Wijnroutes in Bourgogne

wijnroute Elzas
wijnroute Elzas

De wegen in Bourgogne zijn uitnodigend voor veel ontdekkingen. In je eigen tempo zijn deze te verkennen, met een vervoersmiddel naar keuze. Daarnaast kun je langs kanalen van verschillende gebieden reizen. Er zijn allerlei mogelijkheden om het unieke Bourgogne te proeven. De cistercienzermonniken hebben in de middeleeuwen wijngaarden aangeplant en een route gecreëerd die van het noorden naar het uiterste zuiden van Bourgogne loopt. In de Loirevallei hebben de benedictijnen van La charité-sur-Loire evenveel wijnstokken geplant. Bourgogne heeft meer dan 1.000 kilometer aan wijnroutes en er is maar één manier om deze te bezoeken: door tijd te nemen voor proeverijen. In dit artikel lees je welke wijnroutes er in Bourgogne mogelijk zijn.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wijnroute van de Maconnais-Beaujolais

Dit is de meest zuidelijke wijnroute van Bourgogne. De belangrijkste route door het wijngebied doorkruist Mâconnais in een rechte lijn tot aan de rand van de Beaujolais. Voor een mooie kennismaking bieden 8 gemarkeerde circuits een veelvoud van mogelijkheden. Een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan als je deze route doet, zijn de Rotsen van Solutré-Pouilly en Vergisson. Dit is de meest prehistorische bezienswaardigheid van het gebied en na een klim naar de top heb je een uniek uitzicht.

Toeristische route van de Grote Wijnen

Van Santenay naar het middeleeuwse dorp Saint-Gengoux-le-National is de 'Route des Grands Vins' het vervolg van de 'Route des Grands Crus' richting het zuiden. Door de opeenvolgende rijke gebieden lopen meer dan 100 kilometer gemarkeerde routes: Maranges, Couchois en Côte chalonnaise. Dit parcours, wat zeer gevarieerd is, vormt een goede mix van natuur en dorpen, wijngaarden en heggenlandschap, romaanse kerken en kastelen en noem maar op.

Het kasteel van Germolles ligt tussen Mercurey en Givry, het is een van de juwelen van de Côte chalonnaise. Filips de Soute kocht dit als versterkt huis in de 12e eeuw voor zijn vrouw, waarna de hertogin het tot een luxe woning liet ombouwen. Vele evenementen worden tegenwoordig in het kasteel georganiseerd. Vraag gratis een offerte aan

Toeristische Route van de Wijngaarden van de Yonne

De Wijngaardenroute van de Yonne doorkruist heel verschillende wijngebieden aan de rand van Parijs. Deze route bestaat uit 5 circuits die je van het wijngebied Jovinien naar de Tonnerrois leidt, via de Auxerrois, Vézelien of Chablisien. Elk traject biedt verrassingen voor de smaakpapillen en ogen. Deze wijnroute is een opeenvolging van wijnpersen, kerken, wijndorpen, watermolens, karakteristieke stadjes, kastelen, rivieren, kanalen en heuvels. Vézelay, de zogenaamde 'Eeuwige Heuvel', was in de middeleeuwen het bedevaartsoord bij uitstek. Dit is een meesterwerk van romaanse kunst en zeker een bezoek waard. Tevens bevindt zich de voeten van de heuvel de kleine wijngaard Vézelien hier.

Route van de Coteaux de Pouilly-Sancerre

Deze route gaat langs de Loire, tussen Bourgogne en Berry. Het wijngebied van Pouilly, wat het Bourgondische deel van de route beslaat, grenst aan de rechteroever van de rivier. Het wijngebied is ontstaan in de 5e eeuw en maakte een groei door in de 11e eeuw. De sfeervolle middeleeuwse stad La Charité-sur-Loire is omringd door vestingmuren. Bij het maken van de Route van de Coteaux de Pouilly-Sancerre is het een aanrader deze stad te bezoeken.

Route van de Crémant

Ten noorden van de Côte-d'Or ligt het Pays Châtillonnais. Dit is een lieflijk landschap van wijngaarden die zich tussen de bossen en valleien bevindt. De Crémant de Bourgogne wordt door dit wijngebied geproduceerd. De route is 120 kilometer lang waarin sfeervolle wijndorpen elkaar opvolgen. Een bezoek aan het Museum van de Châtillonnais is een must als je in Châtillon-sur-Seine bent. Hier zijn overblijfselen te zien van de Gallo-Romeinse, Keltische en middeleeuwse beschavingen.

Route du Cassis

Het recept van Crème de Cassis van Dijon werd in 1841 gecreëerd door een likeurmaker uit Dijon. De productie van de zwarte bes is in Bourgogne alleen maar gestegen. De 'Route du Cassis' laat je kennismaken met deze bessensoort. De Abdij van Citeaux is in de 11e eeuw opgericht en deze mag je niet missen als je de Route du Cassis volgt. Voor heel Europa was dit in de middeleeuwen een intellectueel, artistiek, spiritueel en politiek centrum. Van deze invloed getuigen talloze gebouwen en wijngaarden.

Route van de Grands Crus

Bij deze prestigieuze route tussen Dijon en Santenay past haar bijnaam 'Champs Elysées van Bourgogne'. Via de route kom je door de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Huites-Côtes. Deze streek heeft onder de Hertogen van Bourgogne een grote culturele en politieke bloei gekend. Een aantal schatten die uit deze tijd resteren zijn tentoongesteld in musea en gebouwen. De hoogtepunten van Dijon zijn het Paleis van de Hertogen en de Staten, en zetel van het Museum van Schone Kunsten. Van Beaune is een grote bezienswaardigheid het Hôtel-Dieu, wat herbergt in een prachtig gebouw uit de 15e eeuw.

Route van de Cider en Appelpersen in het Pays d'Othe

Al een paar eeuwen produceert het Pays d'Othe een bekende cider. Voor een kennismaking met dit vakmanschap is deze route ideaal. Het bewegwijzerde traject van 83 kilometer slingert door de groene valleien en het platteland, aan de rand van Bourgogne en de Champagne. Op deze route ligt de poort van Bourgogne, Joigny. Deze poort brengt je naar de oude stad die nauwelijks veranderd is sinds de middeleeuwen. Door middel van een wandeling laat de stad zich graag ontdekken, waar onder andere kastelen, kerken en beeldhouwwerk te zien zijn.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen