Wandelen in Frankrijk

Wandelschoenen op berg, Frankrijk
Wandelschoenen op berg, Frankrijk

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Wandelvakanties in Frankrijk zijn al jarenlang zeer geliefd bij toeristen. De verschillende landschappen die het land heeft maakt dit zo aantrekkelijk. De afwisseling van bergen, vlakke gebieden, heuvels, wijngaarden, spectaculaire kloven en grillige rotsformaties geven jouw wandelvakantie alles dat het nodig heeft.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wandelroutes

Frankrijk is een land dat helemaal is ingesteld op wandelaars. Langs elk wandelroute vind je wel overnachtingsmogelijkheden, leuke plaatsjes en fraaie restaurants. Het meest bekende wandelroutenetwerk is dat van GR, wat voor Grote Route staat. In het Frans is dit Grande Randonée. Deze routes zijn speciaal gericht op lange afstanden. Hierbij kunnen ze een hele streek doorkruisen maar ook de grenzen. De GR-paden zijn in heel Europa te vinden met dezelfde bewegwijzering: een witte en een rode streep boven elkaar. Hierdoor is de kans op verkeerd lopen erg klein. Als een route een streek-GR is, is de kleur geel met rood.

Nationale en regionale parken

In Frankrijk vind je 40 regionale parken en 7 nationale parken. Bij elkaar opgeteld is dit meer dan 10% van de totale oppervlakte van het land. Doordat de meeste parken in bergachtige streken liggen, zijn ze prachtig om in te wandelen.

De nationale parken bestaan vaak uit twee delen. Het eerste deel is de kern, waar de natuur volledig beschermd wordt. Hier gelden ook strenge regels. Zo mogen er geen honden, mountainbikes of motorvoertuigen in, mag je geen afval achterlaten en is open vuur ook verboden. Het tweede deel is de periferie. Hier wordt de balans tussen de economie en de natuur juist weer opgezocht. Wildkamperen in de parken is toegestaan, mits je maximaal op één uur van de bewoonde wereld af bent. Ook moet je tent één uur na zonsopgang zijn afgebroken.

De regionale parken liggen over het hele land verspreid. Hierbij speelt het behoud van cultuurhistorische waarden een belangrijke rol. De regionale parken worden daarnaast voornamelijk gefinancierd door lokale overheden, dit in tegenstelling tot de nationale parken. De regels in de regionale parken zijn ook minder streng en er wonen meer mensen in. Ook dit zijn prachtige parken om doorheen te wandelen. Vraag gratis een offerte aan

Wandelgebieden

De wandelgebieden in Frankrijk zijn op te delen in vier verschillende categorieën:
- Laagland (tot 200 meter)
- Heuvelland (tot 500 meter)
- Middelgebergte (tot 1.500 meter)
- Hooggebergte (hoger dan 1.500 meter)

Laagland
Wandelingen in de laaglanden van Frankrijk houden stadswandelingen in, maar ook wandelingen door de bossen. Zo kun je mooie wandelingen maken door Parijs en de beroemde parken. Net onder Parijs ligt de streek Île-de-France. Dit is een groene gordel van bossen en rivieren met uitstekende mogelijkheden voor wandelingen. Je wandelt hier door wouden als Rambouillet en Fontainebleau waar schilderachtige rivieren de groene valleien doorkruisen. De regio's Bretagne en de Loire-vallei behoren ook tot de laaglanden.


Heuvelland
In de heuvellanden heb je arcadische landschappen maar ook tal van ongerepte gebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Een deel van de Dordogne hoort bijvoorbeeld bij de heuvellanden. Hier heb je veel archeologische opgravingen. In het zuidwesten van Frankrijk ligt de Aquitaine waar je rust, fruitbomen, wijngaarden, bossen, valleien, grotten, rivieren, middeleeuwse stadjes en kastelen vindt. In Bourgondië vind je vooral veel wijngaarden waar de bekende bourgogne wijn vandaan komt.

Middelgebergte
Het middelgebergte bestaat uit veel verschillende regio's in Frankrijk. De Vogezen, de Jura, de Ardèche, de Provence en de Cevennen behoren allemaal tot het middelgebergte. Kenmerkend voor de Vogezen zijn de prachtige wandelroutes door de dalen en bergen, met de gletsjermeren. Jura is vooral zeer groen met dennenbossen, watervallen, bronnen en adembenemende dalen. De Provence is weer een hele zonnige regio met hete zomers en geurige en bloemrijke velden vol lavendel. Ook de bossen en valleien die je in allerlei vormen en kleuren vindt zijn prachtig.

Hooggebergte
Corsica, de Franse Alpen en de Pyreneeën horen bij het hooggebergte van Frankrijk. Corsica is het meest alpiene eiland dat er in de Middellandse Zee te vinden is. Ook is het er erg rustig. De Pyreneeën strekken zich uit over het zuiden van Frankrijk. De natuurliefhebber zit zeker goed in dit gebied. Besneeuwde toppen, hoogtemeren, bekkens en wat witte dorpjes zijn hier allemaal te vinden. In het oosten van Frankrijk liggen de Alpenvalleien. In de winter is dit een populaire wintersportbestemming maar het hele jaar door kun je er perfect wandelen.Tot slot nog een persoonlijke tip voor wandelvakanties is de prachtige Les Ecrins, met waanzinnig mooie natuur. Je ziet het in dit filmpje. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen