Lille

Centrum Lille, Frankrijk
Centrum Lille, Frankrijk

Lille (Rijsel) is een stad in het noorden van Frankrijk en ligt op slechts enkele uren rijden vanaf Nederland. Je kunt de stad prima ontdekken tijdens een stadswandeling. De routes voor stadswandelingen zijn te verkrijgen bij het bureau voor toerisme aan de Place de Rihour. De stad beschikt over veel historische monumenten en heeft een groot en uitgebreid winkelcentrum. Het Palais des Beaux Arts heeft een indrukwekkende kunstcollectie. Volgens kenners is deze uitgebreide collectie na die de collectie van het Louvre de meest waardevolle van Frankrijk. Dit museum is dan ook zeker een bezoekje waard. In de wijk Vieux Lille vind je veel historische rijkdom van de stad. De kleinere en minder bekende bezienswaardigheden zijn misschien wel net zo leuk om te zien als de grotere. De stadswandelingen nemen je vaak mee naar de geheimen van de stad, waardoor je Lille op een andere manier kunt ontdekken.

Aanbieders van vakanties naar Lille
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Kras (allround) Klik
HotelSpecials.nl (hotel) Klik

Landkaart Lille

Ervaringen

Tiemen op 5 september 2017 plaats: Lille, reisperiode: september 2017

Lille heeft een prachtige historische binnenstad met vele fraaie monumenten. Een bezoek zeker waard. Het hotel lag op loop afstand van de binnenstad. Het was goed toeven in Lille

  • Algemeen 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
GS op 3 december 2014 plaats: Lille, reisperiode: november 2014

Lille is een mooie stad, vooral het oude gedeelte

  • Algemeen 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lille

Lille Métropole Musée d'art moderne
Lille Métropole Musée d'art moderne

De volledige naam van het museum in Lille is: Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut. Deze naam wordt ook wel afgekort tot Lille Métropole Musée d’art moderne (LaM). Het museum is erg groot en is gelegen in de plaats Villeneuve-d’Ascq. Zoals de naam al zegt kun je er moderne kunst bekijken en ‘art brut’ afkomstig uit de 20e- en 21e-eeuw. Onder andere werken van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso en Joan Miró zijn er te zien. Daarnaast heeft het museum ook een bibliotheek en een beeldenpark.

Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts

Het Palais des Beaux-Arts in Lille is, na het Louvre, het grootste museum van Frankrijk. In het Palais komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde. Je vindt er schilderijen van o.a. Picasso, Rubens, Goya, van Dyck, Donatello en Rodin. Een aantal jaren geleden werd het museum gerenoveerd en vandaag de dag is er een ruim 22.000 m² beschikbaar voor tentoonstellingen.

Vieux Lille
Vieux Lille

Vieux Lille is het oude gedeelte van de stad Lille. De rode bakstenen gebouwen en smalle geplaveide straatjes geven het gevoel alsof je in België bent. De huizen zijn gedeeltelijk opgeknapt en dienen nu als restaurant, bar of boetiek. Verder kun je de meeste bezienswaardigheden van Lille terugvinden in de oude stad. Zoals de kathedraal ‘Cathedrale Notre Dame de la Treille’ en het museum ‘Musée de l’Hospice Comtesse'. Ook de geboorteplaats van Charles de Gaulle kun je in Vieux Lille bekijken.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Het is vanaf Utrecht slechts 250 km rijden naar de Franse stad Lille. De stad is dus zeker gemakkelijk en snel te bereiken vanuit Nederland. Ook heeft de stad een eigen vliegveld dat internationaal te bereiken is. Vanuit Nederland gaan er echter geen directe vluchten naar Lille, waardoor je met de auto vaak sneller in Lille bent dan met het vliegtuig. Daarnaast is de stad aangesloten op het TGV-netwerk, waardoor reizen met de trein erg aantrekkelijk wordt. Het openbaar vervoer in Lille is erg goed geregeld. Met de Lille City Pass kun je zeer goedkoop gebruikmaken van de openbare vervoersmiddelen. De grootste bezienswaardigheden liggen aanzienlijk dicht bij elkaar en het stadscentrum is niet erg groot, waardoor alles ook gemakkelijk te voet is te bereiken.

Geschiedenis

De stad is volgens een legende ontstaan in het jaar 640, al zijn er aanwijzingen dat het gebied al vanaf 2000 v.Chr. werd bewoond. De naam Lille komt van 'L'Isla', wat het eiland betekent en stamt uit de tijd dat het gebied rond de stad nog voornamelijk uit moeras bestond. Officieel gezien is de stad Lille is de 11e eeuw gesticht. Gedurende de geschiedenis is Lille in handen geweest van verschillende leiders en heeft ook tot Vlaanderen behoord. Deze Vlaamse invloeden zijn tot op de dag van vandaag goed terug te zien. Zo heeft de naam zowel een Franse als een Vlaamse naam (Rijsel) en zijn er naast de vele Franse restaurants ook genoeg Vlaamse eettentjes te vinden. In 2004 werd Lille benoemd tot de culturele Europese hoofdstad.

Artikelen