De streekproducten van NormandiŽ

Streekproducten uit NormandiŽ
Streekproducten uit NormandiŽ

Al vele toeristen gingen je voor naar Normandië, al vroeg werd deze streek ontdekt door toeristen. Maar deze Franse streek staat ook bekend vanwege de zware oorlogen die er uitgevochten zijn. Het is de streek waar keizerin Sissi logeerde en de streek waar ze heerlijke, pure producten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bord met versgevangen 'fruits de mer' of een kaasplankje met de wereldberoemde Camembert?! Reisgraag.nl geeft een overzicht van de lekkerste streekproducten van Normandië.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

AOC – Appellation d'Origine Contrôlée

Wil je een echt streekproduct kopen let er dan op dat het keurmerk AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) op de verpakking staat. Deze eretitel stelt vast dat een product uit een welbekende plaats komt en dat men er op traditionele wijze mee om weet te gaan. In Normandië kent men veel producten die het AOC-keurmerk mogen dragen, zoals 4 kazen en het drankje Calvados.

Kazen

De vier kazen met het keurmerk AOC zijn Coeur de Neufchâtel, Pont de l'Evêque, Livarot, die ook wel Kolonel genoemd wordt en natuurlijk de wereldberoemde Camembert.

Coeur de Neufchâtel
Coeur de Neufchâtel is een van de oudste kazen van Normandië, met een geschiedenis die terug gaat tot de 10e eeuw. Direct na het melken wordt de gestremde en geknede massa gezouten, en gevormd tot de bekende stronkjes of hartjes. De smaak ontwikkelt zich volgens de graad van rijping, maar blijft altijd haar romigheid en lichtgezouten accent bewaren.

Pont de l'Eveque
De Pont l'Eveque wordt eveneens gefabriceerd vanuit een gestremd mengsel en is wellicht bij meer mensen bekend. Deze kaas heeft in eerste instantie een grijze korst maar wordt roodachtig door het opeenvolgend borstelen (wat het werk van de caroteen in de melk bevordert). Smaak en karakter ontwikkelen zich naarmate het rijpingsproces vordert.

Livarot
Livarot was in de voorbije eeuwen de meest gegeten kaas in Normandië en had de bijnaam "het vlees voor de armen". Het is zeker de meest typische Normandische kaas. Kenmerkend voor de kaas is de lichtrode korst en de doordringende geur.

Camembert
De meest bekende kaas uit Normandië is de Camembert, deze werd in 1791 uitgevonden door Marie Harel, een lokale boerin. Volgens de legende zou een dankbare priester-herder het fabricagegeheim en het zout aan boerin Marie Harel geleverd hebben, die bij het toen nog onbekende dorpje Camembert woonde.
Vraag gratis een offerte aan

Calvados

Het departement Calvados is het hart van Normandië en een waar paradijs voor fijnproevers. In dit gebied staan veel appelbomen waar verschillende lekkernijen van worden gemaakt. Appelcider is een bekend drankje, calvados is minder bekend, maar niet minder lekker. Deze brandewijn is het ultieme appelproduct van de streek. In tegenstelling tot cider wordt calavados lekkerder als je het lang laat liggen. Sommige familiebedrijven hebben zelfs calvados van 50 jaar te koop.

Toetjes en taarten

Mede door de populariteit van de appel worden er verschillende heerlijke toetjes en taarten geproduceerd in Normandië. Bijna elk kanton heeft haar eigen recept om een heerlijke appeltaart te maken. Meestal start men van een bodem van zanddeeg waarop stukjes appel gelegd worden, dit geheel wordt overgoten door een romige calvados-crème. De Teurgoule is een traditioneel Normandisch dessert. De basis is volle melk, rijst, suiker en kaneel en het geheel wordt warm of koud gegeten met appelcompote.

Reis je naar Normandie? Wist je dat je dit heel eenvoudig kunt combineren met prachtig Bretagne? Lees er alles over in de Kastelenroute door Bretagne

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen