Klimaat Frankrijk

Franse druivenstruiken
Franse druivenstruiken

Frankrijk is het derde grootste land van Europa. Aan de westkust grenst Frankrijk aan de Atlantische Oceaan. In het zuidwesten van Frankrijk vormen de Pyreneeën de grens met Spanje en Andorra. In het zuidoosten grenst het land aan de Middellandse Zee. Aan het oosten grenzen nog eens 5 landen. Hierdoor is het ook logisch dat dit land meerdere klimaten kent. De klimaten hebben grote invloed op het weer in de verschillende regio's van het land. 

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat

Frankrijk kent officieel 3 klimaten. Allereerst is er sprake van een hooggebergteklimaat in de Franse Alpen in de regio Rhône-Alpes. Dit klimaat kenmerkt zich door koele zomers, koude winters en relatief nat weer gedurende het hele jaar. Daarnaast is er een mediterraan klimaat in het zuidoosten van het land, wat zich kenmerkt door warme droge zomers en milde winters. Het gebied van de Provence-Alpes-Côte d'Azur is daardoor het warmste van Frankrijk. In de rest van het land is er een gematigd zeeklimaat, wat hetzelfde is als in Nederland. De winters zijn relatief mild en de zomers zijn gematigd. Ook hier valt er gedurende het hele jaar neerslag. 

Kaart regio's Frankrijk
Kaart regio's Frankrijk

Temperaturen

Door de verschillen in klimaten zijn de temperaturen in Frankrijk ook verschillend in de diverse delen van het land. Over het algemeen geldt dat het zuiden een stuk warmer is dan het noorden van het land. Het warmste deel van Frankrijk is het kustgebied in het zuidoosten. Hier liggen bekende vakantiestreken zoals de Côte d'Azur, Provence en Languedoc Roussillon. De temperaturen zijn hier in de zomer gemiddeld 28℃ en in de winter gemiddeld 13℃. In het gebied ten noorden hiervan liggen de Franse Alpen. Hoewel de zon er wel veel schijnt in de zomer lopen de temperaturen hier niet hoog op. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 22℃ en in de winter vriest het een aantal maanden lang. In de rest van het land is de gemiddelde temperatuur in de zomer 25℃ en in de winter 8℃.

Over het algemeen geldt dat het zuiden een stuk warmer is dan het noorden van het land.


Haven in het zuidoosten
Haven in het zuidoosten
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Vrijwel in heel Frankrijk kan het gedurende het hele jaar regenen, met uitzondering van het kustgebied in het zuidoosten. De meeste neerslag valt in de berggebieden van Frankrijk, met een gemiddelde van 1.200 ml per jaar. Dit is veel in vergelijking met de rest van het land, waar ongeveer 550 ml per jaar valt. In de Franse Alpen is de kans op neerslag het grootst in september, oktober en maart. Tijdens de winter valt er genoeg sneeuw om er goed te kunnen wintersporten. Ook in de Vogezen en Pyreneeën is de kans op regen en sneeuw veel groter dan andere delen van het land. Aan de Middellandse Zeekust valt bijna alle neerslag in het winterseizoen.

Wintersport

Frankrijk telt meerdere gebergtes waar wintersporters graag naartoe gaan tijdens de winter. De Franse Alpen zijn veruit het populairst onder wintersporters, omdat de skigebieden zeer sneeuwzeker zijn tussen december en april. Zeker aan het eind van de winter is het ideaal om hier te skiën, omdat de sneeuw nog goed is en er wel al een aangenaam zonnetje staat. Ook in de Pyreneeën, Vogezen, de Jura en het Centraal Massief kun je goed skiën, hoewel dit een stuk minder populair is onder Nederlandse wintersporters. Tot slot kun je ook wintersporten op Corsica, namelijk in de skigebieden Col de Vergio, Ghisoni en Val d’Ese. Deze zijn wel minder sneeuwzeker dan de andere skigebieden in Frankrijk.

Wintersportgebied in Frankrijk
Wintersportgebied in Frankrijk

Mistral

Een bijzonder kenmerk van het Franse klimaat is de mistral. Deze sterke noordelijke wind steekt de kop op in het oosten van Frankrijk. De wind komt uit het hoge noorden vanuit de poolstreken en houdt aan tot het zuiden van Europa. Over het algemeen merk je meer van de mistral tijdens de winter. Het komt niet zelden voor dat dan windkracht 9 wordt bereikt. Ook windkracht 10 en 11 komen in het dal van de Rhône voor, hoewel dit niet zo vaak voorkomt. Meestal houden de windstoten een aantal dagen aan, waarbij overdag de wind vaak sterker is dan 's nachts. Bij de bouw van huizen en aanleg van parken wordt in dit gebied rekening gehouden met de mistral. Daarom blijven de gevolgen van deze wind beperkt.

Wil je vast een indruk van hoe mooi Frankrijk is? Bekijk dan dit filmpje !

17 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen