Spanje

Haven Gran Canaria Spanje
Haven Gran Canaria Spanje

Spanje behoort samen met Portugal tot het Iberisch Schiereiland. In het noorden grenst Spanje aan Frankrijk waarbij de Pyreneeën de bekende 'natuurlijke grens' zijn. In het hart van de Pyreneeën ligt Andorra. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de eilandengroep de Balearen in de Middellandse Zee; ook mooie plekken om op vakantie te gaan.

Spanje is een divers land met veel uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van Andalusië, en stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in Catalonië.

De naam Spanje is afgeleid van de Latijnse naam 'Hispania', dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Het Iberisch Schiereiland bestaat uit Spanje (78%), Portugal (18%), Gibraltar (2%) en Andorra (2%).

Spanje bestaat uit 17 autonome regio's (Comunidades Autónomas) en 2 autonome steden (Ceuta en Melilla), waarbij de mate van autonomie per regio verschilt. Bijna al deze regio’s zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies. De provincies zijn weer onderverdeeld in comarca's.

De 17 autonome regio`s zijn; Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland,
Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia.

Over het algemeen geldt voor een vakantie Spanje: hoe zuidelijker, hoe warmer. In de binnenlanden kan het 's winters goed koud zijn, maar de temperatuur kan in de zomer oplopen tot 40°C.

Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Ebro, de Tajo, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje grenst in het oosten en zuiden aan de Middellandse Zee, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die je overal aan zult treffen.

Spanje is één van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa. Een aantal van de belangrijkste producten in deze sector zijn citroenen, sinaasappels, olijven en olijfolie, noten, druiven en wijn.

Spanje staat al jaren in de top van vakantielanden voor Nederland. Vooral in de zomervakantie is het land geliefd bij veel landgenoten, echter zijn er ook genoeg mensen die in Spanje overwinteren.

Reisaanbod Spanje

Vlag Spanje
Officiele naam:
Reino de Espãna ( Koninkrijk Spanje)
ISO:
ES
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Madrid
Inwoners:
+/- 40000000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
505000 km²
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juni - juli

Shopping: zowel 'fijnproevers' als koopjesjagers kunnen tijdens hun vakantie Spanje aan hun trekken komen. Lederwaren, kleding, schoenen e.d. zijn meestal van de laatste mode en verkrijgbaar in een van de vele elegante boetieks. Traditioneel aardewerk en keramiek, zilver, goud en juwelen zijn de moeite waard om hier te kopen. Let er wel op dat het echt is, zodat u niet teveel betaalt.

Winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 14.00uur en van 16.30 tot 20.00uur. In toeristische streken sluiten de winkels 's avonds meestal later en kan men er op zondagmorgen nog wel eens supermarkten e.d. 's ochtends geopend aantreffen.

Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar u zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. In Madrid op de "El Rastro" en in Barcelona op de "Els Encants".

Het voltage is op de meeste plaatsen 220 Volt, incidenteel wordt er nog gebruik gemaakt van 110 Volt.

Nederlandse kranten en tijdschriften zijn de dag van uitgifte of 1 dag later in de meeste toeristengebieden verkrijgbaar.

Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die u overal aan zult treffen.

Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiesta aan de gang (meestal meer dan 1). Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiesta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiestas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusie. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiesta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2de donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiestas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiestas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicie is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari)
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiestas op 17 januari, de dag van St.-Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.-Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiestas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt,
wordt begraven of verbrand.

Ervaringen

* = verplicht veld

Spanje krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 1090 ervaringen:

8,2 1090 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 364 met 1090 resultaten

plaats: Costa Barcelona, reisperiode: augustus 2017

Bestemming ideaal voor een jong gezin!

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Calella, reisperiode: maart 2017

leuk om een keer te zien, alleen wat vroeg in het seizoen dus nog niet zoveel te beleven

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Andalusië, reisperiode: september 2017

Zeer aan te bevelen. Doe het rustig en GENIET.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Spanje

De Plaza del Romea is samen met het theater die hetzelfde genoemd wordt omgeven door allerlei stamcafés. Dit is de plek waar het belangrijkste theater in de stad te vinden is. Het een een breed plein en perfect om over te wandelen of te spelen met kinderen. Er komen geen auto's op het plein. Naast cafés zijn er ook veel winkels en leuke restaurants te vinden.

In een voormalig 16e-eeuws ziekenhuis is Museo de Navarra gevestigd. In dit boeiende museum met vier verdiepingen vind je o.a. muurschilderingen, Romeinse mozaïeken, islamitische kunst en schilderijen. Een van de topstukken is het 'Portret van de markies van San Adrián' van Francisco de Goya.

Pamplona is onlosmakelijk verbonden met stierenvechten. Je vindt er dan ook een grote arena (Plaza de los Toros) in de stad die plaats biedt aan 19.720 toeschouwers. Daarmee is het de vierde grootste arena ter wereld. Tijdens sanfermines is elke plaats hier bezet als de stieren via de Calle Estafeta de arena worden ingedreven. Voor de arena staat een niet te missen standbeeld van Hemingway.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Spanje

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Spanjaarden kennen vier eetmomenten. Een vakantie in Spanje begint over het algemeen met het ontbijt (desayuno) maar de meeste Spanjaarden eten niet voordat ze gaan werken en om elf uur nemen ze pas hun eerste broodje. Het ontbijt wordt vaak in cafés gegeten met een sterke espresso erbij.

Het tweede eetmoment van de dag is de lunch (comida) en is ook meteen de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit is een warme maaltijd die plaatsvindt tussen 14.00 en 16.00 uur. Een typisch Spaans gerecht is de Paella, een rijstschotel met kip of vis, paprika en diverse zeevruchten.

Het derde eetmoment is het tussendoortje (merienda) dat gegeten wordt als wij Nederlanders aan ons avondeten denken, namelijk tussen 18.00-19.00 uur. Deze tussendoortjes kennen wij als de 'Tapas', zoals olijven, gebakken sardientjes, gefrituurde inktvisringen, amandelen, etc.

Het vierde en laatste eetmoment is de avondmaaltijd (cena). Deze begint vanaf 22.00 uur en is veel lichter dan de lunch, hoewel je wel lunchgerechten kunt bestellen. Een nagerecht waar de Spanjaarden gek op zijn is flan, een zachte pudding van eieren, overgoten met een caramelsaus.

Typisch Catalaanse gerechten zijn konijn met wijngaardslakken en Catalaanse wordt (butifarra) met witte bonen.

De Spanjaarden drinken graag sherry, wijn en bier, cerveza. Sommige streken van Spanje brouwen ook hun eigen likeur.

Een echt Spaans drankje is sangria. Dit is een mix van rode wijn met kaneel, suiker, cognac en diverse vruchten. Als de vruchten zoals sinaasappelpartjes, druiven en meloen wat langer in de mix hebben gezeten, is de smaak ook in de vruchten getrokken.

Er zijn ook een heleboel goede wijnen, zoals de Rioja en de Navarra.

Cava is de bekendste wijn uit Catalonië. Cava is een mousserende wijn die op precies dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne.

Vervoer

De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, gemiddeld 2 tot 3 uur. De vliegreis naar de Canarische Eilanden duurt gemiddeld 4,5 uur. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona.

Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar een van de vele internationale luchthavens.

Spanje is ook goed te bereiken met de auto. In Spanje gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland en de bewegwijzering is prime in orde.

Je kunt in Spanje bijna overal een auto huren. Dit is zeker aan te raden. Het rijden met de auto is in Spanje goed te doen.

Je kunt een binnenlandse vlucht nemen in Spanje, bijna alle grote steden hebben een luchthaven.

De kwaliteit van de bus- en treinverbindingen zijn redelijk. Het is afhankelijk van waar je bent en waar je naartoe wilt. In de toeristische gebieden is het goed geregeld en in de afgelegen gebieden zal je niet veel openbaar vervoersmogelijkheden tegenkomen. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbinding tussen vrijwel alle steden van het land. Momenteel bestaan er 5 hogesnelheidslijnen.

Visum

Voor een vakantie in Spanje dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.

De munteenheid in Spanje is de euro.

Veiligheid

Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.

Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Artikelen over eten & drinken in SpanjeBevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

In Spanje wordt vaak nog een siësta gehouden, met name in de zomer. De siësta valt in heel Spanje van 14.00 tot 17.00 uur, ook al kan dat plaatselijk verschillen. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten, het is het moment van de dag om te eten en afhankelijk van de regio uit te rusten of slapen. De normale werktijden/schooltijden zijn dus anders dan gebruikelijk in Noord-Europese landen. Je werkt gemiddeld van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00/17.00 tot 20.00/21.00 uur.

Eten doet men gemeenschappelijk: groepen mensen treffen elkaar voor het middageten en het avondeten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er in Spanje relatief gezien meer cafes en restaurants zijn dan in welk ander land ook.

De familie is de basis van de Spaanse maatschappij. Het komt regelmatig voor dat 3 generaties onder 1 dak wonen. Kinderen worden in Spanje aanbeden en daar vloeit uit voort dat er groot belang wordt gehecht aan de opvoeding.

Het katholicisme is nog altijd een factor van belang in de Spaanse samenleving. In winkels, cafes en vrachtwagencabines houden heiligenbeelden de wacht. De kerkelijke feestdagen worden gevierd met talloze traditionele fiëstas.

Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiësta aan de gang. Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiësta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.

Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiëstas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusië. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.

Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.

Zomerfeesten: Het eerste grote fiësta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2e donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiëstas gevierd.

Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiëstas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicië is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.

Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari).

Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiëstas op 17 januari, de dag van St.Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiëstas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.

Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand.

De taal

Om het Spaans te benoemen kan men 2 woorden gebruiken: 'español' (Spaans) of 'castellano' (Castiliaans, uit Castilië). Beide termen worden in Spanje door elkaar gebruikt, afhankelijk van de regio, maar betekenen hetzelfde. Het meest pure Spaans wordt volgens vele Spanjaarden gesproken in en rondom Valladolid.

De verschillende talen die in Spanje worden gesproken zorgen regelmatig voor grote verwarring in het buitenland, waar men het vaak heeft over dialecten. Het gaat echter om in totaal 5 officiële talen (Spaans, Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees) en 2 niet-officiële talen (Asturisch en Aragonees). Het Spaans is de enige officiële nationale taal van Spanje. De overige 4 zijn officiële regionale talen, die in sommige gebieden ook de dominante taal zijn.

Flora & Fauna

Door de grote variatie in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid kent Spanje een zeer gevarieerde flora met ongeveer 8.000 soorten. De mediterrane flora overheerst en bestaat uit rozemarijn, oleander, lavendel, tijm, kurkeik, heidebrem, Cistus, Spartium en Genista.

In de dierenwereld van Spanje vind je een aantal Afrikaanse elementen terug zoals de kameleon, de genetkat en de Egyptische mangoest.

De op de rots van Gibraltar voorkomende magot of Barbarijse makaak is een apensoort die waarschijnlijk door de mens is ingevoerd.

Geschiedenis

Spanje werd zo’n 800.000 v. Chr. voor het eerst bevolkt door jagers en verzamelaars (homo erectus).

In Atapuerca in de buurt van de hoofdstad Burgos werden de oudste fossielen van de mens van Europa ontdekt. Kannibalen van ongeveer 1.000.000 jaar terug en 'el hombre antecessor' van zo'n 300.000 jaar terug.

De Romeinen kwamen rond 218 v. Chr. om de toenmalige Spaanse bewoners de zogenaamde Carthagers te bestrijden. Zo ontstond de eerste Punische oorlog. De Romeinen stichtten steden, tempels en Romeinse theaters en brachten veel Romeinse normen en waarden in de toen nog zeer primitieve samenleving.

Na de val van de Visigoten kwam er de fameuze inval van de Moren in 711 via Tarifa en Gibraltar. De strijd zou duren tot in 1492. De bezetting van de Moren duurde dus bijna 7 eeuwen. Zij voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van het allerhoogste wereldniveau. De reconquista (tegenaanval) door de christenen was een langdurig proces dat eindigde met de val van Granada op 2 januari 1492. Deze datum wordt vaak beschouwd als de eigenlijke vereniging van Spanje.

Spanje werd onder de Habsburgers (1504-1700) en de Bourbons (1700-1868) een wereldmacht, doordat deze zeer veel geplunderde rijkdommen meenamen uit de nieuwe wereld (huidig Amerika) zoals Columbus die in 1492 had ontdekt. Het Spaanse rijk strekte zich over de hele wereld uit. Van 1701 tot 1714 woedde de Spaanse successieoorlog. Deze resulteerde in een gecentraliseerde staat met aan het hoofd het huis van Bourbon. De Spaanse succesieoorlog is de oorlog om de landen van het Spaanse Rijk in Amerika en de Spaanse bezittingen in Italië en de Zuidelijke Nederlanden te behouden.

Tijdens het begin van de 19e eeuw, toen Napoleon Bonaparte Keizer van Frankrijk was en een groot deel van Europa domineerde, zette hij de Bourbons af, wat resulteerde in een jarenlange guerrilla-oorlog, die in Spanje nog steeds bekend staat als de Guerra de Independencia. Vrijwel gelijkertijd verloor Spanje al haar overzeese koloniën in de nieuwe wereld.

De Napoleonistische regering in Spanje kwam ten val. Napoleon verloor 17.000 soldaten. Voor de oorlog met Rusland moest hij troepen uit Spanje weghalen, terwijl de problemen in Spanje niet waren opgelost. Onder generaal Wellington worden de Spanjaarden geholpen en de Fransen worden in 1814 uit Spanje verjaagd. In de tweede helft van de 19e eeuw leidde de Spaans-Amerikaanse Oorlog tot het verlies in 1898 van de laatste Spaanse koloniën op het westelijk halfrond (Cuba, Puerto Rico, Filippijnen).

Voortdurende politieke instabiliteit leidde uiteindelijk tot de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Zeker tot ver in de jaren `50 van de 20e eeuw verkeerde Spanje in een totaal isolement.

Geschiedenis
Spaans Verkeersbureau
Nederlandse ambassade in Madrid
Nieuws
World factbook Spanje (EN)