Gastronomisch in Spanje

Verschillende Spaanse tapas-gerechtjes
Verschillende Spaanse tapas-gerechtjes

Als men aan Spanje denkt, denken vele al gauw aan het heerlijke eten en drinken. Typische Spaanse gerechten zijn paella en tapas. Paella is een gerecht met rijst, kip en vis. Soms wordt er ook inktvis aan toegevoegd, voor de extra smaak. Het hoofdbestanddeel voor ieder gerecht in Andalusië is olijfolie.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Tapas

Tapas is ontstaan doordat men aan de bar zat en gek werd van de vliegen. Iemand bedacht om een sneetje brood op het glas te leggen, om zo de vliegen weg te houden. Later bedacht men dat ze op dat brood ook wel kleine hapjes konden serveren. Nog weer later is het brood vervangen door kleine schoteltjes. Het woord tapas is afgeleid van tapar, wat afdekken betekent. Tapa betekent dan ook deksel. In de keuken van Andalusië vind je veel tradities terug. Zo wordt het vlees van een stier die gedood is tijdens het stierenvechten, direct verwerkt in verschillende gerechten. Vroeger was dat vlees alleen voor de lagere bevolking, maar tegenwoordig wordt het gezien als een echte delicatesse. Van de staart van de stier word meestal bouillon gemaakt. Lees hier ons gehele artikel over de top 5 tapasbarretjes in Sevilla !

Sherry

Veel mensen associëren Andalusië met wijn terwijl Andalusië de streek van de sherry is. Voor sherry gebruikt men twee druivensoorten: de Palomino en de Pedro Ximénez. Deze twee druiven worden geteeld in de buurt van Jerez de la Frontera. De Palomino groeit het beste op een kalkrijke grond, ook is er genoeg zon en genoeg regen nodig om de druif zijn karakteristieke smaak te geven. Voor de Pedro Ximénez geldt eigenlijk hetzelfde, maar deze druif heeft het meeste smaak als hij op een klei-achtige grond wordt verbouwd. Vraag gratis een offerte aan

Serrano ham

Het varken is een belangrijk onderdeel in de keuken van Andalusië. De streek is bekend om het produceren van de serrano ham. Voor de serrano ham worden speciale varkens gefokt, de Eberische varkens. Deze varkens worden in het begin van de herfst gevoerd met eikels. Een varken eet wel zes tot tien kilo eikels per dag. Daarna worden de varkens geslacht en het vlees word gedroogd. Om te voorkomen dat het vlees gaat rotten, wordt er zoveel mogelijk vocht onttrokken. Dit gebeurt door het vlees te zouten. Deze manier van het conserveren van vlees is al eeuwen oud.

Gazpacho

Een ander bekend gerecht is Gazpacho, dat is een soep op basis van tomaat en olijfolie, vaak wordt er ook komkommer toegevoegd. Deze soep wordt koud gegeten, meestal als een voorgerecht. Natuurlijk mag de carpaccio ook niet vergeten worden want die wordt ook veel gegeten in Andalusië.

Churros

Van het ontbijt maken ze in Andalusië iets speciaals. Tijdens het ontbijt word churros gegeten. Het wordt gemaakt van deeg en in een grote spuitzak gedaan, vervolgens worden er rondjes in een pan met hete olijfolie gespoten. Er ontstaan dan een soort wielen. Deze wielen worden ruedas genoemd. Vervolgens wordt de ruedas in stukken gehakt van ongeveer 15 cm. Je kunt de churros dippen in de koffie of chocolademelk. Ze worden ook later op de dag gegeten en vaak bestrooit met vanillesuiker.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen