Gratis reisvoorstel aanvragen

Het grote genieten in Griekenland

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Athene (Griekenland)
Periode: 2015
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Hotels
Organisatie: Ross Holidays

Foto van deze vakantie

Een lang gekoesterde wens om een reis naar Griekenland te maken, is onlangs in vervulling gegaan.

Na veel googelen kwamen we uit bij Ross Holidays (RH) in Wijchen. Een reisbureau dat gespecialiseerd is in Griekenland. Na wat telefoon- en mailverkeer besloten we om af te reizen naar Wijchen voor overleg. We kozen voor een fly-drive door de Peleponnesos, die op ons verzoek zo werd aangepast dat we ook Athene zouden bezoeken.

Bij de voorbereidingen en de daarbij behorende voorpret, kwam er een forse kink in de kabel. Er hadden vreselijke bosbranden gewoed in de Peloponnesos. De schade was enorm. Dan blijkt de kracht van een goed reisbureau. RH hield ons goed op de hoogte. De eerste twee dagen zouden we grotendeels door verbrand gebied rijden. Zij kwamen met verschillende alternatieven. Wij kozen er voor om een aantal etappeplaatsen te wijzigen. Het werd allemaal geregeld.

De start was nog wel wat stroef. Het begon met vertraging op Schiphol. De reden was dat we anders te vroeg op één of ander eilandje, waar we een tussenlanding moesten maken, aan zouden komen. Het lokale vliegveld ging pas om 10.00 uur open. Dat verzin je toch niet! De gezagvoerder hoopte nog dat we daarna toestemming zouden krijgen om over militair gebied te vliegen, zodat we wat tijd terug konden winnen, maar die vlieger ging helaas niet op. Na een voorspoedige vlucht landden we, ruim een uur later dan gepland, in Kalamata. Op de luchthaven werden we apart genomen. We hoefden niet op onze koffers te wachten. Ze waren al op een karretje binnen gebracht, omdat uit één van hen wijn lekte. De fles, die we voor de eerste dag mee hadden genomen, had het begeven. Gelukkig hadden ze er direct een plastic zak om gedaan, zodat de schade beperkt bleef. Vervolgens bleek dat de, door ons speciaal bestelde, Fiat Multipla niet beschikbaar was. Mede dankzij de inspanningen van de hostess van RH kregen we uiteindelijk een 9-persoons minibusje, waar de verhuurder zelf in reed. Zo konden we toch met zijn drieën voorin zitten. De wagen was niet schoon en het raam van de linkerportier kon niet open, maar dat mocht de pret niet drukken. Het grote genieten kon beginnen!

En genoten hebben we. Genoten van de prachtige omgeving, de mooie vergezichten en van de Griekse mensen. Hoezo stug? Als je zelf begint met een opgewekt kalimera of kalispera, is het ijs al snel gebroken.

We hebben aan de Griekse cultuur mogen ruiken. De kleine kerkjes die rond Agios Dimitrios aan de kust staan te pronken. De kloosters, waar je van harte welkom bent . Het prachtige Mistras, de ruines van Trintha, de vesting Palamidi van Nafplion, het oude Monemvasia, de akoestiek in het goed geconserveerde theater van Epidavros, met voor ons als hoogtepunt Athene. Daar hebben we heel wat voetstappen achtergelaten. De imposante Acropolis, een stille wens die na 45 jaar in vervulling is gegaan.

Athene bij nacht ziet er schitterend uit
Athene bij nacht ziet er schitterend uit


De hotels die RH voor ons uitgezocht hadden waren eenvoudig, maar dik in orde met name de hotels in Ghittio, Monemvassia en Loutraki. Ze stonden op een steenworp afstand van de zee, waar je vanaf het balkon een prachtig uitzicht op had. Zonsopgang, zonsondergang, we hebben het allemaal mogen zien. Een hoogtepunt was zeker ook het hotel in Athene. Midden in het centrum en eenvoudige kleine kamers, maar een dakterras met een fenomenaal uitzicht op de Acropolis. En dan Athene bij nacht, geweldig!
Wie denkt dat het ontbijt eenvoudig is in Griekenland heeft het mis. Wat te denken van verschillende soorten brood, koekjes, cakes, muesli, cornflakes, yoghurt, vruchtjes, ei, koffie, thee en allerlei soorten sapjes.. alles was even lekker. Ook het avondeten was overheerlijk met zijn souvlaki, moussaka, meatballs en natuurlijk niet te vergeten de overheerlijke Griekse salades met olijven, uien en feta.
Zonsondergang in Athene in Griekenland
Zonsondergang in Athene in Griekenland


Gelukkig was op onze route de flora en fauna goed in stand gebleven ondanks dat we kleine verbrande stukken tegenkwamen. Zo zagen we een schildpad oversteken, maar ook geiten, bokken, paarden en zelfs een schapenhoedster met zo'n 100 schapen.

Op een zondag in Tripoli waar we onze dagelijkse frappa dronken, kwamen we midden in een mannencultuur. Na de kerk is het waarschijnlijk gewoonte om in een plaatselijke kroeg elkaar op te zoeken om koffie te drinken en spelletjes te gaan doen. Zo mochten we aanschuiven bij het trik-trakken, een hele ervaring. Zodra de heren wisten waar we vandaan kwamen begonnen ze over de prachtige tulpen, maar ook alle voetballers uit de jaren 60 kwamen boven drijven. Cruyff, Keizer en Neeskens, ze kenden ze allemaal bij naam!
En wat te zeggen over het alleraardigste nonnetje, die we in een kleine kerkje met prachtige fresco’s ontmoetten. Bij het afscheid plukten ze druiven voor ons. We probeerden duidelijk te maken dat we de vorige dag al druiven gekocht hadden, maar er was geen houden aan. We moesten ze meenemen. Wat een schat! En dan de vissers die ons lieten poseren met hun grootste inktvis van die dag. Allemaal onvergetelijke ontmoetingen.
Er werden druiven voor ons geplukt door de gastvrije inwoners van Tripoli
Er werden druiven voor ons geplukt door de gastvrije inwoners van Tripoli


Ook het Kanaal van Korinthos maakte diepe indruk op ons. We hebben het van beneden gezien, maar zijn ook bovenlangs gereden. We hadden het geluk dat er een groot schip doorvoer dat gesleept werd! Machtig.

In Athene kwamen we, zonder dat we er erg in hadden, midden in de aflossing van de wacht terecht. Je kunt het poppenkast noemen, maar het maakte diepe indruk op ons. We mochten gewoon met ze meelopen en foto’s maken. Waar maak je dat heden ten dage nog mee?

De wegen waren goed te berijden. Natuurlijk was het in het begin wennen aan de Griekse belettering en zijn we best wel fout gereden, maar dat maakt het allemaal spannend. Wat wel jammer is, is dat verschillende borden zo vreselijk beklad zijn. Je kunt er dan moeilijk wijs uit worden. Maar ook daar kom je wel weer uit door het aan iemand te vragen die langs de kant van de weg zit te spelen met zijn of haar kralen.
Een tempel in Griekenland
Een tempel in Griekenland


Het was een heerlijke vakantie, veel gezien, veel ondernomen en veel mensenkennis opgedaan. Met de temperatuur was ook niets mis, die was gemiddeld 28 graden.

Kortom, Griekenland je bent nog niet van ons af!

Geschreven door Niny Koiter

Heb je interesse in een reis naar Griekenland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Griekenland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen