Gratis reisvoorstel aanvragen

Verliefd op Lesbos en Koukla

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Lesbos (Griekenland)
Periode: oktober 2015
Vervoer: Auto, vliegtuig
Accommodatie: Appartement/Anna Maria
Organisatie: Sunweb

Foto van deze vakantie

Ondanks de berichten in de media toch last minute een vakantie geboekt via Sunweb naar Lesbos. En daar heb ik absoluut geen spijt van, de vakantie heeft mij veel moois gebracht.
In gedachten ga ik terug…

Anna Maria

Het is begin oktober, ik geniet heerlijk in het authentieke dorpje Petra bij appartementen Anna Maria. Een rustig en kleinschalig complex in een landelijke omgeving met weidse uitzichten. Het is maar 5 tot 10 minuten lopen naar de winkels, restaurantjes en het strand. Verder is de eigenaresse van het appartement, Anna Maria, erg gastvrij!

Appartement Anna Maria
Appartement Anna Maria

Koukla

Mijn vakantie krijgt op de 6e dag een bijzondere wending als ik een pup vind terwijl ik op het treintje wacht om naar Molyvos te gaan. Ik zoek contact met het asiel in Petra en eentje in het zuiden, want haar houden is geen optie. Wel geef ik haar een naam; Koukla, dat betekent pop.

De volgende dag huur ik een auto. Samen met mijn metgezel rijd ik door het ruige westen. Wat een mooi bijzonder gebied! Zo zien we het klooster van Limonos, een voormalig hippiedorp Skala Eressos en het versteende woud.

Koukla stop ik regelmatig in mijn tas zodat ik haar ongezien ergens naar binnen kan smokkelen.

Op een bewolkte zondag krijg ik de uitnodiging om samen met Paul en Paulinho, zij verblijven ook bij Anna Maria, mee te gaan een stukje rijden met hun huurauto. Koukla mag ook mee, wat gezellig!
We gaan de oostkust verkennen. Dit is een heel ander landschap, met oneindig veel olijfbomen. We stoppen in Thermi voor de warmwaterbronnen. Dwalend door het dorpje spreekt een Grieks stel ons aan. Waar komen jullie vandaan? Voor wij het weten zitten wij op hun bank, en hebben gesprekken met de vader moeder en hun 2 zoons. We worden flink in de watten gelegd want naast de Griekse koffie, krijgen we ook eigen oogst vijgen, meloen, granaatappel en zelfgemaakte wijn. Het is inmiddels 3 uur later, ik krijg bij vertrek een metalen granaatappel van de vrouw deze brengt geluk, en alle 3 een fles homemade wijn. We wisselen Facebookgegevens uit, en bedanken hen voor het gastvrije ontvangst. Op de weg terug naar Petra stoppen we nog even bij een onlangs geopend badhuis mooi gelegen aan de golf van Gera net buiten Mytilini. We hebben alle 3 wel zin om even te badderen. Wil de badhuis eigenaar op Koukla passen … ? Ja hoor! De oppas is geregeld! We sluiten de avond af met een diner in een traditionele taverne in het bergdorpje Petri vanwaar je prachtig uitzicht hebt op Petra en de zee. Moe en voldaan vallen Koukla en ik in diepe slaap.

Griekse gastvrijheid
Griekse gastvrijheid


Koukla is inmiddels een graag geziene gast geworden van het complex. Alle gasten vinden haar leuk! En Koukla hen ook, ze huppelt namelijk alle gasten af om even te buurten.

Inmiddels verstrijken de dagen, en heb ik nog geen oplossing gevonden. Het contact met het asiel verloopt stroef, dagen gaan voorbij en hoe langer het duurt hoe meer ik het gevoel krijg dat het asiel niet de plek is om haar achter te laten. Nog een paar dagen dan zit mijn vakantie er op en ga ik weer terug naar Nederland. Wat nu? Ik zet mijn zorgen opzij en we genieten heerlijk van het mooie weer aan het zandstrand van Petra. We eten sardientjes, gyros en calamari. Sommige restaurantjes hebben ook tafels op het strand. Heerlijk eten met je voeten in het zand met een prachtig uitzicht. Dit is vakantie! En Koukla is ondertussen veranderd van een straathond in “een tevreden en genietende toerist”.
Eten op het strand
Eten op het strand

Oplossing

Tijdens mijn vakantie heb ik contact met een Griekse vriend op Rhodos. Ik stuur hem diverse foto’s en vertel hoe mooi Lesbos is, en natuurlijk ook over mijn bondgenootje Koukla. Mijn vriend moest onlangs zijn hond laten inslapen. Hij komt plots met een idee, ik wil haar wel! Zijn eerste ingeving; haar afgeven om alleen met de boot te gaan via Athene en 2 dagen later op Rhodos aan te komen, voelde voor mij niet goed. Ze was 10 dagen mijn schaduw, en dan alleen op een boot en zo lang vond ik maar niets. Als ze naar Rhodos komt, dan breng ik haar zelf. Oeps wat zeg ik nu? Zo krijgt mijn vakantie een onverwachts staartje…

De laatste dag huren we nog een auto en rijden naar het zuiden. We bezoeken Plomari bekend van de Ouzo, stoppen in Moria bij het aquaduct, en we reiden door het bergdorpje Agiassos aan de voet van de Olymposberg.

Aquaduct van Moria
Aquaduct van Moria

Rhodos

Ik heb een binnenlandse vlucht geboekt naar Rhodos voor morgen. We gaan voor 1 nacht in Mytilini een hotelkamer zoeken. Uren lopen wij door de stad, alles zit vol in verband met de vluchtelingen. Om 19:00 nog geen kamer gevonden, ik word radeloos. Het wordt donker, wat nu? Ik kan nog maar 1 oplossing bedenken, mijn Griekse familie in Thermi. Ik zoek contact via Facebook en 1 uur laten zitten we heerlijk bij hen op de bank! Echt fijn! De zoon staat zijn bed af. En Koukla en ik zijn daarop bek af in slaap gevallen. Onze vlucht is eind van de middag, de zoon vraagt wat ik nog wil doen
want het is mijn laatste dag op Lesbos. Ik moet nog een bench kopen voor Koukla anders mag ze niet mee op de vlucht. Dit regelen we en we bezoeken samen het kasteel in Mytilini. Als we terug zijn bij moeders heeft ze Mousaka gemaakt en een salade.
De volgende dag zit ik gezellig met ze aan de lunch, en verlaat de tafel propvol.Tijd om te gaan! Allemaal krijgen ze 3 zoenen en ik kan ze niet vaak genoeg bedanken. De zoon geeft ons een lift naar de luchthaven. Vanuit Amsterdam met Transavia mocht ik 20kg meenemen. Dat was met de binnenlandse vlucht even anders, in totaal 11 kg overgewicht! Aangezien ik al veel kosten heb gemaakt, binnenlandse vlucht voor mij en Koukla, het dierenarts bezoek, de bench, en mijn terugvlucht vanaf Rhodos met Correndon, wil ik de verdere kosten zo laag mogelijk houden. Ik besluit zoveel mogelijk kleding aan te trekken en om mijn lichaam te knopen. Ik stop sneakers in de zakken van mijn jas, en leg iets apart om later als ik ingecheckt ben weer toe te voegen aan mijn handbagage… Nog 3 kg overgewicht, omdat mijn jas maar net dicht kon en ik er inmiddels uit zag als een Sumoworstelaar heb ik dit betaald.

De vlucht duurt 3 uur we maken korte stops in Chios, Samos en vervolgens de stop Rhodos. Mijn vriend staat daar op ons te wachten. In Rhodos heb ik 2 nachten accommodatie geboekt. Ik hoop dat deze tijd genoeg is voor Koukla om aan haar baasje te wennen. We komen laat in de avond aan en dus slaapt Koukla die nacht nog bij mij. Ze mag lekker op bed slapen!

De volgende dag mijn enige volledige dag op Rhodos, bezoeken we met z’n drietjes de vlindervallei. Ondanks dat er in oktober geen vlinders zijn, is het een mooie plek; Je kunt er heerlijk wandelen, het is rustig en er zit een restaurant. Ook ontbreekt de oude ommuurde stad van Rhodos niet aan mijn korte bezoek. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes, even terug in de tijd.

De oude ommuurde stad van Rhodos
De oude ommuurde stad van Rhodos


Dan komt het moment om afscheid te nemen. Mijn missie zit er op: Koukla heeft een huisje!
Mijn bestemming voor volgend jaar is bekend, ik ga kijken hoe groot mijn Lesbos vriendin is geworden!

Geschreven door Irene Prins

Heb je interesse in een reis naar Griekenland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Griekenland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen