Ontdek het departement Pas-de-Calais

Strand Nord-Pas-De-Calais, Noorden van Frankrijk
Strand Nord-Pas-De-Calais, Noorden van Frankrijk

Het departement Pas-de-Calais ligt in het noorden van Frankrijk, in de regio Nord-Pas-de-Calais. Pas-de-Calais ligt aan de kust van het Kanaal en de Noordzee. Grote plaatsen in de regio zijn Calais, Le Touquet en Saint Omer. Ieder met zijn eigen bijzondere kenmerken en interessante bezienswaardigheden. Naast cultuur snuiven kun je in Pas-de-Calais verschillende activiteiten beoefenen zoals golfen, strandzeilen of paardrijden.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Calais

Calais heeft de grootste passagiershaven van Frankrijk en kent een rijke geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad vrijwel geheel verwoest, maar is daarna gelukkig weer opgebouwd. Jaarlijks maken meer dan 35 miljoen mensen de oversteek over het Kanaal, zowel per boot als door de nabij gelegen Kanaaltunnel. Calais was vroeger voornamelijk bekend vanwege het kant, maar ook vandaag de dag is dit nog een belangrijk exportproduct van de stad. Er zijn zelfs nog enkele bedrijven die de kant op traditionele wijze maken. Het symbool van Calais is het beeldhouwwerk 'De Zes Burgers van Calais', en staat tegenover het stadhuis. Het beeld is ter nagedachtenis aan de 6 burgers die in 1347 hun leven offerden voor de rest van de stad. De twee belangrijkste musea van de stad zijn het Museum voor Schone Kunsten en het Internationale Kant- en Modemuseum.

Le Touquet

De stijlvolle badplaats Le Touquet wordt ook wel Le Touquet Paris-Plage genoemd. Het ligt ook maar op 2,5 uur rijden van Parijs. Vooral in de jaren `30 van de vorige eeuw verbleef er veel elite vanuit de hele wereld in de badplaats, van britse adel tot de sultan van Marokko. In Le Touquet is een 16 km lang zandstrand waar je kunt wandelen, strandzeilen, paardrijden of heerlijk luieren. Tijdens ieder seizoen kun je je vermaken in deze badplaats. Overdag een van de activiteiten beoefenen en `s avonds tot in de late uurtjes verblijven in een van de vele restaurants, bars of discotheken. Het strand en de duinen omsluiten het grootste maritieme dennenbos ten noorden van Parijs. In deze omgeving is een 25 km lang fietspad waar je kunt fietsen of paardrijden. Ontspannen kan ook in het wellnesscentra van de hotels of in het grote thalassocentrum aan het strand. Vraag gratis een offerte aan

Saint Omer

De basis van de stad werd gelegd in 650 toen de benedictijner monniken, waaronder Audomarus, zich in deze streek vestigden. Ze stichtten de Sint-Bertinabdij, waarvan de ruïnes nog altijd zichtbaar zijn. In 1124 werd een stadswal gebouwd en Saint Omer groeide uit tot een van de 7 grootste steden van Vlaanderen. Toen er in de 14e eeuw geen ruimte meer was voor meer inwoners werden de moerassen in de omgeving drooggelegd. De strategische ligging op de grens zorgde lang voor vele conflicten en Saint Omer is in handen geweest van de Vlamen en Spanjaarden voordat het in 1677 weer in Franse handen kwam. De kathedraal van Saint Omer is een prachtig gotisch bouwwerk uit de 11e eeuw. Het gebouw werd voltooid in de 16e eeuw. De stad is trots op zijn culturele erfgoed, musea en rijkdom van de bibliotheek. De bijnaam van de stad is niet voor niets 'Stad van Kunst en Geschiedenis'.

Activiteiten

Naast vele culturele bezienswaardigheden kun je in de regio Pas-de-Calais verschillende activiteiten beoefenen. In diverse steden kun je strandzeilen, kitesurfen of windsurfen op het strand. Maar ook golfen, paardrijden en mountainbiken zijn populaire sporten. Er zijn verschillende leuke evenementen in de regio zoals het internationale vliegerfestival in Berck-sur-Mer en het indrukwekkende licht- en geluidspektakel in Arras.

Streekproducten

Op de meeste kleurrijke markten die de regio rijk is kun je kennis maken met de heerlijke streekproducten. Het is voornamelijk kaas en bier wat bekend is uit deze regio. In Arras is het naast een lekker kaasje ook peperkoek, het biertje Chti en het worstje andouillette wat je zeker een keer moet proeven. In Le Touquet is het een aanrader om een bezoek te brengen aan een van de vishallen aan de kade van Etaples-sur-Mer. Vissoep is in deze stad een ware specialiteit. Ook in Boulogne-sur-Mer kun je genieten van vele visgerechten. Iedere dag kun je er verse vis kopen aan de Quai Gambetta.

Wil je meer weten over deze regio kijk dan eens op noord-frankrijk-toerisme.com.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen