Floortje naar Maatsuyker in AustraliŽ

Geschreven op 10 maart 2017 door Anique

Floortje samen met Robyn en Gary ©VARA
Floortje samen met Robyn en Gary ©VARA

Aflevering 4 wordt deze zondag alweer uitgezonden van het populaire reisprogramma Floortje Naar Het Einde Van De Wereld. Dit keer bezoekt Floortje Dessing een eilandje in het uiterste zuiden van Australië, genaamd Maatsuyker. Hier ontmoet ze de Australische Robyn en Gary die als vrijwilligers een half jaar lang het eiland beheren.

Maatsuyker

Floortje vliegt vanuit Tasmanië met een klein vliegtuigje naar het stipje in de oceaan. De enige bewoners op dit eiland van Tasmania Parks and Wildlife Service zijn Robyn Mundy en haar man Gary Miller. Ze hebben ervoor gekozen een jaar lang op dit onbewoonde eiland te gaan wonen. Je hebt er geen winkels, geen internet en geen andere mensen. Wel heb je op Maatsuyker de meest zuidelijke vuurtoren van Australië.

Grasmaaien en weinig verwarming

Meer dan een AM-radio, een noodradio en minimale verwarming is er niet. Robyn geeft dan ook aan dat er echt weinig comfort is en dat het er echt koud is. Er moest voor een half jaar aan eten gepakt worden voor het vertrek, wat geen gemakkelijke klus was. Wat ze niet aan zagen komen was dat de fysieke arbeid vrij hoog is. 'We zijn veranderd in eetmachines', zegt Robyn. Het lichamelijke werk komt voornamelijk neer op het grasmaaien van het eiland. Ze besteden twee tot drie dagen om het eiland te maaien, en dat om de paar weken.

Floortje op Maatsuyker ©VARA
Floortje op Maatsuyker ©VARA

Waarom zijn ze hier?

Het gebied is een heel belangrijk leefgebied voor zeezoogdieren, zoals pelsrobben en zeeolifanten, maar ook voor diverse vogelsoorten. Robyn en Gary kregen de mogelijkheid een grondige kennis van het lokale weer te ontwikkelen en te leven in een gebied waar je van dichtbij te maken krijgt met inheemse wilde dieren.

Daarnaast is een van de belangrijkste taken de weerwaarnemingen voor het Bureau of Meteorology. Dit moet twee keer per dag gedaan worden bij het weerstation van het eiland. Om hier te komen moet er een gevaarlijke wandeling om 06.00 uur in de ochtend gemaakt worden, weer of geen weer. Het weer is ook nog wel een ding hier, zo regent het er ongeveer 250 dagen per jaar en worden er maximale windsnelheden van 176 kilometer per uur gemeten.

De vuurtoren is geautomatiseerd, dus daar hoeven ze niet veel aan te doen. Daarnaast is Gary een groot deel van de tijd bezig met het repareren van gebroken dingen door de harde wind of regen.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld

Floortje logeert bij het stel om te kijken hoe het is om op zo'n ruige plek te wonen. Je ziet deze bijzondere aflevering aanstaande zondag 12 maart om 21.25 uur op NPO1.

In de onderstaande video krijg je een indruk van het eiland:
27 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen