Figueres

Dali Museum Figueres - Spanje
Dali Museum Figueres - Spanje

Figueres is een kleine stad in de Spaanse regio Catalonië, in de provincie Gerona. Deze stad heeft haar populariteit grotendeels te danken aan het Dalí museum. Het museum beschikt over de grootste collectie van ongeveer 1.500 kunstwerken van de kunstenaar Salvador Dalí. Hij was vooral bekend om zijn surrealistische stijl. Figueres is tevens de geboorteplaats van Dalí. Alleen het gebouw zelf is al een ware bezienswaardigheid. In de stad kun je ook het Museu del Joguet vinden, waar je maar liefst 3.500 speelgoedvoorwerpen kunt bewonderen. Daarnaast is Figueres ook de geboorteplek van de Sardana, een Catalaanse dans. De stad was de eerste in Gerona met echte winkelstraten. Rovell de l’Ou is het historische centrum van Figueres. Hier vind je een groot aantal winkels, waar delicatessen en kleding van hoge kwaliteit worden verkocht. Mensen uit de wijde omgeving komen hier speciaal voor naar Figueres.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Landkaart Figueres
Plaatsen in de buurt van Figueres (Spanje) :
 • Gerona (34 km)
 • Begur (40 km)
 • Tossa de Mar (60 km)
 • Lloret de Mar (64 km)
 • Blanes (67 km)
 • Malgrat de Mar (71 km)
 • Santa Susanna (73 km)
 • Pineda de Mar (75 km)
 • Calella (77 km)
 • Barcelona (118 km)
 • Ervaringen

  op 12 augustus 2013 plaats: Figueres, reisperiode: juli 2013

  Figueres is een erg leuke stad om een dag te bezoeken. Wij hebben vanuit Frankrijk Figueres bezocht. In de stad komt heel duidelijk naar voren dat het Dalí-museum er zit. Overal op straat en in winkeltjes kom je dingen van Dalí tegen. Mocht je het museum willen bezoeken in het hoogseizoen, kom dan heel vroeg of juist later op de dag. Anders kon je nog wel eens heel lang in de rij moeten staan.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Figueres

  Castell de Sant Ferrán (Figueres)

  Castell de Sant Ferrán
  Castell de Sant Ferrán
  Kaart met locatie Castell de Sant Ferrán

  Aanleiding voor de bouw van Castell de Sant Ferrán was omdat de Catalaanse stad Figueres in de 17e eeuw veel te verduren had door de oorlogen met de Fransen. De constructie van het fort begon in 1753 en duurde dertien jaar. Het fort werd gebouwd volgens het zogenaamde Vauban systeem met gebruik van de toentertijd nieuwste fortificatie technieken. Bij voltooiing was het het op een na grootste fort van Europa. Het is een stervormig bouwplan met vijf bastions, zeven ravelijnen, twee redoutes en een nooit afgebouwde toren die uitkijkt over de gebouwen. De muren om het verdedigingswerk hebben een totale lengte van 5 km. Binnen de muren waren ooit 12.000 manschappen gelegerd. Aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog werd hier de allerlaatste vergadering van de Cortes de la República, het Republikeinse Parlement, gehouden.

  Dalí Theatre-Museum (Figueres)

  Dalí Theatre-Museum
  Dalí Theatre-Museum
  Kaart met locatie Dalí Theatre-Museum

  Op de plaats van waar het Dalí museum nu staat, stond eerst het Figueres theater. Vandaar de naam Dalí Theatre-Museum. Het theater werd verwoest door een brand in 1939. In 1961 had Ramon Guardiola, de toenmalige burgemeester, het idee om een museum te maken met werken van Dalí. In 1974 werd het museum geopend. Destijds was dit het grootste surrealistische object ter wereld. In het museum vind je ongeveer 1.500 van zijn werken; van werken die hij in zijn jongere jaren heeft gemaakt tot de werken die hij in zijn laatste jaren van zijn leven heeft gemaakt. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, graveerwerk, beeldhouwwerk etc. Naast zijn eigen werk vind je er ook de werken van kunstenaars die Dalí bewonderden in zijn leven, zoals El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp. Salvador Dalí is in dit museum begraven, je kunt zijn crypte bezoeken in het midden van het museum.

  Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)

  Museu del Joguet de Catalunya is het speelgoedmuseum van Catalonië en bevindt zich sinds 1982 op het terrein van voormalig 'Hotel Paris' (ouderlijk huis van de Baron van Terrades) aan de Rambla de Figueres.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  De dichtstbijzijnde luchthaven vanuit Figueres is Gerona. Daarnaast heeft Figueres een treinstation, met goede verbindingen naar onder andere Barcelona en Madrid. Barcelona ligt op ongeveer 1,5 uur van Figueres. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de TGV richting Parijs. Het station ligt ongeveer 1,5 uur van het centrum. Vanaf het treinstation is het ongeveer 15 minuten lopen naar het Dalí museum. Er rijden ook bussen tussen het treinstation en het centrum van Figueres. Figueres is daarnaast ook goed te bereiken per bus vanuit Barcelona.

  Geschiedenis

  De naam Figueres is afkomstig van de naam Ficaris. Deze naam stamt uit de tijd van de Visigothen, die de stad deze naam hebben gegeven. Figueres kreeg is 1297 haar eerste primaire stadsrechten onder leiding van Koning Jaime I. De stad werd zwaar gebombardeerd tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hierdoor zijn er niet veel historische overblijfselen te vinden in de stad. Van de oude stadsmuur is alleen de 'Torre Gorgot' gespaard gebleven, dit was een van de torens van de muur. Tegenwoordig is deze toren onderdeel van het Dalí museum. De stad moest na de bombardementen geheel nieuw opgebouwd worden. Vooral de bouw van het Dalí museum heeft er voor gezorgd dat de stad weer in beeld kwam bij toeristen. Dalí heeft zelf meegewerkt aan het ontwerp en de bouw van het museum, wat goed te zien is aan zowel de binnen- en buitenkant. Het bouwwerk typeert het werk van de surrealistische kunstenaar. De graftombe van Dalí vormt tegenwoordig ook een gedeelte van het museum, deze is te vinden naast de ingang.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Figueres