natuurlijk wel precies weten wanneer het tijd is voor het ritueel, maar dat ging een beetje mis in het Andalusische Bérchules. Door een technische storing bleek de kerkklok niet meer op de goede tijd te staan, waardoor de mensen niet op tijd hun druiven konden eten. Sinds 1994 vieren ze in Bérchules daarom oud en nieuw in het eerste weekend van augustus. Overdag beginnen de inwoners met het naspelen van het Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus en 's nachts wordt er groots uitgepakt met een feest in elke straat van Bérchules. Het nieuwjaarsfeest houdt de hele nacht aan en ieder jaar komen er meer mensen om in de feestvreugde te delen.

Nochevieja, Berchules
Nochevieja, Berchules

5. Cárnaval de Cartagena y Tenerife

Carnaval is een religieus feest dat in veel landen over de hele wereld wordt gevierd. Op een aantal plaatsen wordt dit extra uitbundig gedaan en komen de meest bijzondere outfits de kasten uit voor deze speciale gelegenheid. Twee van die plekken zijn Murcia, een stad in de Spaanse regio Cartagena, en het Andalusische Cádiz. Ook Tenerife is een van de plekken waar de carnavalsfestiviteiten een hoogtepunt bereiken. Tijdens het carnaval in deze regio waan je je even in Rio de Janeiro. De optochten van vrouwen in de rijkelijk versierde outfits zijn een feest voor het oog. 

Carnaval de Cartagena
Carnaval de Cartagena

6. La Tomatina, Buñol

La Tomatina is het bekende tomatenfestival in Buñol, dicht bij Valencia. Elke laatste woensdag van augustus bekogelen de inwoners elkaar met tomaten. Het festival werd zo bekend dat er in 2012 een recordaantal deelnemers was van 50.000 mensen. Er wordt ieder jaar 140 ton tomaten aangevoerd om naar elkaar te gooien. La Tomatina is daarnaast niet eens het enige festival waarbij de Spanjaarden met etenswaren gooien. Tijdens 'la Batalla del Vino' (de slag van de wijn) gooien de inwoners van de bekende Rioja streek de net zo bekende wijn over elkaar heen. Ook tijdens het Fiesta de los Enharinados in Ibi, Alicante, wordt er enthousiast met etenswaren omgegaan. De mensen gaan hier langs de deuren als collectanten voor goede doelen. Degenen die niet doneren worden bekogeld met bloem, eieren en groenten. 

La tomatina deelnemers, Buñol
La tomatina deelnemers, Buñol

7. Las Fallas, Valencia

Valencia zelf heeft ook een groot festival dat is opgenomen op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Tijdens dit festival ter ere van Sint-Jozef worden grote bouwwerken van piepschuim in brand gestoken. Iedere wijk van Valencia heeft een eigen Fallas-vereniging die een groot bouwwerk maakt van piepschuim. De grote torens heten Fallas en de kleinere werken heten ninots. De allermooiste van de ninots wordt uitgekozen en blijft gespaard tijdens de ceremonies waarbij ze in brand worden gestoken. 

Las Fallas, Valencia
Las Fallas, Valencia

8. BLOOP festival, Ibiza

Ibiza staat bekend al het ultieme feesteiland. Daarom mag dit eiland zeker niet ontbreken als het aankomt op feestjes en festivals in Spanje. Een van de grootste festivals op dit eiland is het BLOOP festival. Het bestaat sinds 2011 en is dé plek waar iedereen zijn of haar creatieve kant naar boven kan laten komen. 'Kunst is voor iedereen' is het motto en daarom is het festival helemaal gratis. Naast superleuke concerten zijn er veel kunstwerken te zien. Over het hele eiland gaan kunstenaars aan de slag om de gebouwen een stukje minder saai te maken en iedereen te laten delen in de festivalvreugde. Bezoekers kunnen bovendien met de kunstenaars meedoen om wat van ze te leren... supertof! Het festival wordt ieder jaar in augustus georganiseerd.

Allereerste 'openair' kunst BLOOP Festival Ibiza
Allereerste 'openair' kunst BLOOP Festival Ibiza

9. La Tamborrada, San Sebastián

De Spanjaarden zijn over het algemeen nog zeer gelovig. Veel naamdagen van heiligen worden nog gevierd en in San Sebastían doen ze hier nog een schepje bovenop. Op 20 januari is het de naamdag van de heilige waar deze stad naar vernoemd is. Ter ere van San Sebastián gaan de inwoners van de stad massaal de straat op voor 'La Tamborrada'. De volle 24 uur van 20 januari gaan er 15.000 mannen trommelend door de straten. De traditie ontstond toen Napoleon de stad bezette en de inwoners de indringers wilden intimideren. Daarom zijn veel inwoners deze dag ook verkleed als Franse koks of soldaten. Aan deze festiviteiten mag natuurlijk heerlijk eten en drinken niet ontbreken, dus toeschouwers kunnen deze dag rekenen op een goed feest. 

Tamborrada, San Sebastián
Tamborrada, San Sebastián

10. Semana Santa

In Spanje wordt Pasen in meerdere plekken groots gevierd met de bekende Semana Santa. Een week lang zijn er processies met heiligenbeelden en gezang. In Sevilla is de Semana Santa het bekendst, maar ook in andere plaatsen vieren ze deze heiligenweek. Een bijzondere toevoeging aan de Semana Santa is de 'Danza de la Muerte' (dodendans) die wordt uitgevoerd in Verges op Witte Donderdag. Vijf skeletten dansen onder kaarslicht door de straten van Verges op het ritme van drums. Het is een ritueel waar je echt kippenvel van krijgt en erg bijzonder is om mee te maken.

La Danza de la Muerte, Verges
La Danza de la Muerte, Verges

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen