Le of La Champagne in Frankrijk

Landschap Champagnestreek
Landschap Champagnestreek

De Franse regio Champagne is het meest bekend vanwege het goddelijke drankje. Maar wat is Champagne eigenlijk? En waarom zouden we überhaupt Champagne drinken? Waar moet je zijn voor leukste rondleiding? En wie weet eigenlijk het verschil tussen 'Le' en 'La' Champagne. In Nederland drinken we lang niet zoveel Champagne als in onze buurlanden en dat is toch spijtig. Een goed glas Champagne kan je hele dag goedmaken of net zo goed afsluiten als hij begonnen is.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wat is Champagne?

Het drankje mag pas Champagne heten als de druiven afkomstig zijn uit het afgebakende gebied in de Champagne-streek in Frankrijk. In totaal is er iets meer dan 30.000 hectare grond beschikbaar waar champagne-druiven verbouwd mogen worden. Er zijn meer dan 15.000 champagne-boeren actief voor zo`n 5000 champagne-huizen. Champagne wordt meestal gemaakt van een mix van de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier-druiven. Als de Champagne alleen van de Chardonnay is gemaakt wordt het Blanc-des-Blancs (BdB) genoemd, wordt hij alleen van Pinot Noir of Pinot Meunier gemaakt dan noemt men het Blanc-des-Noirs (BdN). De meest gebruikelijke mix is 49% Chardonnay, 49% Pinot Noir en 2% Pinot Meunier. De unieke bubbels worden gevormd tijdens de tweede gisting op de fles.

Rose Champagne

De inmiddels erg populaire Rose Champagne wordt meestal gemaakt door een rode Pinot Noir toe te voegen aan de flessen voordat ze voor de rijping worden weggelegd. De meer pure manier is om de schillen van de Pinot Noir mee persen of mee te laten gisten. Dit kan alleen een wat bittere smaak afgeven, waar vooral Nederlanders vaak geen fan van zijn. Het mengen van rode en witte wijn is alleen toegestaan voor Champagne, in de rest van de EU is het verboden om zo rose te maken. Het champagnehuis Veuve Clicquot is expert op gebied van Rose Champagne, zij waren de eerste die deze roze bubbels exporteerden. Het is ook Veuve Clicquot die zegt dat Champagne beter tot zijn recht komt in een magnumfles (1,5 liter). Een goede reden dus om zo`n grote fles te kopen! Vraag gratis een offerte aan

Hoofdstad van de Champagne

Epernay is de hoofdstad van Le Champagne terwijl Reims de officiële hoofdstad is van La Champagne. Maar wat is nou Le of La Champagne? La Champagne staat voor de Franse regio terwijl met Le Champagne het drankje wordt bedoeld. In Le Epernay bevinden zich vele grote wijnhuizen zoals Moet & Chandon en Mercier. Tijdens een rondleiding bij een van deze wijnhuizen wordt je met een treintje door de kelders gereden. Bij Mercier vind je het grootste champagnevat ter wereld, hier kunnen maar liefst 200.000 flessen in! Het vat heeft de inhoud van 150.000 liter.

Niet doen

Ondanks dat het er feestelijk uitziet om de kurk van de fles af te laten knallen is dit niet verstandig. Er spuit behoorlijk wat wijn uit de fles en hetgeen wat overblijft verliest snel zijn koolzuur. Meer dan de helft van alle Champagne die jaarlijks in Nederland gedronken wordt, consumeert men in de laatste twee weken van het jaar. Nou is dat geen probleem alleen drink de Champagne niet samen met oliebollen. Door het vette van de oliebol verdwijnen de bubbels vrijwel direct en door het zoete van de oliebol kan de Champagne een zure smaak krijgen. Zet de Champagne dus pas op tafel als de oliebollen op zijn of laat de oliebollen gewoon achterwege.

Waarom dan wel Champagne?

In een fles Champagne zitten zo`n 550 kcal, dat is dus 78 kcal per glas. In een glas bier zitten gemiddeld 110 kcal, een glas droge witte wijn 120 en in een glas rode wijn al snel 140 kcal.
De bubbels maken je gewoon ontzettend vrolijk en je krijgt energie van al die bewegende bubbels in je glas. Stille wijn is ook maar zo stil. Champagne smaakt goed bij oesters of chocolade, en we weten natuurlijk allemaal wat dat met ons doet.

Lees verder in ons artikel : Champagneroute door de Aube 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen