Interview Tiara Tours

Interview met Linda Bank
Interview met Linda Bank van Tiara Tours

Persoonlijke vragen voor de geïnterviewde

Vertel eens wat over jezelf, hoe lang werk je al bij de organisatie? Wat is je huidige functie? Heb je ook andere functies gehad? Wat vind je wel/niet leuk aan je functie?
Ik ben sinds 2006 reisspecialist bij Tiara Tours en sinds kort verantwoordelijk voor de marketingcommunicatie. Juist de combinatie maakt deze functie zo leuk!

Als reisspecialist heb ik direct contact met onze reizigers, verzorg ik individuele offertes op maat en verwerk ik reserveringen. Alle reisspecialisten hebben één of meerdere keren de Trans Mongolië Express gedaan en kunnen dus allemaal uit eigen ervaring advies geven over deze reis.

Als communicatie adviseur ben ik betrokken bij alle voorkomende communicatie activiteiten. Dit varieert bijvoorbeeld van het bijhouden van de website www.tiaratours.nl en onderhouden van de social media campagne tot de opmaak van de brochure, deelname aan vakantiegerichte beurzen en het organiseren van Gratis Reispresentaties. Daarnaast coördineer ik de aanwezigheid van Tiara Tours op overige websites zoals Reisgraag.nl en ben ik verantwoordelijk voor de eindredactie van onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Vragen over de organisatie

Hoe is het bedrijf ontstaan?
Daar gaat een behoorlijke geschiedenis aan vooraf. Addie Schiphorst Preuper (treinenliefhebber, reiziger, ondernemer en Honorair Consul van Mongolië) is de oprichter van Tiara Tours. De liefde voor Azië is ontstaan toen Addie nog heel jong was. Zijn overgrootvader had in 1912 aandelen van de Russische Spoorwegen gekocht in toen nog tsaristisch Rusland. Deze aandelen hebben Addie altijd gefascineerd en hier is specifiek zijn interesse voor de Trans Siberië Express ontstaan. In ons kantoor hangt nog steeds één van de officiële eerste aandelen in de Trans Siberië Express!

Addie’s eerste treinreis begon in het voorjaar van 1984 met het kopen van een treinticket BoekarestBeijing voor 31 gulden. Het werd een heel bijzondere reis door toen nog streng communistische landen. “Het uitgestrekte Siberië maakte grote indruk op mij en zou mij de decennia daarna blijven bezighouden. Ik bleef ruim zeven jaar in China en richtte een reisonderneming op gespecialiseerd in Trans Siberië Express reizen naar Europa en alles wat daarmee verband hield.”

In 1989 viel “De Muur”, waren er de Tiananmen opstanden en viel “Het IJzeren Gordijn”. “Met de goedkope treinkaartjes was het in één klap afgelopen en ik ging terug naar Nederland. Het bleef kriebelen, dus ik richtte in 1994 Tiara Tours op. Opnieuw specialist in de Trans Siberië Express en alles wat daarmee verband houdt, maar dan van west naar oost.”

Waarom is destijds voor de bedrijfsnaam gekozen?
Geen speciale reden, het is een mooie pakkende naam.

Wat is de visie en missie van de organisatie?
Missie:
Tiara Tours is DÉ reisspecialist op het gebied van niet-alledaagse reizen.

Visie:
Door het leveren van kwaliteit tegen een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding marktleider zijn en blijven op het gebied van de Trans Siberië Express. Daarnaast wil Tiara Tours het risico spreiden door reizen naar andere niet-alledaagse bestemmingen te verkopen.

Wie is de doelgroep?
De doelgroep is te verdelen in twee groepen. Enerzijds de reizigers die de Trans Siberië Express als langgekoesterde levensdroom hebben of een lange treinreis willen beleven. En anderzijds richten we ons op de reizigers die nieuwe culturen willen ontdekken en een avontuur willen beleven. Over het algemeen zijn onze reizigers van alle leeftijden, reizen zonder kinderen en zijn hoger opgeleid.

Waarin onderscheidt de organisatie zich van concurrenten?
- Tiara Tours is DÉ specialist op het gebied van de Trans Siberië Express
- Tiara Tours verzorgt goede en eerlijke voorlichting
- Alles is mogelijk bij Tiara Tours voor een individuele reis op maat
- De medewerkers hebben allemaal de reis ondernomen en zijn dus ervaringsdeskundigen

Welke bestemmingen verkopen jullie op dit moment het meest?
We boeken verreweg het meeste de Trans Mongolië Express. Maar onze rondreizen naar Tibet & Nepal, Mongolië en Oezbekistan zijn momenteel ook zeer populair.

Kun je trends of verschuivingen noemen m.b.t. bestemmingen?
De Trans Siberië / Mongolië reizen blijven populair. Qua overige niet-alledaagse bestemmingen zien we een verschuiving van Mongolië naar meer Oezbekistan en Tibet & Nepal. En dat terwijl Mongolië zo’n unieke bijzondere bestemming is!

Wat is echt kenmerkend/karakteristiek voor de organisatie?
Onze Gratis Reispresentaties over de Trans Mongolië Express. We geven van december t/m mei ongeveer twee keer per maand een Gratis Reispresentatie op diverse locaties in het land. Tijdens deze 2 uur durende presentatie vertellen we aan de hand van mooie foto’s wat de reis inhoudt en wat deze reis zo speciaal maakt.

Hoe zou je graag omschreven willen worden door klanten?
Als betrouwbare specialist die goed verzorgde reizen organiseert.

Zijn jullie aangesloten bij ANVR/SGR/Calamiteitenfonds? Waarom wel/niet?
Ja, bij alle 3 deze organisaties. We vinden het belangrijk om onze reiziger zekerheid te bieden.

Heb je nog iets toe te voegen?
Dat iedere reiziger zeker één keer in zijn leven de Trans Siberië Express gedaan moet hebben!