Spanje

Haven Gran Canaria Spanje
Haven Gran Canaria Spanje

Spanje behoort samen met Portugal tot het Iberisch Schiereiland. De naam Spanje is afgeleid van de Latijnse naam 'Hispania', dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Het Iberisch Schiereiland bestaat uit Spanje (78%), Portugal (18%), Gibraltar (2%) en Andorra (2%). In het noorden grenst Spanje aan Frankrijk waarbij de Pyreneeën de bekende 'natuurlijke grens' zijn. Bij Spanje behoren ook de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, en de eilandengroep de Balearen, gelegen in de Middellandse Zee. Het land bestaat uit zeventien autonome regio's (Comunidades Autónomas) en twee autonome steden (Ceuta en Melilla). Bijna alle regio’s zijn weer onderverdeeld in verschillende provincies en deze zijn weer onderverdeeld in comarca's. In Spanje vind je onder andere Spaanse Hoogvlakte en bergketens zoals de Sierra Nevada en de Pyreneeën. Spanje grenst aan de Middellandse Zee, aan de Cantabrische Zee en aan de Atlantische Oceaan. Het land is een van de meest belangrijke producenten op het gebied van landbouw in Europa. Zo worden er onder andere citroenen, sinaasappels, olijven, olijfolie, noten, druiven en wijn geproduceerd.

In Spanje vind je veel verschillende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Van een regenachtig vissersdorp in Galicië tot het bruisende uitgaansleven in Madrid. Het land heeft een enorme diversiteit. Over het algemeen geldt voor een vakantie in Spanje: hoe zuidelijker, hoe warmer. In de binnenlanden kan het in de winters erg koud zijn, maar de temperatuur kan hier in de zomer oplopen tot 40°C. Het staat al jaren in de top van vakantielanden voor Nederland. Vooral in de zomervakantie is het land geliefd bij veel landgenoten. Tevens zijn er genoeg mensen die in Spanje overwinteren.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Spanje
Officiele naam:
Reino de Espãna ( Koninkrijk Spanje)
ISO:
ES
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Madrid
Inwoners:
+/- 40000000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
505000 km�
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juni - juli

Shopping: zowel 'fijnproevers' als koopjesjagers kunnen tijdens hun vakantie Spanje aan hun trekken komen. Lederwaren, kleding, schoenen e.d. zijn meestal van de laatste mode en verkrijgbaar in een van de vele elegante boetieks. Traditioneel aardewerk en keramiek, zilver, goud en juwelen zijn de moeite waard om hier te kopen. Let er wel op dat het echt is, zodat u niet teveel betaalt.

Winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 14.00uur en van 16.30 tot 20.00uur. In toeristische streken sluiten de winkels 's avonds meestal later en kan men er op zondagmorgen nog wel eens supermarkten e.d. 's ochtends geopend aantreffen.

Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar u zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. In Madrid op de "El Rastro" en in Barcelona op de "Els Encants".

Het voltage is op de meeste plaatsen 220 Volt, incidenteel wordt er nog gebruik gemaakt van 110 Volt.

Nederlandse kranten en tijdschriften zijn de dag van uitgifte of 1 dag later in de meeste toeristengebieden verkrijgbaar.

Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die u overal aan zult treffen.

Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiesta aan de gang (meestal meer dan 1). Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiesta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.
Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiestas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusie. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.
Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.
Zomerfeesten: Het eerste grote fiesta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2de donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiestas gevierd.
Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiestas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicie is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.
Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari)
Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiestas op 17 januari, de dag van St.-Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.-Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiestas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.
Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt,
wordt begraven of verbrand.

Ervaringen

Spanje krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 1977 ervaringen.

8,4  1977 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 198 met 1977 resultaten

Paul op 19 februari 2024 plaats: Mallorca, reisperiode: mei 2024

Hallo iedereen…..tja gisteren een appartement gehuurd ….maar heb verkeerde datas geselecteerd of dat het systeem het verkeerd heeft gedaan…..nu probeer ik te annuleren……heb contact gehad met de host en Airbnb….om te annuleren of te verzetten……nu zal mij benieuwen of ik een boete krijg….( als dat zo is , boek ik nooit meer bij Airbnb) ik vindt dat fouten kunnen gemaakt worden, en dat je daarna nog snel reageerd om te annuleren, dat heb ik ook gedaan. Het zal mij benieuwen of de host en Airbnb hiermee akkoord gaan…..maar vrees het ergste , wordt vervolgd

 • Algemeen 5
 • Inwoners 5
 • Ligging 5
Patrick op 26 januari 2024 plaats: Salou, reisperiode: juli 2023

Salou is van oudsher een uitgaansplaats en is nu weer langzaam in opkomt! Echt een geweldige plaats voor een jongeren vakantie voor 20/30 jarige🥳 Wij waren een groep van 22/31 jaar en het was echt een feeststad, ‚s middags lekker uitkatteren op het strand haha. En vriendelijke mensen daar!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Agnes van Hattum op 24 januari 2024 plaats: Alicante, reisperiode: februari 2024

Aangenaam in winter

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
M.R. op 23 januari 2024 plaats: Begur, reisperiode: juli 2023

Gezellig, maar toeristisch dorpje

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 6
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Marit op 19 januari 2024 plaats: Málaga, reisperiode: januari 2024

malaga is geweldig

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Jos Treffers op 12 januari 2024 plaats: Benidorm, reisperiode: december 2023

Zeer gezellige plaats

 • Algemeen 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Dani.kooiman op 8 januari 2024 plaats: Benidorm, reisperiode: december 2023

Spaanse mensen zijn fantastisch gastvrij ,en hebben een goed en vriendelijk bejegening

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 10
 • Ligging 4
Am gijsbertha op 12 december 2023 plaats: Benidorm, reisperiode: juli 2023

Het klimaat is aangenaam. Mooie stranden.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Robert Li op 12 december 2023 plaats: Valencia, reisperiode: mei 2023

Omdat het een mooie stad is met voor ieder wat wils.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Patrick op 11 december 2023 plaats: Alicante, reisperiode: februari 2023

er is niet zo veel te beleven ,in de toeristische sector zijn ze zeker niet vriendelijk,

 • Algemeen 5
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 3
 • Restaurants 3
 • Bezienswaardigheden 2
 • Inwoners 2
 • Ligging 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Spanje

Voetbal in Spanje

Voetbal in Spanje
Voetbal in Spanje

Een van de populairste en belangrijkste sporten in Spanje is zonder twijfel voetbal. Je vindt dan ook veel grote voetbalclubs in het land waaronder bijvoorbeeld FC Barcelona, Valencia CF, Real Madrid, Atlético Madrid, Villarreal CF en Sevilla FC. De stadions van deze clubs zijn voor bezoekers geopend en ook wedstrijden zijn voor buitenlanders bij te wonen. Het nationale team van Spanje werd in 2008 en 2012 Europees kampioen en in 2010 Wereldkampioen en beschikt over veel (individueel) talent.

Winkelen in Spanje

Winkelen in Spanje
Winkelen in Spanje

Zowel de koopjesjagers als de 'fijnproevers' kunnen in Spanje terecht om te winkelen. Er zijn vele elegante boetieks waar je aan de hand van de laatste mode lederwaren, kleding en schoenen kunt scoren. Maar ook zijn in de meeste steden kleine winkeltjes met keramiek, aardewerk en leuke sieraden te vinden. Voor de echte koopjesjagers zijn er in zowel Barcelona als Madrid grote vlooienmarkten waar je voor een prikje leuke producten op de kop kunt tikken. De meeste winkels in Spanje zijn open van 09.00 tot 14.00 uur en vanaf 16.30 tot 20.00 uur. In de echt toeristische steden sluiten de winkels 's avonds vaak later en kun je ook op zondag naar de supermarkt.

Monestir de Santa Maria de Poblet

Monestir de Santa Maria de Poblet
Monestir de Santa Maria de Poblet
Kaart met locatie Monestir de Santa Maria de Poblet

Het klooster in de stad Poblet staat bekend onder de naam Monestir de Santa Maria de Poblet. Je vindt het klooster in de regio Catalonië. Het Monestir de Santa Maria de Poblet is in 1151 door Franse monniken opgericht en staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij de meeste mensen is het klooster bekend geworden door de vele gebruiksdoelen, zo werd het klooster onder andere gebruikt als paleis, militair fort, pantheon en abdij. Tegenwoordig wonen er ongeveer 50 monniken in het klooster dat het gehele jaar door geopend is voor bezoekers.

Vlooienmarkt in Spanje

Vlooienmarkt in Spanje
Vlooienmarkt in Spanje

Zowel in Madrid als in Barcelona is een grote vlooienmarkt waar je zo nu en dan nog een echt kunstwerk voor een prikje op de kop kunt tikken. Je moet er dan wel vroeg bij zijn en goed kunnen onderhandelen. In Madrid op de 'El Rastro' en in Barcelona op de 'Els Encants'.

Salvador Dalí

Salvador Dalí
Salvador Dalí

De kunstwerken van Salvador Dalí zijn onder andere ondergebracht in drie Spaanse musea die speciaal zijn opgericht voor de kunstenaar. Het gaat om musea in Púbol, Portlligat en Figueres.
- Het Teatro Museo Dalí is te vinden in de geboortestad van de kunstenaar, namelijk Figueres. Hier zijn niet alleen kunstwerken van Dalí te vinden, maar ook wisselende collecties van andere kunstenaars. Het museum werd in 1974 geopend en tegenwoordig staan er in het hoogseizoen lange rijen voor de deur.
- In Púbol vind je het Gala Dalí kasteel dat sinds 1996 geopend is voor publiek. Het kasteel is gebouwd door Salvador Dalí als woning voor zijn vrouw. Hij beloofde haar nooit in het kasteel te komen, waardoor zowel Gala als Dalí hun gang konden gaan met minnaars en minnaressen.
- Het laatste museum over Dalí in Spanje staat in de stad Portlligat. Het museum is gevestigd in de vaste verblijfplaats van de kunstenaar tussen 1930 en 1982. In 1982 ging hij weg uit zijn huis omdat zijn geliefde Gala was overleden, hij ging toen in het Gala Dalí kasteel in Púbol wonen.

Accommodaties

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro's vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

Vervoer

De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, gemiddeld 2 tot 3 uur. De vliegreis naar de Canarische Eilanden duurt gemiddeld 4,5 uur. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona.

Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar een van de vele internationale luchthavens.

Spanje is ook goed te bereiken met de auto. In Spanje gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland en de bewegwijzering is prime in orde.

Je kunt in Spanje bijna overal een auto huren. Dit is zeker aan te raden. Het rijden met de auto is in Spanje goed te doen.

Je kunt een binnenlandse vlucht nemen in Spanje, bijna alle grote steden hebben een luchthaven.

De kwaliteit van de bus- en treinverbindingen zijn redelijk. Het is afhankelijk van waar je bent en waar je naartoe wilt. In de toeristische gebieden is het goed geregeld en in de afgelegen gebieden zal je niet veel openbaar vervoersmogelijkheden tegenkomen. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbinding tussen vrijwel alle steden van het land. Momenteel bestaan er 5 hogesnelheidslijnen.

Visum

Voor een vakantie in Spanje dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.

De munteenheid in Spanje is de euro.

Veiligheid

Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.

Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.Artikelen over eten & drinken in Spanje
Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

Na de lunch houden veel inwoners, vooral in de zomermaanden, een siësta. De siësta vindt plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur, wanneer de zon op zijn warmst is. Bijna alle winkels sluiten hun deuren. Om 17.00 uur start voor de meeste Spanjaarden het tweede deel van de dag weer. Sommige bedrijven gaan zelfs na de siësta niet meer open en zijn alleen geopend van 10.00 uur tot 14.00 uur. In de toeristische steden blijven de cafés en de grote supermarkten vaak wel geopend, maar houd er wel rekening mee dat dit lang niet overal het geval is.

Eten doet men gemeenschappelijk: groepen mensen treffen elkaar voor het middageten en het avondeten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er in Spanje relatief gezien meer cafes en restaurants zijn dan in welk ander land ook.

De familie is de basis van de Spaanse maatschappij. Het komt regelmatig voor dat 3 generaties onder 1 dak wonen. Kinderen worden in Spanje aanbeden en daar vloeit uit voort dat er groot belang wordt gehecht aan de opvoeding.

Het katholicisme is nog altijd een factor van belang in de Spaanse samenleving. In winkels, cafes en vrachtwagencabines houden heiligenbeelden de wacht. De kerkelijke feestdagen worden gevierd met talloze traditionele fiëstas.

Op elke dag in het jaar is er in Spanje wel ergens een fiësta aan de gang. Er is geen dorp of stad, waar niet een seizoenswisseling of een feestdag, gewijd wordt aan een patroonheilige of de Heilige Maagd. Dit wordt gevierd met processies, stierenrennen, vuurwerk, nagespeelde veldslagen, een voorouderlijke rite of romeria (een massale pelgrimstocht naar een plaatselijke heiligdom). Wat de achtergrond ook is, een fiësta biedt iedereen de gelegenheid om alle remmen los te gooien en stoom af te blazen.

Lentefeesten: Het einde van de winter wordt gevierd met Las Fallas, het grote vuurfestival in Valencia, waarbij enorme figuren van papier-mache in brand gaan. In Alcoi zijn de luidruchtige schijngevechten tussen gekostumeerde Moorse en christelijke legers in april de spectaculairste van de talloze fiëstas die de veldslagen van de Reconquista herdenken. De grote aprilkermis in Sevilla is het grootste feest in Andalusië. Tijdens Los Mayos, op 30 april en de dagen erna, worden in delen van Spanje kruizen met bloemen versierd.

Pasen: Dit is het belangrijkste feest in Spanje. In vrijwel elke gemeente wordt het gevierd. De processies op palmzondag luiden de periode in. De mooiste is die in Elx, waar fraaie beelden worden gemaakt van gebleekte palmbladeren uit het grootste palmenbos van Europa. De beste Semana Santa-processies zijn die van Sevilla, Malaga, Murcia en Vallidadolid. Broederschappen van mannen in toga`s dragen pasos, grote beelden van Maria, Christus of taferelen uit het passieverhaal door de straten. Ze worden begeleid door mensen die verkleed zijn als bijbelse figuren of boetelingen, met punthoeden op. In sommige steden speelt men passieverhalen, in andere dagen mensen zware kruizen. Soms doet men zelfs nog aan zelfkastijding.

Zomerfeesten: Het eerste grote fiësta in de zomer in Pinksteren. In El Rocio geven duizenden mensen zich dan over aan religieuze devotie. Op Sacramentsdag (2e donderdag na Pinksteren) wordt de geconsacreerde hostie in een monstrans door veel dorpen en steden gedragen. De route van de processie wordt vaak bezaaid met een bloementapijt. De belangrijkste Sacramentsdag-vieringen vinden plaats in Valencia, Toleda en Granada. Op midzomernacht worden vreugdevuren aangestoken als aankondiging van de geboorte van Johanes de Doper op 24 juni. Maria del Carmen, beschermheilige van de vissers, wordt op 16 juli in vele havens geeerd. Tijdens Los Sanfermines in Pamplona in juni rennen jonge mensen door de straten voor 6 stieren uit. Maria-Hemelvaart wordt op 15 augustus met allerlei fiëstas gevierd.

Herfstfeesten: Er zijn maar weinig fiëstas in de herfst, maar in de meeste wijngebieden viert men het einde van de oogst. In sommige dorpen is het jaarlijks slachten van varkens een feest geworden, vooral in Extramadura. In Galicië is het traditie om op straat kastanjes te poffen. Op Allerzielen, 2 november, herdenkt men de doden door bloemen, speciaal chrysanten, op graven te leggen.

Kerstmis en Nieuwjaar: Op Noche Buena (kerstavond) wordt de belangrijkste kerstviering gehouden. Dan verzamelen hele families zich aan het diner, voor ze de nachtmis of misa del gallo (mis van de haan) bezoeken. In de periode rond Kerstmis ziet men overal belenes (kerststallen) van beschilderde houten beeldjes. In Spanje wordt op 28 december, Onnozele-Kinderendag, grappen uitgehaald zoals bij ons op 1 april. Clowneske figuren spelen voor burgemeester en steken de draak met voorbijgangers. Op oudejaarsavond (noche vieja) verzamelen zich massa`s mensen onder de klok op de Puerta del Sol in Madrid. Traditioneel eet men 12 druiven, bij elke klokslag een, om een goed jaar af te dwingen. Kinderen krijgen cadeautjes op Driekoningen (6 januari).

Winterfeesten: Dieren staan centraal bij een aantal fiëstas op 17 januari, de dag van St.Antonius, patroonheilige van de dieren. Dan worden dieren door priesters gezegend. Op 5 februari, de dag van St.Agahtha, patroonheilige van de getrouwde vrouwen, maken vrouwen op vele fiëstas de dienst uit. In Zamarramala (Segovia), bijvoorbeeld, spelen vrouwen op die dag voor burgemeester.

Carnaval: Dit is een echt straatfeest. De winter loopt dan ten einde en de vastentijd staat voor de deur. De mooiste feesten zijn die van Santa Cruz de Tenerife (vergelijkbaar met Rio de Janeiro) en in Cadiz. Het Franco-regime had het carnaval verboden, vanwege zijn zedeloosheid. Het eindigt op of na Aswoensdag met de Begrafenis van de Sardine, waarbij een nepsardine, die de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand.

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen.

Flora & Fauna

In Spanje heersen veel verschillende soorten klimaten. Hierdoor leven er maar liefst 8.000 verschillende soorten flora in het land. Een groot deel hiervan bestaat uit verschillende soorten orchideeën. In het noorden van Spanje vind je vele loofbossen met eiken, beuken en beren. En de zuidelijkere gebieden vind je juist meer cactussen, palmbomen en pijnbomen. De flora is dus erg divers. De nationale bloem van Spanje is de rode anjer.

In de fauna van Spanje vind je veel Afrikaanse invloeden terug zoals de kameleon, de genetkat en de Egyptische mangoest. Ook de apensoorten de Barbarijse makaak en de magot leven in Spanje. Deze vind je op de apenrots in Gibraltar. Daarnaast leven er verschillende soorten grote zoogdieren in Spanje zoals wolven, wilde katten en wilde zwijnen. Ook heeft Spanje veel verschillende soorten vlinders en vogels.

Geschiedenis

In ongeveer 800.000 v.Chr. leefden de eerste mensen in Spanje, namelijk de jagers en verzamelaars. Dit blijkt uit verschillende rotsschilderingen die er terug te vinden zijn.

Rond 218 v. Chr. kwamen de Romeinen in Spanje en stichtten onder andere steden, theaters en tempels. In deze tijd kwamen drie Romeinse keizers aan de macht. In de vijfde eeuw na Chr. viel het Romeinse Rijk uit elkaar en de Visigoten kwamen aan de macht. Dit duurde niet lang, want de Moren uit Noord-Afrika namen de macht al snel over. De Moren hielden zeven eeuw lang de macht over Spanje.

Tussen 1504 en 1868 kwamen eerst de Habsburgers en daarna de Bourbons aan de macht. Spanje won vele oorlogen waardoor het rijk steeds sterker en groter werd. Dit stortte in toen in de negentiende eeuw Napoleon Bonaparte aan de macht kwam in Frankrijk. Hij nam een groot deel van Europa over, zo ook Spanje.

In 1931 werd Spanje een republiek. Tussen 1936 en 1939 ontstond de Spaanse Burgeroorlog tussen de nationalisten en de regering door instabiliteit in de politiek. In 1939 wonnen de nationalisten maar Franco bleef tot aan het einde van zijn leven dictator in Spanje. Daarna kwam koning Juan Carlos I aan de macht. De Spaanse economie steeg door onder andere het massatoerisme. In 1978 ontstond de democratische grondwet in Spanje en in 1982 werd Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio's. Spanje werd een democratie en lid van de EU en de NAVO.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Spaans Verkeersbureau (EN)
World factbook Spanje (EN)

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste hotels van Spanje?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Spanje:
 • Adrian Hoteles Jardines de Nivaria***** (9.8 in 10)
 • RIU Palace Meloneras***** (9.6 in 24)
 • Iberostar Selection Sábila**** (9.4 in 19)
 • Princesa Yaiza***** (9.4 in 10)
 • RIU Papayas**** (9.3 in 83)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.