Lille

Centrum Lille, Frankrijk
Centrum Lille, Frankrijk

Lille (Rijsel) is een stad in het noorden van Frankrijk en ligt op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland. Je kunt de stad prima ontdekken tijdens een stadswandeling. Routes voor stadswandelingen zijn gratis te verkrijgen bij het bureau voor toerisme aan de Place de Rihour. Tijdens een stadswandeling kom je niet alleen langs de bekende attracties van de stad maar ontdek je vaak ook de onbekendere schatten. Met name een wandeling door de universiteitsbuurt van Lille is erg leuk en verrassend.

Aanbieders van vakanties naar Lille
TUI (allround) Klik
HotelSpecials.nl (hotel) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Lille

Ervaringen

GS op 3 december 2014 plaats: Lille, reisperiode: november 2014

Lille is een mooie stad, vooral het oude gedeelte

  • Algemeen 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lille

Lille Métropole Musée d'art moderne
Lille Métropole Musée d'art moderne

De volledige naam van het museum in Lille is: Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut. Deze naam wordt ook wel afgekort tot Lille Métropole Musée d’art moderne (LaM). Het museum is erg groot en is gelegen in de plaats Villeneuve-d’Ascq. Zoals de naam al zegt kun je er moderne kunst bekijken en ‘art brut’ afkomstig uit de 20e- en 21e-eeuw. Onder andere werken van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso en Joan Miró zijn er te zien. Daarnaast heeft het museum ook een bibliotheek en een beeldenpark.

Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts

Het Palais des Beaux-Arts in Lille is, na het Louvre, het grootste museum van Frankrijk. In het Palais komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde. Je vindt er schilderijen van o.a. Picasso, Rubens, Goya, van Dyck, Donatello en Rodin. Een aantal jaren geleden werd het museum gerenoveerd en vandaag de dag is er een ruim 22.000 m² beschikbaar voor tentoonstellingen.

Vieux Lille
Vieux Lille

Vieux Lille is het oude gedeelte van de stad Lille. De rode bakstenen gebouwen en smalle geplaveide straatjes geven het gevoel alsof je in België bent. De huizen zijn gedeeltelijk opgeknapt en dienen nu als restaurant, bar of boetiek. Verder kun je de meeste bezienswaardigheden van Lille terugvinden in de oude stad. Zoals de kathedraal ‘Cathedrale Notre Dame de la Treille’ en het museum ‘Musée de l’Hospice Comtesse'. Ook de geboorteplaats van Charles de Gaulle kun je in Vieux Lille bekijken.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Het is vanaf Utrecht slechts 250 km rijden naar de Franse stad Lille. Ook heeft de stad een eigen vliegveld dat internationaal te bereiken is. Daarnaast is de stad aangesloten op het TGV-netwerk, waardoor reizen met de trein erg aantrekkelijk wordt.

Geschiedenis

De stad is volgens een legende ontstaan in het jaar 640, al zijn er aanwijzingen dat het gebied al vanaf 2000 v.Chr. werd bewoond. De naam Lille komt van 'L'Isla', wat het eiland betekent en stamt uit de tijd dat het gebied rond de stad nog voornamelijk uit moeras bestond.

Artikelen