Ontdek Noord-Frankrijk; het Franse leven lekker dichtbij!

Centrum Lille, Noord-Frankrijk
Centrum Lille, Noord-Frankrijk

Veel Nederlanders rijden alleen door Noord-Frankrijk heen op weg naar een vakantiebestemming in het zuiden van Europa. Maar bijna niemand kiest voor Noord-Frankrijk als vakantiebestemming en dat terwijl het noorden van Frankrijk veel te bieden heeft. Er zijn tal van musea, vele streekbieren en afwisselende landschappen en dat alles op maar 3,5 uur rijden van Utrecht.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk kun je op verschillende manieren verdelen; op landschappen of op departementen. In dit artikel zal vooral onderscheid worden gemaakt op landschappen. Er zijn 3 verschillende gedeelten te onderscheiden; het westelijke deel van Noord-Frankrijk met zijn uitgestrekte stranden en zijn kapen. Het centrale deel met de verrassende en uitdagende steden Lille en Lens. En als laatste het oostelijke deel met zijn prachtige natuur geschikt voor wandelaars, ruiters en fietsers.

Adembenemende kuststreek

De westkust van Noord-Frankrijk heeft veel te bieden; er zijn twee kapen, lange zandstranden en interessante badplaatsen. Naast een aantal kleine authentieke vissersdorpen zijn aan de kust ook twee grotere steden te vinden; Boulogne-sur-Mer en Duinkerke.


Boulogne-sur-Mer
Frankrijks grootste vissershaven is Boulogne-sur-Mer; ook wel bekend als 'Cité de la Mer'. De stad heeft een oud gedeelte dat versterkt wordt door een aantal vestigingsmuren. In de oude stad staat het kasteelmuseum en de oude basiliek. In het modernere gedeelte van de stad ligt het Nausicaá; het grootste aquarium in Frankrijk. Het aquarium richt zich vooral op het bewust maken van mensen over de vervuiling van de planeet en het samenleven met de zee.

Duinkerke
De stad Duinkerke is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en is tegenwoordig erg populair bij het winkelend publiek uit zowel Nederland als België. Ook in februari is Duinkerke door internationaal publiek druk bezocht, het is de tijd van het carnaval in de stad. De stad staat bekend om haar carnaval, vooral omdat het carnaval geen religieuze achtergrond heeft in Duinkerke hoewel dat in andere steden vaak wel het geval is. Het is de gehele maand februari carnaval waarin elk weekend verschillende bands en feestavonden het dagelijks leven bepalen.

Le Havre 

Vraag gratis een offerte aan

Een waar cultuurparadijs

In Lille en eigenlijk heel centraal Noord-Frankrijk kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Er zijn ruim 100 musea te vinden; zo staat in Lille het Paleis voor Schone Kunsten en vind je in Roubaix La Piscine. In Lens komt eind 2012 het Louvre-Lens; een project van het Louvre die een gedeelte van haar collectie zal tentoonstellen in het museum in Lens.


Lille
In 2004 is Lille uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. De stad is haar titel dan ook meer dan waard; met gekleurde gevels in Vlaamse stijl, de modernistische wijk Euralille en het statige quartier royale. Niet alleen is de stad perfect om wat meer op te doen van de cultuur van Noord-Frankrijk, je kunt er namelijk ook heerlijk eten of lekker winkelen. In 2012 organiseert Lille 3000 in het kader van de kunstbiënnale Lille Fantastic. Wist je dat Lille heel gemakkelijk per trein te bereiken is? Ook is er eens per jaar een grote brocante markt waar je de leukste spulletjes kunt vinden. 

Puur natuur

Groen is de overheersende kleur in het oosten van Noord-Frankrijk. Of het nu gaat om de 7 valleien of het heuvellandschap overal is de natuur duidelijk aanwezig. De oostkant van Noord-Frankrijk is dan ook de streek waar je de meeste natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers tegenkomt. Er is een groot netwerk van wandel- en fietspaden in de streek, maar ook wanneer je minder actief bent of wilt zijn op vakantie is er genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld een boottocht maken in het unieke waterlandschap van Saint-Omer en Nieurlet. Maar naast de natuur kun je ook de pracht en praal van de verschillende Belforten gaan bewonderen.

Meer over Franse steden in het Noorden zie je in dit filmpje: 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen