Formentera

Rotsachtige kustlijn Formentera - Balearen
Rotsachtige kustlijn Formentera - Balearen

Ongeveer 7 km ten zuiden van Ibiza en op 220 km afstand van het Afrikaanse continent ligt Formentera. Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen. Het is 19 km lang, en heeft ongeveer 4000 inwoners. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee eilandjes, die met elkaar verbonden zijn door een landtong. Er wordt algemeen aangenomen dat de naam Formentera is afgeleid van het woord 'tarwe' en dat het eiland als graanschuur diende onder het Romeinse Rijk. Geschiedenis en cultuur zijn niet de sterkste punten van het eiland. Daar tegenover is het landschap prachtig en vind je hier de laatste onbedorven stranden van de Middellandse Zee. Het hoogste punt is de steile rotskust van La Mola (192 m) waar in 1978 een gedenksteen werd opgericht voor Jules Verne die het eiland beschreef in één van zijn boeken. Op het eiland vind je veel kloven en rotsspleten met prachtige wilde bloemen. Dankzij de geringe afmetingen en uitgestrekte zandvlaktes is Formentera heel geliefd bij toeristen die op zoek zijn naar rust en stilte. Sant Francesc de Formentera is de hoofdstad van Formentera. Deze plaats ligt op 3 km afstand van de haven La Savina. In Sant Francesc de Formentera, het administratieve centrum van het eiland, speelt zich alles af rond het centraal gelegen Plaça de sa Constitució: hier staan de imposante vestingkerk uit de 18e eeuw, het stadhuis en het postkantoor.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Formentera
Plaatsen in de buurt van Formentera (Spanje) :
 • Ibiza (23 km)
 • Balearen (136 km)
 • Benidorm (138 km)
 • Mallorca (163 km)
 • Alicante (172 km)
 • Valencia (179 km)
 • Peñíscola (205 km)
 • Murcia (238 km)
 • Menorca (265 km)
 • Salou (266 km)
 • Ervaringen

  op 8 juli 2019 plaats: Formentera, reisperiode: juni 2019

  Formentera is een prachtig eiland, maar je moet er wel de weg weten betreffende fiets- en wandel-routes! Ik kom er al 50 jaar. Inmiddels is er veel veranderd. Mijdt de hoofdwegen, die zijn per fiets of scooter levensgevaarlijk. Aanbeveling: Hotel Sa Roqueta vind ik tot nu toe het beste hotel op Formentera! Rustig gelegen nabij diverse rustige strandjes en toch op loopafstand (20 min.) van Es Pujols. Mooie fietsroute naar de havenplaats La Savina. Wil je het eiland verkennen, neem dan de bus of huur een auto! Per fiets aan te raden alleen de binnen weggetjes. koop een goede kaart van Formentera bij reisboekwinkel de Zwerver: Wandelkaart Tour & Trail Formentera | Discovery Walking Uitgever: Discovery Walking

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
  op 17 juli 2015 plaats: Formentera, reisperiode: juni 2015

  Per boot zijn we vanuit Ibiza een dag naar Formentera geweest. Elke dag gaan er verschillende boten vanuit Ibiza naar dit leuke eilandje. Zeker een aanrader om een fiets of scooter te huren en zo het eiland te bekijken. De zee rondom Formentera is werkelijk prachtig. Leuk om te bezoeken als je even aan het toeristische Ibiza wilt ontsnappen.

  • Algemeen 9
  • Restaurants 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Formentera

  Natuurpark de Ses Salinas (Formentera)

  Natuurpark de Ses Salinas strekt zich uit over het zuiden van Ibiza en het noorden van Formentera. Het beschermde gebied is een prachtig natuurverschijnsel met zoutvlaktes, ook leven er meer dan 200 verschillende soorten vogels en zijn er ongeveer 180 soorten planten te vinden.

  Playa Migjorn (Formentera)

  Playa Migjorn
  Playa Migjorn
  Kaart met locatie Playa Migjorn

  Playa Migjorn ligt aan de zuidelijke kust van het eiland en heeft een van de grootste stranden. Playa Migjorn bestaat eigenlijk uit drie kleine plaatsjes die vernoemd zijn naar een van de langste stranden van het eiland, Playa de Migjorn strand. Je kunt hier heerlijk zonnebaden of watersporten. Of ga op onderzoek uit en bewonder de vele 'finca's'; een soort kleine boerderijtjes.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  Op het eiland kun je fietsen, auto`s en brommers huren. In de haven van La Savina meert de boot vanuit Ibiza aan.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Formentera gaat terug tot 4000 v. Chr. toen het al bewoond was. De Romeinen noemden het eiland Fruimentera. Omdat de bodem vruchtbaar was en er veel zoetwater werd gevonden, gebruikten ze het als graanschuur. Toen de bronnen uitgeput raakten ging ook de landbouw achteruit. Als gevolg van aanvallen door piraten werd het eiland in de 16de eeuw verlaten. Tweehonderd jaar later werd Formentera vanuit Ibiza weer bevolkt.

  Weer

  Het klimaat op Formentera is een Middellandse-Zeeklimaat met warme en droge zomers. Door de kleine oppervlakte van het eiland en de geringe hoogteverschillen is het klimaat over het hele eiland vrij gelijkmatig. Formentera is van de Balearen het eiland met de meeste zonuren en de minste regendagen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Formentera