Europese Burning Man: het Nowhere festival

Het Burning Man festival van bovenaf
Het Burning Man festival van bovenaf

Burning Man is een jaarlijks evenement waar tienduizenden mensen een week lang in de woestijn van Nevada een experimentele gemeenschap vormen vol kunst,33travel/"> muziek en dans. Het festival heeft tientallen soortgelijke evenementen over de hele wereld geïnspireerd. Een daarvan, en de grootste van Europa, is Nowhere in Noord-Spanje.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Wat is Nowhere?

Net als Burning Man is Nowhere moeilijk te omschrijven. Woorden als festival en kunstevenement dekken maar een deel van de lading. Op Nowhere komt een divers internationaal publiek af en iedereen draagt zijn muziek, taal, kunst, kleren en feestgevoel bij aan het geheel. Het evenement is opgebouwd rondom vijf pijlers:

Radicale zelfuitdrukking
Iedereen mag gewoon lekker zijn ding doen. Wil je je verkleden als een piraat of beer, dan doe je dat. Mensen kunnen workshops geven, muziek maken en nog veel meer.

Radicale zelfvoorziening
Je neemt alle voorraden die je nodig hebt zelf mee (eten, drinken, onderdak, etc.) en moet goed voor jezelf zorgen in de hete zomerzon.

Ruilen en delen
Afgezien van het kopen van ijs (voor verkoeling, etc.), is geld waardeloos bij Nowhere. Je moet je eigen spullen meenemen en alles wat je niet hebt moet je ruilen. Delen is ook een belangrijk onderdeel van Nowhere.

Niets achterlaten
Men laat de woestijn achter zoals men hem aantrof: schoon. Participanten moeten erop letten dat de rotzooi die ze maken ook weer opruimen.Participatie
Nowhere gaat niet over aan de zijlijn zitten en wachten tot er wat gebeurd. Het gaat om dingen doen: van het koken voor anderen tot het maken van een kunstinstallatie.
Een belangrijk element van Nowhere zijn de Barrios. Dit zijn groepen van mensen die samen kamperen en een gemeenschappelijke infrastructuur hebben. Vaak bieden deze Barrios ook nog een dienst aan zoals keuken, radiostation, bakkerij, etc.

Waar is Nowhere?

Middenin de droge woestijn van de Spaanse streek Zaragoza vind je het Nowhere festival. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Castejón de Monegros (12 km) en Sariñena (19 km). Van beide kanten moet je nog 10 km over een gravelweg rijden. Als je niet met je eigen auto komt, kun je ook met een taxi gaan vanuit een van de twee dorpjes of je huurt een auto. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Reus, op 2,5 uur rijden.

Vraag gratis een offerte aan

Geschiedenis

Nowhere begon in 2004 met een groep van 35 burners, mensen die naar Burning Man zijn geweest, waarvan de helft Spaans en de andere helft Engels was en die een Europese Burning Man wilden beginnen. De eerste Nowhere vond plaats in het natuurpark Bardenas Reales in Navarre. De locatie was echter vergeven van de muggen, dus het jaar erop verhuisden ze naar een andere locatie. Deze bergtop had een prachtig uitzicht, maar het was zeer winderig dus in 2007 verhuisde men weer, dit keer naar de huidige plek tussen Castejón en Sariñena. Ieder jaar verdubbelde het aantal deelnemers. Op de Nowhere van 2012 kwamen 1.004 mensen af.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen