De Spaanse Costa's

Calella, Costa Brava
Calella, Costa Brava

Spanje is een populair vakantieland onder Nederlandse toeristen. Vooral de Spaanse Costa's zijn erg in trek. Spanje heeft elf Costa's waar je als toerist goed terecht kunt voor een mooie strandvakantie. De Costa's hebben naast zon, zee en strand vaak ook veel op cultureel en historisch vlak te bieden. Hier lees je welke Spaanse Costa's er zijn en wat deze Costa's zoal te bieden hebben.

Patricia '', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Costa Brava

De Costa Brava is een bekende Spaanse Costa onder de Nederlanders. De Costa is de meest noordelijk gelegen Costa van Spanje, welke van de Franse grens tot Blanes loopt. Je vindt hier veel bekende badplaatsen, zoals Lloret de Mar en Tossa de Mar. De kuststrook is ongeveer 200 kilometer lang. De kust is vrij onregelmatig door de grillig gevormde rotspartijen en de hoogteverschillen door de serie aan bergketens die ineens steil aflopen in de zee. De Costa Brava staat daarom ook wel bekend als de 'Woeste Kust'.

Lloret de Mar, Costa Brava
Lloret de Mar, Costa Brava

Costa de Ponent

Ten zuiden van de Costa Brava liggen Costa del Maresme en Costa de Garraf, samen vormen zij Costa de Ponent. Deze Costa is minder bekend en wordt vaak samen gezien met Costa Brava. Een van de meest bekende badplaatsen is Calella. Costa de Ponent is net als de Costa Brava vrij onregelmatig dankzij de grillig gevormde rotspartijen en de hoogteverschillen door het berglandschap. Vrijwel de gehele kustlijn heeft zandstranden, maar vanaf het Garraf gebergte wordt de kust steeds rotsachtiger en tref je verschillende kleine grotten. De Costa heeft veel te bieden. Zo heeft de Costa een rijke flora en fauna, welke je in een van de natuurreservaten kunt ontdekken. Daarnaast heeft de Costa een rijke geschiedenis, welke je goed terug ziet in het erfgoed dat je er vindt. Culturele trekpleisters van de Costa zijn onder andere de archeologische vondsten in Burriac en Mataró.

Calella, Costa Ponent
Calella, Costa Ponent

Vraag gratis een offerte aan

Costa Dorada

Costa Dorada betekent letterlijk “Gouden Kust” en doet deze naam eer aan. Deze gouden Costa heeft namelijk uitgestrekte zandstranden, welke omringd zijn door prachtig dennenbos. Daarnaast is het klimaat zacht en je hebt er de contouren van de Romeinse ruïnes aan de horizon. Dit alles maakt de Costa Dorada tot de Gouden Kust van Spanje. Daarnaast heeft het de breedste stranden van Catalonië. Een van de meest bekende badplaatsen is Salou. De kustlijn is maar liefst 216 kilometer lang en loopt van Tarragona tot Castellón de la Plana. Naast de zandstranden heeft het ook delen rotskusten. De streek is niet alleen geliefd vanwege de stranden, de streek heeft ook prachtige landschappen en een rijke geschiedenis. Zo vind je er onder andere de monumentale binnenstad van Tarragona en de indrukwekkende kloosters van Santes Creu.

Ruïnes Romeins theater Tarragona, Costa Dorada
Ruïnes Romeins theater Tarragona, Costa Dorada

Costa del Azahar

Costa Del Azahar loopt van Castellón de la Plana via de stad Valencia tot aan Javea en is hiermee 120 kilometer lang. Deze “Oranjebloesemkust”, Spaans voor Costa del Azahar, omvat de provincies Castellón, Valencia en een deel van Alicante. De Costa heeft deze naam te danken aan de talrijke sinaasappelkwekerijen, welke in de bloeitijd een heerlijk aroma van de bloesem verspreiden. Aan de kust vind je prachtige zandstranden en rotsachtige stukken. Het binnenland is vooral een bergachtig landschap, door de uitlopers van het Iberische randgebergte. In Costa del Azahar zijn veel kastelen en heiligdommen, welke bewaard zijn gebleven sinds de middeleeuwen. Voor de kust van Costa del Azahar ligt Islas Columbretes. Dit zijn vulkanische eilanden en vormen gezamenlijk een natuurpark.

Valencia, gelegen in Costa del Azahar
Valencia, gelegen in Costa del Azahar

Costa Blanca

De Costa Blanca staat bekend om haar prachtige zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden, welke afgewisseld worden door droge gebieden, rotspartijen en steile kustgebieden. De Costa is maar liefst 244 kilometer lang en telt in totaal 74 stranden. De Costa Blanca loopt tussen Denia en Pilar de la Horadada en heeft Alicante als hoofdstad, wat ook de belangrijkste toeristische bestemming is. De Costa Blanca is het hele jaar door een druk bezochte streek, dankzij de prachtige landschappen, mooie steden en vriendelijke inwoners.

De skyline van <a href=
De skyline van <a href=
Benidorm, Costa Blanca" width="580" height="307" />

Costa Cálida

Costa Cálida is een mooie kuststreek met prachtige langgerekte witte zandstranden, welke worden afgewisseld met beschutte baaien en rotsen die steil uit de zee oprijzen. De Costa loopt van Cartagena tot Mojacar en is ongeveer 250 kilometer lang. De kust grenst aan de Middelandse Zee en Mar Menor. Mar Menor is een waar walhalla voor liefhebbers van watersport. In het binnenland tref je bosrijke valleien. De hoofdstad van deze mooie Costa is Murcia. Dit is echter niet de belangrijkste plaats van de Costa, dat is namelijk de havenstad Cartagena.

Cabo de Palos vuurtoren op La Manga, Murcia, Costa Cálida
Cabo de Palos vuurtoren op La Manga, Murcia, Costa Cálida

Costa de Almería

Costa de Almería is een heerlijke Costa om te overwinteren dankzij haar zachte klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond de 20 graden Celsius. Hierdoor vind je in de Costa verschillende mooie natuurgebieden, zoals Cabo de Gata-Nijar. De Costa loopt van Adra tot Mojácar. De Costa heeft een woestijnachtig landschap, wat de streek geliefd maakt voor de zogenaamde Spaghettiwesterns.

Het strand van Almería, Costa de Almería
Het strand van Almería, Costa de Almería

Costa Tropical

Costa Tropical leent zich perfect voor het overwinteren in Spanje, omdat de Costa vrijwel geen winterseizoen kent. In het binnenland van Costa Tropical ligt het voor deze streek contrasterende skigebied Sierra Nevada. Verder is er veel monumentaal erfgoed te vinden. Er zijn ook veel leuke dorpjes met een rijke, interessante geschiedenis.

Alhambra bij zonsondergang, <a href=
Alhambra bij zonsondergang, <a href=
Granada, Cotsa Tropical" width="580" height="307" />

Costa del Sol

De Costa del Sol is een van de meest zuidelijke Costa's van Spanje. Bekende plaatsen van de Costa del Sol zijn onder andere Málaga (hoofdstad van de Costa), Torremolinos, Marbella, Torre del Mar en Nerja. De Costa is maar liefst 300 kilometer lang en is een geliefde Costa onder de Nederlandse vakantiegangers. Je hebt tevens meer dan driehonderd dagen zon per jaar. Hierdoor kun je er prima overwinteren. Naast zon, zee en strand heeft de Costa ook een mooie natuur en veel op cultureel gebied en te bieden. Maak bijvoorbeeld eens een bezoek aan de enorme druipsteengrot van Cueva de Nerja.

Burriana strand in Nerja, Costa del Sol
Burriana strand in Nerja, Costa del Sol

Costa de la Luz

De laatste Costa van Spanje is Costa de la Luz, welke tot Portugal loopt. Bekende plaatsen zijn Huelva en Candiz (hoofdstad van de Costa). Costa de la Luz, “Kust van het Licht”, heeft zijn naam te danken aan de weerkaatsing op de oceaan en de witte zandstranden van het het felle zonlicht. Deze zonnige Costa heeft daarnaast ook nog eens meer dan 3.000 zonuren per jaar. Costa de la Luz is hierdoor ook een populaire bestemming. De Costa is vooral populair onder de Spanjaarden. De laatste jaren trekken er echter ook steeds meer buitenlandse toeristen naartoe.

Tarifa, Costa de la Luz
Tarifa, Costa de la Luz

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,6

Gerelateerde artikelen