AndalusiŽ Ė De route van de witte dorpen

Witte huizen in Ronda
Witte huizen in Ronda

Andalusië is een schitterende provincie, gelegen in het diepe zuiden van Spanje met een schat aan mooie plaatsen en bezienswaardigheden zoals de bekende steden Sevilla, Granada met het prachtige Alhambra en het schitterende achterland. Door de provincie loopt de route van de witte dorpen, La Ruta de los Pueblos Blanchos. Deze mooie route voert je van de Atlantische kust naar de kust van de Middellandse Zee via het binnenland van de streek. Hierbij leidt de route je door een groen, dunbevolkt berglandschap met pijnboom- en kurkeikbossen langs tal van witte dorpjes. Daarnaast passeer je veel grote olijfgaarden.

Tip: klik HIER voor ons aanbod naar de Costa del Sol !

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Witte huizen

Tijdens de route passeer je tientallen mooie dorpjes die bebouwd zijn met allemaal witte huizen. Verspreid over de hele regio zijn er 25 witte dorpen. De witte huizen in de dorpen zijn wit beschilderd met kalk om warmte af te weren. De witte kalk zorgt ervoor dat de zon weerkaatst wordt. Elk voorjaar worden de witte huizen opnieuw gekalkt. Hiermee luiden de inwoners van de witte dorpen het voorjaar in.

Witte huisjes Alcala de los Grazules Andalusie
Witte huisjes Alcala de los Grazules Andalusie

La Ruta de los Pueblos Blancos

Deze route van de witte dorpen loopt van Vejer de la Frontera naar San Roque. De afstand van deze mooie route is circa 250 kilometer, die je in ongeveer twee dagen kunt afleggen. Het credo van de route van de witte dorpen is het dorphoppen. Tijdens de route rijdt je langs de verschillende mooie witte dorpen. Ieder dorp heeft iets unieks te bieden. Daarnaast biedt de route genoeg mogelijkheden om van de route af te wijken, om bijvoorbeeld de natuur in te gaan. Vraag gratis een offerte aan

Vejer de la Frontera

De route vangt aan in Vejer de la Frontera. Dit eerste witte dorp ligt op een heuvel in de buurt van de beroemde Cabo de Trafalgar. Bij deze plaats werd in 1805 een van de meest beroemde zeeslagen in de geschiedenis uitgevochten. De Spaanse vloot wilde samen met de troepen van Napoleon de machtige Engelse marine verslaan. Engeland won echter en versloeg de Spaanse vloot.

Vejer de la Frontera - Spanje
Vejer de la Frontera - Spanje

Medina Sidonia

Vanuit Vejer de la Frontera vervolgt de route naar Medina Sidonia. Hiermee laat je de Atlantische Oceaan achter je. In de geschiedenis van Andalusië was dit de verblijfplaats van de zeer invloedrijke hertogen van Medina Sedonia. Dit pittoreske Spaanse stadje is vooral bekend om haar schitterende witte straten, overhangende balkons en tientallen monumenten.

Straatje in Medina Sidonia
Straatje in Medina Sidonia

Arcos de la Frontera

Het volgende witte plaatsje op de route is Arcos de la Frontera. Dit is een stadje met een schitterende oude binnenstad gelegen op een rotshelling. Dit plaatsje is een van de grootste witte dorpen van heel Andalusië. De oude prachtige binnenstad bestaat uit veel steile straatjes die samen een doolhof vormen. Het is hier de traditie dat tijdens de Goede Week (de week voor Pasen), die hier zeer uitbundig gevierd wordt, een stierendrijfjacht wordt georganiseerd door de smalle straatjes van de oude stad.

Arcos de la Frontera
Arcos de la Frontera

Grazalema

Vanuit Arcos de la Frontera wordt de route via El Bosque en Benamohama vervolgd naar Grazalema. Dit is de hoofdstad van het populaire wandelgebied Sierra de Grazalema. Je kunt hier namelijk prachtig wandelen door de zeer bosrijke omgeving. Uit Grazalema komen veel bekende streekproducten, waaronder de wollen dekens (mantas de Grazalema) en chacines (varkensvlees).

Grazalema
Grazalema

Ronda

De volgende stad van de route is Ronda. Dit is een uitstekend punt om de eerste dag mee af te sluiten. Ronda is namelijk uitermate geschikt om te overnachten, dankzij het grote aanbod aan accommodaties. Daarnaast zit je in Ronda op ongeveer 150 kilometer van de 250 af te leggen kilometers. Ronda wordt ook wel de parel van de witte dorpen genoemd. Er wordt gezegd dat het Spaanse stierenvechten in deze plaats zijn oorsprong vond. Het is een typisch Andalusische bergstad die spectaculair gelegen is. Ronda ligt namelijk aan beide kanten van het schitterende Tajo ravijn. De stad kent een rijke geschiedenis. Een van de bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis is de Puente Nuevo die over de Tajo loopt. Dit is de brug waar vroeger gevangenen vanaf werden gegooid.

Puente Nuevo Ronda
Puente Nuevo Ronda

San Roque

De volgende dag vervolg je de route, welke je nu weer terug naar de kust voert. Je rijdt door een woest berggebied richting het zuiden. Tijdens deze rit kan een bezoek aan de twee witte dorpen Jimena de la Frontera en Castellar de la Frontera niet uitblijven. De dorpjes liggen langs de weg tussen de kurkeikbossen en olijfboomvelden, wat een prachtig plaatje oplevert. In Jimena de la Frontera staat een klein oud kasteeltje en in Castellar de la Frontera vind je een burcht. Uiteindelijk leidt de route terug naar de kust van de Middellandse Zee en eindigt de route in San Roque.

Jimena de la Frontera
Jimena de la Frontera


Andalusië beleven maar dan in oude kastelen en paleizen? lees dan eens over de Koningssteden van Spanje in Paradores. Een unieke rondreis langs prachtige authentieke landhuizen waar je slaapt als een vorst. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,2

Gerelateerde artikelen