Friuli-Venezia-Giulia

Aquileia, Friuli Venzia Giulia, Italie
Aquileia, Friuli Venzia Giulia, Italie

Friuli-Venezia-Giulia is een regio in het noordoosten van Italië. Er wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen. Friuli-Venezia-Giulia grenst in het westen aan Veneto, in het noorden aan Oostenrijk en in het oosten aan Slovenië. De kustlijn ligt aan de Aziatische Zee. De hoofdstad van deze regio is Triëst. De grote rivier die door Friuli-Venezia-Giulia loopt is de Tagliamento. Deze rivier is 170 km lang en ontspringt in de Karnische Alpen. Je vindt in deze regio veel stranden, heuvels, bergen en natuurgebieden. De grootste steden zijn Triëst, Gorizia, Udine en Pordenone, dit zijn tevens de provincies van Friuli-Venezia Giulia.

Landkaart Friuli-Venezia-Giulia
Plaatsen in de buurt van Friuli-Venezia-Giulia (ItaliŽ) :
 • Trieste (72 km)
 • VenetiŽ (98 km)
 • Veneto (106 km)
 • Marche (120 km)
 • Trentino-Alto-Adige (133 km)
 • Trento (154 km)
 • Verona (181 km)
 • Bardolino (196 km)
 • Peschiera (203 km)
 • Bologna (226 km)
 • Ervaringen

  op 29 november 2012 plaats: Friuli-Venezia-Giulia, reisperiode: juli 2012

  Leuk stadje Caorle. Heel gezellig, veel restaurants en winkeltje. Ook mooi om rond te kijken. Vanaf de Camping makkelijk te beiken met eigen vervoer of treintje vanaf de camping (pra delle torri)

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Friuli-Venezia-Giulia

  Aquileia (Friuli-Venezia-Giulia)

  Aquileia
  Aquileia
  Kaart met locatie Aquileia

  Aquileia is zeker een bezoek waard wanneer je in de regio Friuli-Venezia-Giulia bent. Vroeger woonden er veel mensen in Aquileia, maar tegenwoordig wonen er nog maar 4.400 mensen. Er zijn veel overblijfselen uit de Romeinse tijd, want in die tijd was Aquileia een belangrijk strategisch punt voor de Romeinen. De historische hoogtepunten van het plaatsje stammen dan ook uit die tijd. Zo is er onder andere een basiliek en een mausoleum.

  De stad TriŽst (Friuli-Venezia-Giulia)

  De stad TriŽst
  De stad TriŽst
  Kaart met locatie De stad TriŽst

  Triëst is de grootste stad van Friuli-Venezia-Giulia en ligt in het zuiden. De stad heeft lange tijd deel uitgemaakt van de monarchie Oostenrijk-Hongarije. Hierdoor staat Triëst vol met prachtige paleizen en kastelen. Verder vind je in Triëst nog verschillende overblijfselen van de Romeinen, zoals het Romeins theater. Aan musea is de stad ook niet verlegen. Zo vind je er onder andere het Museo Sartorio.

  Pordenone (Friuli-Venezia-Giulia)

  Pordenone
  Pordenone
  Kaart met locatie Pordenone

  Pordenone is een prachtig plaatsje waar je zeker een kijkje moet nemen als je geïnteresseerd bent in architectuur en geschiedenis. In deze stad staan diverse mooie villa's van verschillende adellijke families. Daarnaast zijn de kerken zeker een bezoekje waard. Als je toch in Pordenone bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Castello di Torre.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van ItaliŽ bekijken.

  Vervoer

  Er bevinden zich twee luchthavens in Friuli-Venezia-Giulia, namelijk Aeroporto Friuli Venezia Giulia in Triëst en Airport Udine Campoformido. Op beide luchthavens is het mogelijk om een auto te huren. Je kunt er ook voor kiezen om van te voren een auto te huren. Dit kan goedkoper zijn en je weet zeker dat er een auto beschikbaar is.

  Naast het reizen met de auto in de regio, is het ook mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Zo kun je met een FVG Card gratis reizen in Udine en Lignano Sabbiadoro. Daarnaast krijg je met deze kaart gratis entree voor verschillende musea en kortingen op bezoeken aan theaters. Deze kaart is verkrijgbaar op 21 plaatsen in de regio, in een VVV kantoor. Naast de bus, bevindt zich ook een 466 kilometer lange spoorwegnet in de regio. Met de trein kun je verschillende grote steden bezoeken.

  Geschiedenis

  De regio Friuli-Venezia-Giulia in Italië is vergelijkbaar met Friesland in Nederland. De regio heeft namelijk een eigen taal. De regio was onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk en hoorde vroeger bij de Venetiaanse Republiek. Tijdens deze periode is er in de regio een eigen taal ontstaan, namelijk Friulisch. Dit is nu een officiële taal. Verder vind je in de regio veel verschillende middeleeuwse dorpjes en historische gebouwen die je een groot deel van de geschiedenis laten zien.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Friuli-Venezia-Giulia