Toerisme naar IJsland stijgt

Geschreven op 15 december 2012 door Anique

REYKJAVIK – De winter in IJsland is lang en donker, maar er schijnt nog licht in het land van de middernachtzon. Het toerisme nam het afgelopen jaar namelijk sterk toe.

Het aantal buitenlandse bezoekers steeg vorig jaar met 15,9%, waardoor reizen nu goed is voor 5,9% van het BBP, liet de IJslandse VVV weten. Gezien de financiële catastrofe waarmee het land in 2008 te maken had, is deze ontwikkeling zeer opmerkelijk.

"We hebben een buitengewone groei van toerisme gehad de afgelopen jaren," liet de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson weten. "Omdat we in de toeristische sector van IJsland veel kleine en middelgrote bedrijven in het noorden, het oosten en het westen hebben, worden de economische voordelen verspreid over het hele land op een manier die geen enkele andere sector eigenlijk doet."

De IJslandse economie zal naar verwachting nog groeien met 2,7% dit jaar en de werkloosheid zal dalen tot 5,7%, volgens de statistieken van IJsland, mede dankzij de uitbreiding van het toerisme.

Voor president Grimsson is dit slechts het begin van een back-to-basic benadering die zich minder zal richten op risicovolle en financiële diensten en meer op sectoren zoals schone energie, technologie, vissen en natuurlijk reizen.

Officiële cijfers laten zien dat IJsland op dit moment 600.000 bezoekers per jaar trekt, maar in 2020 zegt Grimsson dat hij hoopt dat dit cijfer dichter bij de twee miljoen zal zijn.

"We liggen in het midden van de Atlantische Oceaan tussen Europa en Noord-Amerika, dat is de beste plek voor een tussenlanding," zegt hij.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen