Ronda

Oude witte huizen in Ronda
Oude witte huizen in Ronda

Ronda is een stad in de Spaanse provincie Málaga, regio Andalusië. De rivier Guadalevín splitst Ronda in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ('Romeinse brug', ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo ('oude brug', ook bekend als Puente Arabe, of 'Arabische brug') en de beroemde Puente Nuevo ('Nieuwe brug'). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves en in het westen ligt de Sierra de Grazalema. De toeristen die hierheen komen, willen genieten van de oude cultuur en de mooie gebouwen. De gastvrije inwoners van Ronda zullen je hartelijk ontvangen.

Aanbieders van vakanties naar Ronda
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Las Perlas Reizen (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Ronda

Ervaringen

Siemons/lanfermeijer op 22 april 2014 plaats: Ronda, reisperiode: april 2014

prachtig gezien te hebben

  • Algemeen 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 7
A.H. de Vries op 27 oktober 2012 plaats: Ronda, reisperiode: oktober 2012

historische stad met veel bezienswaardigheden zoals o.a de brug de arena gezellige restaurants het oude centrum is gezellig

  • Algemeen 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ronda

Plaza de Toros (Ronda)

Plaza de Toros
Plaza de Toros

De Plaza de Toros, Ronda, is de oudste stierenvechtarena van Spanje en daarbij ook een van de meest gewaardeerde. De arena heeft twee lagen zitplaatsen met vijf rijen verhoogd en in totaal 136 pijlers met 68 bogen. De bouw van de Plaza de Toros in Ronda begon in 1779 en eindigde in 1785. Het bouwwerk is ontworpen door de architect Martin de Aldehuela. Er is ook een museum bij de arena.

Puente Nuevo (Ronda)

Puente Nuevo
Puente Nuevo

De Puento Nuevo is de brug op hoogte van 98 meter over de kloof Tajo de Ronda van 120 meter diep. Met de bouw van de brug werd begonnen in 1751 en deze werd afgerond in 1793. Tijdens de bouw van de brug zijn veel bouwvakkers overleden. Boven in de brug zijn nog ruimtes die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werden gebruikt als gevangenis en martelkamer, waarbij mensen tenslotte uit het raam werden gegooid.

Puente Viejo (Ronda)

Puente Viejo
Puente Viejo

Puente Viejo is een grote brug over de diepe kloof Tajo Ronda. De stenen brug is erg oud: deze werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft aan de westzijde een poort die uit dezelfde tijd stamt, de Arco de Felipe V. Puente Viejo betekent "oude brug".

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

Geschiedenis

De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta. Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusi de Takurunna en later werd het een zelfstandig taifa. Vooral in die periode kreeg het historische centrum vorm en werden de Arabische badhuizen gebouwd. In de periode voor de Reconquista, maakte Ronda deel uit van de Nasriden dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de Christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen.

Artikelen