10 speciale gerechten uit Zuid-Frankrijk

Haven van Nice, Zuid-Frankrijk
Haven van Nice, Zuid-Frankrijk

Frankrijk staat niet voor niks bekend als culinaire bron van inspiratie. Wereldwijd wordt de Franse keuken gezien als zeer traditioneel en chique. Wat vaak wordt vergeten is dat 'de Franse keuken' juist zeer divers is en dat elke streek in Frankrijk weer zijn eigen typische gerechten en producten heeft. Het zuidoosten van Frankrijk heeft flinke mediterrane invloeden en wordt ook wel de Provençaalse keuken genoemd. Er wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten en kruiden. Het zuidwesten kent juist een aantal typische vleesgerechten. Er is dus een grote overvloed aan keuze en er zijn ontzettend veel restaurantjes waar je je kunt laten verwennen. Maar welke speciale gerechten moet je nu écht geprobeerd hebben in het zuiden van Frankrijk? Wij zochten het voor je uit! Met deze 10 speciale gerechten uit Zuid-Frankrijk krijgen jouw smaakpapillen gegarandeerd een ervaring om nooit meer te vergeten.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Aligot

Aligot is een typisch herdersgerecht uit de Rhône-Alpes en de Auvergne. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt met de inmiddels beroemde Laquiole-kaas en aardappelpuree. Elk jaar trokken herders van de melkkoeien in mei de bergen in. Tijdens de soms zware tochten naar de bergen hadden de herders veel energie nodig. Aligot was het ideale gerecht hiervoor, omdat het enorm voedzaam, lekker en met het eigen product gemaakt was. Het gerecht is niet moeilijk te bereiden, maar om de echte authentieke smaak te krijgen is het een aanrader om het in Laquiole te proeven. Het gerecht wordt tegenwoordig vaak gegeten met worstjes en brood.

Aligot
Aligot

Valrhona chocolade

De Valrhona chocolade is van zeer hoge kwaliteit. Alle cacaobonen worden geselecteerd door echte kenners in o.a. Zuid-Amerika en op Madagaskar. Van oorsprong was de Valrhona chocolade enkel voor professionals, zoals banketbakkers. Zo hebben ze ook hun eigen Valrhona banketbakkersopleiding in New York, Tokyo en natuurlijk Zuid-Frankrijk. Op deze manier worden experts opgeleid om de kwaliteit van de chocolade en chocoladeproducten te blijven garanderen. Inmiddels is de chocolade in 50 smaken te krijgen voor professionals, maar ook in 20 smaken voor een gewone chocoladeliefhebber. Alle chocolade wordt gemaakt in Zuid-Frankrijk en is te krijgen in 17 verschillende landen. Sinds afgelopen jaar zijn een aantal van de smaken ook te krijgen in de Bijenkorf in Nederland, maar om alle smaken te kunnen proberen is een tochtje naar de chocoladefabriek in Tain-l'Hermitage een aanrader.

Valrhona chocolade
Valrhona chocolade
Vraag gratis een offerte aan

Rabasse truffel met omelet

De Provence is de enige streek waar de Rabasse truffel succesvol kan groeien en wordt daarom ook wel de zwarte diamant van de Provence genoemd. De truffel is niet alleen zeldzaam, maar is ook nog eens moeilijk te vinden doordat het onder de wortels van bomen groeit. De plukplaatsen zijn uiterst geheim en werden van oudsher altijd gevonden met varkens. Deze beesten waren alleen zo gek op de geur van de truffels dat ze deze gedeeltelijk al opaten voordat de boer ze kon plukken. En dat is zeer zonde, want de prijs van de truffel ligt rond de 1.000 euro per kilo! De truffels zijn in de regio wel het goedkoopst en hierdoor zijn er een aantal restaurants die lekkere en nog betaalbare gerechten met de Rabasse aanbieden. Een van de gerechten is eigenlijk heel simpel en doet daarom eer aan de smaak van de truffel. Een omelet met de Rabasse is daarom een gerecht dat je in de Provence geprobeerd moet hebben. In Richerenches is op zaterdagochtend van 09:00 tot 13:00 een markt waar de truffel gekocht kan worden, mocht je er niet genoeg van kunnen krijgen.

Rabassetruffel op een omelet
Rabassetruffel op een omelet

Daube

Traditie is in Nice heel belangrijk. Hierdoor is de traditionele Franse keuken in Nice ontzettend goed bewaard gebleven. De producten en gerechten die nog steeds op de originele wijze worden gemaakt hebben het speciale label 'Cuisine Nissarde' gekregen. In totaal zijn er 26 gerechten die dit label mogen dragen, dus er is veel te proeven in deze mooie stad aan de Middellandse Zee. De meest bijzondere gerechten zijn daube, de sardines farcies en Socco. Daube is een stoofpot van in rode wijn gestoofd rundvlees, groente en knoflook. Het belangrijkste bij het bereiden van het gerecht is het uitzoeken van een goed stuk vlees met flink wat vet. Zo wordt het extra mals na een paar uur lang gestoofd te worden. Vroeger werd het bereid met rode wijn, maar tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan witte wijn. 

Daube
Daube

Sardines farcies

De sardines farcies is een bekend gerecht dat door sterrenchefs vaak als inspiratiebron is gebruikt. Zo gaven Jamie Oliver en Robert Kranenborg al een eigen draai aan dit gerecht. De sardines worden volgens origineel recept gevuld met schelpdieren, snijbiet en groentes. De vis wordt vervolgens op bakplaat gebakken en krijgen een mooi krokante huid. 

Sardines farcies
Sardines farcies

Socca

Socca is de Nissarde manier van het bereiden van pizza. Het deeg wordt gemaakt van kikkererwtenmeel en olijfolie en is oorspronkelijk een arbeidersgerecht. Het werd voor een zware werkdag aan de arbeider meegegeven als ontbijt, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk 's middags als warme maaltijd genuttigd. De bereiding van de Socca moet wel door een ervaren kok gedaan worden, want als er een van de twee te veel in zit is de Socca meteen heel smerig. Voor een hartige variant wordt er peper en zout toegevoegd en vervolgens belegd met groente. Voor een zoete variant wordt vooral honing aangeraden. 

Socca met rozemarijn, tomaatjes en rucola
Socca met rozemarijn, tomaatjes en rucola

Cassoulet

In de midi-Pyreneeën barst de culinaire competitie los vanwege dit gerecht. De cassoulet kan op verschillende manieren worden bereid en dat is dan ook het punt van discussie tussen de steden Toulouse, Castelnaudary en Carcassonne. De ovenschotel wordt volgens origineel recept gemaakt met witte bonen, tomatenpuree en vlees uit de Languedoc. Door vet toe te voegen krijgen de bonen een heerlijke smaak. Er kan gekozen worden voor ganzen- of eendenvet en dat is het eerste punt waar het recept tussen de steden in verschilt. Ook de groenten die worden toegevoegd aan de saus zijn niet altijd hetzelfde. Welke nu echt het lekkerst is? Daar zijn ze zelf ook nog niet uit. Daarom is dit je kans om niet één, niet twee, maar drie keer dit gerecht opnieuw te proberen!

Cassoulet
Cassoulet

Gâteau à la broche

In de Vallée de Louron in de Pyreneeën worden nog regelmatig marktjes georganiseerd waar de lokale producten worden verkocht. Iets wat in het oog springt is de gâteau à la broche. Dit is een speciaal soort taart dat aan een spit boven houtvuur wordt gemaakt. De bereiding duurt ongeveer 1.5 uur en op de markten kun je dit tijdens een uitgebreide demonstratie aanschouwen. En als de taart klaar is kun je die natuurlijk ook proeven en daar houden wij wel van!

Gâteau à la broche
Gâteau à la broche

Porc Noir de Bigorre ham

In de Pyreneeën komt de zwartharige varkenssoort Noir de Bigorre nog voor. En dit is best bijzonder, want in de jaren '80 was deze soort bijna uitgestorven. Er waren nog maar 36 varkens van deze soort over en daarom hebben lokale boeren de krachten gebundeld om ze een overlevingskans te geven. En dat is gelukt! De soort wordt nu niet speciaal gefokt, waardoor het vlees een echt luxeproduct is. Bovendien houden de boeren zich bij de productie van de ham aan een streng stappenplan en is het snijden ervan ook niet gemakkelijk. Afgelopen jaar won de ham zelfs van Spaanse hammen, dus de smaak is echt speciaal en mag niet ontbreken bij deze speciale gerechten uit Zuid-Frankrijk. 

Plakjes gedroogde ham
Plakjes gedroogde ham

Nougat de Montélimar

De nougat zoals wij die in Nederland kennen komt oorspronkelijk uit Montélimar. Daar bereiden ze de nougat al eeuwenlang aan de hand van een recept dat in het Byzantijnse Rijk bekend was. De nougat is dus eigenlijk nog veel ouder, maar de moderne versie is ontwikkeld in Montélimar. In de omgeving groeien namelijk veel amandelbomen, het hoofdingrediënt van de nougat. Doordat men hier ging experimenteren met verschillende grondstoffen, ontstonden er nieuwe smaken en nougat in meerdere kleuren. De witte nougat moet zacht en romig zijn en de zwarte nougat juist fris en gekarameliseerd. Nougat kun je tegenwoordig gewoon in onze supermarkt in Nederland verkrijgen, maar het is natuurlijk wel bijzonder om de traditioneel gemaakte nougat te proberen in Zuid-Frankrijk.

Traditionele nougat in allerlei smaken, Montélimar
Traditionele nougat in allerlei smaken, Montélimar


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen