Spanje van A tot Z

Burriana strand in Nerja - Costa del Sol
Burriana strand in Nerja - Costa del Sol

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch schiereiland en is het vierde grootste land van Europa. Spanje is een bijzonder land rijk aan vele uiteenlopende culturen, landschappen, talen, cuisine en festiviteiten. De geschiedenis van Spanje is net zo divers, en gaat terug tot aan de oude steentijd, zo'n 2,5 miljoen jaar geleden, wat het land des te interessanter maakt.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Architectuur

De architectuur in Spanje bevat invloeden van vele culturen die het land bezocht hebben door de vele eeuwen heen. Zo zijn overal in Spanje de Moorse, Romaanse, Gotische en Renaissance bouwstijlen terug te vinden. Hoewel dit allen zeer verschillende stijlen zijn uit verschillende landen en tijden, zijn de stijlen volledig met elkaar gemixt en tot een typisch Spaanse stijl ontwikkeld.

B van Bars en Discotheken

Gezien het feit dat Spanje een erg toeristisch land is, is er in het hele land voldoende te doen op het gebied van uitgaan. De meeste bars en discotheken zijn vooral te vinden in de toeristische kuststeden als Lloret de Mar, Salou, Barcelona en Benidorm. In het binnenland, bijvoorbeeld de hoofdstad Madrid, vind je echter ook genoeg uitgaansgelegenheden. Daarnaast is het Spaanse eiland Ibiza is één van de meest bekende hotspots op het gebied van uitgaan. Een kleine greep uit de bekende discotheken op Ibiza zijn de Amnesia, Pacha en Privilege. Vraag gratis een offerte aan

C van Costa

Spanje is gelegen op het Iberisch Schiereiland en heeft een uitgestrekte kustlijn die wel 4964 km telt. De Spaanse kusten worden ook wel Costa's genoemd in het Spaans. De bekendste costa's zijn de Costa Brava, Costa del Sol en de Costa Blanca vanwege de vele toeristische plaatsen en trekpleisters.

Skyline Benidorm - Costa Blanca
Skyline Benidorm - Costa Blanca

D van Dalí

Salvador Dalí (1904-1989) is een beroemde Spaanse surrealistische kunstschilder, geboren in Figueres. In dit kleine stadje aan de Pyreneeën is het Dalí museum te vinden, het Teatro Museo Dalí. Hier is de grootste collectie van zijn werk te bezichtigen. Ook is in Figueres Dalí's geboortehuis te bezoeken, welke ook omgebouwd zal worden tot een museum.

E van Eten en Drinken

De Spaanse cuisine is erg uitgebreid en verschilt per regio met als basis knoflook en olijfolie. Bekende Spaanse gerechten zijn paella, tapas en tortilla's. Omdat Spanje een uitgestrekte kustlijn heeft wordt er over het algemeen veel vis gegeten. Vleesgerechten bestaan voornamelijk uit varken, kip, geit en lam. Serranoham is een bekende specialiteit uit het berggebied. In Spanje wordt veelal bier, wijn, sangria en cerveza gedronken.

F van Fiësta

Fiësta is het Spaanse woord voor feest, en daar houden Spanjaarden wel van. In Spanje zijn er vele gelegenheden om een (uitgebreide) fiësta te houden. Naast de vastgestelde nationale feestdagen worden ook vele heiligen geëerd middels fiësta's. Ook heeft ieder dorp of regio ook eigen feesten ter ere van de plaatselijke patroonheilige, de Fiesta Mayor genaamd. Bekende feesten in Spanje zijn Feria de Abril in Sevilla en het tomatenfeest in San Fermín in Pamplona. Deze laatstgenoemde staat bekend om het stierenrennen waarbij stieren in de straten van Pamplona rondrennen.

G van Gaudí

Antoni Gaudí (1852-1926) was een Catalaans Spaans architect, beroemd vanwege zijn individualistische en vooruitstrevende designs. In de omgeving van Barcelona en in Barcelona zelf zijn een aantal zeer bijzondere gebouwen te vinden van Gaudí. Zijn meest beroemde werk is de Sagrada Familia, welke gebouwd wordt sinds 1882 en tot op heden niet af is. Andere beroemde bezienswaardige kunstwerken zijn Park Guell, Casa Mila en Casa Batlo.

Park Guell in Barcelona
Park Guell in Barcelona

H van Hotels

In Spanje wordt onderscheid gemaakt tussen hotels, hotel-residentie, hostel, hostel-residentie en pensions. Hotels worden daarnaast in vijf klassen (sterren) verdeeld. De overige onderscheiden verblijfplaatsen worden in drie klassen verdeeld. In heel Spanje zijn deze veel te vinden, en er zijn bovendien genoeg campings, bed and breakfasts en appartementen te huur.

I van Informatie over Spanje

Spaanse Ambassade in Nederland:
Lange Voorhout 50
2514 Den Haag.
Tel: 070-3643814

Nederlandse Ambassade in Spanje:
Avenida Comandante Franco 32
28016 Madrid
Tel: 0034-913537500

Nederlandse Consul-Generaal Barcelona
Avenida Diagonal 601, 4o D,
hoek Calle Gandesa
08028 Barcelona
Telefoon: 0034-933635420

J van Jodendom

Het Jodendom is waarschijnlijk het oudste geloof in Spanje. Momenteel is 70,5% van de bevolking in Spanje echter Rooms-Katholiek.

K van Koninkrijk

Spanje, ook wel officieel het Koninkrijk Spanje genoemd, is een constitutionele parlementaire monarchie. Koning Juan Carlos I is het staatshoofd sinds 1975, en opvolger van zijn grootvader Koning Alfons XIII die in 1931 gedwongen werd af te treden. Spanje veranderde daarmee in een republiek. De nationalistische generaal Franco werd dictator van Spanje vanaf 1939 tot zijn dood in 1975. Na zijn dood is de monarchie heropgebouwd, met Koning Juan Carlos als staatshoofd.

L van Laguna Negra

De Laguna Negra is een bergmeer in de Sierra Urbión, gelegen nabij Vinuesa in de provincie Soria. Soria is nog een vrij onbekend gebied, maar desalniettemin zeker de moeite waard voor de natuur- en/of wandelliefhebber! Het toerisme in Vinuesa wordt in deze streek de laatste jaren echter wel gestimuleerd door middel van bijvoorbeeld goed aangegeven mooie wandelroutes en restauraties van eeuwenoude stadjes.

Laguna Negra in de provincie Soria
Laguna Negra in de provincie Soria

M van Museo

Museo is Spaans voor musea. Aangezien de historie van Spanje eeuwen terug gaat, bezit Spanje de meest uiteenlopende en diverse musea. Alleen al in Madrid bevinden zich al ruim 80 musea. De meest beroemde musea in Madrid zijn het Museo del Prado, één van de grootste kunstmusea ter wereld, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza. In Bilbao bevindt zich één van de vier Guggenheim musea ter wereld, en in Barcelona staat het Museu Picasso. Kortom: kunstliefhebbers kunnen werkelijk in heel Spanje terecht voor de beste kunstmusea.

N van Nationale Parken

Over heel Spanje zijn in totaal 14 Nationale Parken verdeeld, welke vrijwel allemaal worden beheerd door het Spaanse medio Ambiente. In de Pyreneeën zijn twee nationale parken te vinden, twee aan de Spaanse costa's en overige parken in het noorden van Spanje, in het binnenland en op een aantal verschillende eilanden. Bekende nationale parken zijn het Parque Nacional Doñana in Andalusië en het Parque Nacional d'aigues tortes y Estany de Sant Maurici in de Pyreneeën. Er zijn overigens ook nog veel meer regionale natuurparken en reservaten in Spanje.

O van Openingstijden

Banken en overheidsinstellingen zijn geopend van maandag tot vrijdag 9.00 of 9.30 tot 14.00 uur. Postkantoren van maandag tot vrijdag 9.00 tot 14.00 uur geopend, en op zaterdag van 9.00 tot 13.00. In de grotere steden zijn deze openingstijden echter ruimer. Openingstijden van winkels in de grotere steden zijn ook zeer variabel, vooral in de toeristische zomermaanden.

P van Politie

In Spanje is de politie opgedeeld in drie verschillende politiekorpsen, namelijk de gemeentepolitie (Policía Municipal), de landelijke politie (Policía Nacional) en een militaire politiemacht (Guardia Civil). De gemeentepolitie gaat over aangifte van diefstal of vermissing en is vaak overwegend aanwezig in steden met meer dan 30.000 inwoners. De landelijke politie houdt zich bezig met grotere zaken als misdaad, bewaking en oproer. In de kleinere gemeenten is vaak alleen de laatste politiemacht aanwezig, de militaire politiemacht. Deze houden zich namelijk meer bezig op het platteland en de wegen.

Q van Qué Ta(a)l?

De historie van Spanje en de vele verschillende culturele invloeden van buitenaf hebben diverse talen en dialecten doen ontstaan. Castiliaans (Spaans) is inmiddels de meest gebruikte taal, daarnaast kent Spanje ook nog het Catelaans, Baskisch en Galicisch. Het is voor alle inwoners van Spanje echter wel verplicht om het Castiliaans te kennen.

R van Radio en TV

De Spaanse radio heeft vergelijkbare zenders met de Nederlandse radio 1,2 en 3, namelijk R1, R2, R3 en R5. R1 verzorgt nieuws, R2 klassieke muziek, R3 popmuziek en R5 verzorgt ook nieuws. Bovendien zijn er ook een paar commerciële zenders beschikbaar in Spanje. De bekendste televisiekanalen van Spanje zijn La Primera (TVE1), Antena 3 en La Sexta. TVE1 was het eerste televisiezender in 1956 en is qua programmering vergelijkbaar met Nederland 3. Over het algemeen is het gebruikelijk dat in Spanje buitenlandse (bioscoop)films en programma's worden nagesynchroniseerd. Wanneer dit niet het geval is wordt dit aangegeven met VO (Version Original). Overigens is Telefonica het grootste media concern van Spanje, welke voorheen Endemol heeft overgenomen.

S van Stierenvechten

Stierenvechten is een eeuwenoude – en tot op heden - traditie in vele delen van Spanje. Hierbij vindt een gevecht plaats tussen één man (toreador genoemd) of meerdere mannen en één of meerdere stieren. Er zijn een aantal variaties en protocollen waaraan gehouden wordt tijdens het stierenvechten.

Arena voor stierenvechten in Malaga
Arena voor stierenvechten in Malaga

T van Toerisme

Spanje is het tweede land met de grootste aantal buitenlandse toeristen per jaar. Frankrijk staat echter op één. 7% van de wereldwijde internationale toeristen komt naar Spanje. In 2005 bezochten 52,4 miljoen buitenlanders het Spaanse land.

U van ?

V van Vervoer

Het openbaar vervoer in Spanje is over het algemeen goed geregeld. Naast het gebruikelijke vervoer als bussen, taxi's en treinen, wordt er in de grote steden vooral gebruik gemaakt van metro's. In bijvoorbeeld Barcelona en Madrid, maar ook in andere grote steden, rijden overal metro's, dit is voor toeristen een zeer eenvoudig en betrouwbaar vervoersmiddel. Deze rijden echter niet de hele nacht door.

W van Wandelen

Spanje is een waar wandel-walhalla voor wandelliefhebbers, vooral midden-Spanje. Het diverse landschap wat Spanje biedt, heeft voor ieder wat wils. Bergen beklimmen en fietsen kan in de vele natuurgebieden en parken die Spanje te bieden heeft. Er zijn hierover vele boeken te vinden in de boekhandel.

Wandelschoenen op een berg
Wandelschoenen op een berg

X van ?

Y van El Yelmo

El Yelmo is een 1.717 m hoge rots gelegen in het gebied La Pedriza, in een berggebied in de Sierra de Guadarrama.

Z van Zeeën

Het Iberische eiland waarop Spanje zich bevindt, wordt omsloten door zeeën. Spanje grenst in zowel het oosten als in het zuiden aan de Middellandse zee. In het noorden aan het zuidelijke deel van de Golf van Biskaje (ook wel de Cantabrische Zee genoemd). In het westen grenst Spanje aan de Atlantische Oceaan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen