De vijf leukste musea in Tarn

De brug over de rivier de Tarn
De brug over de rivier de Tarn

In het Franse departement Tarn zijn veel musea te vinden. Cultuur snuiven is een ware beleving in deze musea. Zo kun je pastelplanten bewonderen in het pastelmuseum, alles leren over het prachtige kanaal 'Canal du Midi', zien hoe het proces van tapijten maken eraan toegaat en meer! Wat zijn nu de leukste musea? Wij hebben de vijf leukste musea van Tarn voor jou op een rijtje gezet.

Aanbieders van vakanties naar Frankrijk
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Topic Travel Vakantiehuizen (vakantiehuizen) Klik
Interhome (vakantiehuizen) Klik
VacanceSelect (autovakantie) Klik

Cháteau de Magrin Pastel Museum

De stad Magrin heeft een schitterend kasteel waarin het Pastel Museum is gevestigd. In het museum kun je zien wat de geschiedenis is van de pastelplant. Verder kun je er de oude stoffen die werden gekleurd met pastel, zeldzame manuscripten, cocagnes die in droogruimtes liggen, werktuigen en specifieke voorwerpen zien. Cocagnes zijn de gemalen bladeren van de pastelplant die tot ballen zijn gevormd om er pastel van te maken. Verder kun je in de tuin van het kasteel de pastelplant bekijken in zijn verschillende bloeifasen; als zaadje, in bloei of als rozet. Ook heeft het museum een pastelmolen, waar vroeger pastel werd gemaakt.

Pastelkrijt
Pastelkrijt

Musée Dom Robert et la tapisserie du XXe s. Sorèze

Het museum Dom Robert et la tapisserie du XXe s. Sorèze leert de bezoeker alles over het proces van tapijten maken dat is ontstaan in de 17e eeuw. Dit proces leert de bezoeker door eerst te kijken vanuit de ogen van de tapijtkunstenaar. Je kijkt dan naar hoe hij tot inspiratie voor ontwerpen komt en hoe hij hier uiteindelijk tekeningen van maakt voor het tapijtontwerp. Daarna krijgt de bezoeker te zien hoe een tapijt zelfgemaakt wordt door de wevers van Aubusson. Er zijn verder in het museum 60 schitterende wandtapijten van Dom Robert te bewonderen en 35 wandtapijten van andere bekende kunstenaars uit de twintigste eeuw, namelijk Gromaire te Tourlière, Lurcat en Prassinos.

Tapijt van Dom Robert
Tapijt van Dom Robert

Departmentai Museum of Textiles

Het Departmentai Museum of Textiles is gesitueerd in het dorpje Labastide Rouairoux. De locatie is een oude 18e-eeuwse textielfabriek. In het museum zijn het hele jaar door verschillende thema’s die in het teken staan van textiel maken. Ook worden er demonstraties gegeven over de werking van de textielmachines, als de weef- en spinmachine. Op de begane grond kun je de textielmachines bekijken en op de eerste verdieping kun je de textielproducten als uniformeren, sportkleding en huiskleding bewonderen. Het museum geeft de historie van Tarn goed weer. Textiel was namelijk in Tarn de belangrijkste bron van inkomsten. De productie van textiel in Tarn was mogelijk door het vele water in de regio en door de natuurlijke kleurstoffen die Tarn tot haar beschikking had.

Een arbeider aan het werk op een weefmachine
Een arbeider aan het werk op een weefmachine

Museum van Canal du Midi

Het museum van Canal du Midi is gelegen in de prachtige omgeving van het gelijknamige kanaal ‘Canal du Midi’. Het is dus niet voor niets dat het kanaal door UNESCO toegevoegd is aan de Werelderfgoedlijst. In het museum kom je alles te weten over Canal du Midi en de ontwerper van Canal du Midi, Pierre-Paul Riquet. Dit door archiefdocumenten, maar ook door modellen en audiovisuele apparaten. Er zijn verder zes kamers met ieder een thema. In iedere kamer leer je iets over het kanaal, zoals de aanleg ervan, de levensduur, de technische innovaties en de landschappen van het kanaal.

Canal du Midi
Canal du Midi

Museum of Old Lacaune

In het ‘Museum of Old Lacaune’ kun je het leven van 1600 tot 1945 van de inwoners van Lacaune zien. Dit door een wandeling die je maakt door vijftien themakamers. Iedere kamer is in een scène van een bepaalde periode gezet. Je kunt er onder andere de kleren en (huishoudelijke) spullen van die periode zien. Verder kun je tijdens je bezoek vragen beantwoorden van 'Miss Ladybug', deze vragen staan in het teken van de leefwijze van toen. Als je de vragen correct hebt beantwoord maak je kans op leuke prijzen. Ook laat het museum het verhaal van het 'Wild Child' Joseph zien. Hij was op twaalfjarige leeftijd gevonden in Tarn en niemand kende hem. Later verdween Joseph weer. In het bos bij het museum volg je de voetstappen van Joseph die zijn gevonden na zijn verdwijning.

Zie hoe mooi de Gorges du Tarn is? Bekijk dan dit filmpje!

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen