Ervaringen Shoestring

Pagina 1 van 1 met 62 resultaten

op 24 april 2021 bestemming: Nepal, reisperiode: januari 2019

Ik zwerf graag over de wereld en met Shoestring ervaar ik dat dat ook georganiseerd kan. Kleine groepjes.Met 4 in Nepal en 2x India met 6.Ik schat in dat dit voor Shoestring minder productief is maar ik heb 5 x gereisd met Shoestring en 5x genoten van het kleine gezelschap, de grote vrijheid en de fijne reisleiders en alles wat ik heb beleefd en in mn eentje had ik nooit zůveel gezien.Ik heb het gevoel met Shoestring echt op reis te zijn en het dagelijkse leven te kunnen aanschouwen.Er zijn mensen die hangen aan luxe, ik heb dat niet .Wil vooral de gewoonten en gebruiken van een land ervaren. En dat het eens wat minder (anders zeg ik dan) is maakt voor mij dat ik uit mijn comfortzone stap en evaar hoe een andere cultuur met de dingen omgaat. Lakenzak , kussensloop en schuursponsje mee en ik red mij .Wel even vermelden dat ik met Shoestring ook veel heerlijke schone en luxe hotels heb gehad. Echt boven verwachting mooi .

  • Algemeen 10
op 30 april 2020 bestemming: Cuba, reisperiode: april 2020

De reis ging logischerwijs niet door ivm het corona virus. Echter wil Shoestring mijn geld niet retourneren ondanks dat zij wettelijk verplicht zijn dit te doen. Zij zijn bang failliet te gaan. Hoe vaak ik ook aangeef dat ik nu ook in de financiŽle problemen zit, het maakt niets uit. Shoestring verkiest de wet te negeren en te negeren dat een klant ook geldproblemen heeft. En daarom besluit Shoestring onrechtmatig het geld van de klant te houden en continu af te schepen via mailtjes waarin ik wordt gevraagd begrip voor hen te hebben. Wat een ontzettend klant-onvriendelijke organisatie is dit. Onvoorstelbaar dat ze mijn geld houden, iets waar zij geen recht op hebben. En onvoorstelbaar en onsmakelijk dat ze ten koste van de klant alles eraan doen om het geld (waar ze geen recht op hebben) in hun zak te steken. Onprofessioneel, asociaal en puur voor eigen gewin en alles in strijd met de wet. Ze proberen de boel te rekken. Ze wachten waarschijnlijk totdat de overheid de wet wijzigt zodat ze helemaal nooit meer mijn kosten hoeven terug te betalen. Aan een voucher heb ik niets helaas. Walgelijke organisatie en de overheid moet echt ingrijpen. Niet alleen bedrijven gaan over de kop maar ook reizigers met een eigen bedrijf die nu ook in de problemen geraken. Dit wordt over het hoofd gezien en de klant van een dergelijk onprofessionele organisatie laten ze voor het risico van het ondernemerschap (Shoestring) opdraaien. Shoestring wil wel als ondernemers de winsten maar niet de verliezen. Ik ga NOOIT meer in zee met deze asociale organisatie en hierbij is eenieder gewaarschuwd.

  • Algemeen 1




op 11 maart 2020 bestemming: EthiopiŽ / rondreis, reisperiode: november 2019

Super slecht geregelde reis. Ging van alles fout. 's nachts 1,5 in de kou staan wachten op iemand die ons ophaalde, de 1e dag geen enkele info over de stad waar we verbleven wat we konden doen, super slechte tenten op een super onhygiŽnische camping, waarbij we 2 nachten op natte matjes sliepen, matjes die je in een stoel legt, geen slaapmatjes, veel hotels met koud water of te weinig handdoeken, toch een fooienpot terwijl de site aangeeft dit niet te doen op reis en geld wat "onbekende" bestemming heeft, chauffeurs die langs dorpjes Racen.. super onveilig voor ons, maar ook de mensen daar (kindjes langs de weg)... .... Erg slecht geregeld. Aan de klacht ook heel weinig tijd besteed en gevoel eea niet serieus te nemen....... Super jammer..

  • Algemeen 4
op 15 november 2019 bestemming: JordaniŽ / Rondreis, reisperiode: januari 2019

Prijs van vliegreis die geboekt was werd verhoogd. Daarna bleek na een week dat de geboekte kamer alleen niet kon. Uiteindelijk de trip gecanceld, iets waar ik ontzettend van baal

  • Algemeen 10
op 3 november 2019 bestemming: Sri Lanka, reisperiode: december 2018

Al 2 keer is mijn (groeps)reis geannuleerd, omdat Shoestring niet voldoende stoelen op het vliegtuig had geboekt, waardoor mensen die een optie hadden genomen, niet meer mee konden met de vlucht, met als gevolg dat de reizen niet doorgingen.
Ik raad niemand aan om bij Shoestring te boeken. Want 1 teleurstelling dat een reis niet doorgaat, tot daar aan toe. Maar 2 reizen die niet doorgaan, dat is gewoon schandalig.
Helaas waren soortgelijke reizen bij andere organisaties volgeboekt op het moment dat ik te horen kreeg dat de reizen bij Shoestring niet doorgingen. Weer een jaar wachten dus om mijn eerste verre reis te maken. Maar bij Shoestring zal ik deze reis zeker niet boeken.

  • Algemeen 1
op 1 april 2019 bestemming: Costa Rica, reisperiode: juli 2019

Ik reis in juli naar Costa Rica, maar de service vooraf vind ik al top! Telefonisch fijn en verder geholpen. Complimenten ook aan Annemarie.
dank voor de service, en ik kijk uit naar mijn reis.

  • Algemeen 8
op 16 augustus 2018 bestemming: India, reisperiode: januari 2018

Wat een heerlijke reis.
Keshah was een geweldige reisleider die (wij waren toevallig met 5 vrouwen) ťťn van ons werd Een ontzettende fijne vent die ons zoveel vertelde over het Indiase leven en ook ons meenam naar dingen die niet direct op het programma stonden .
Peryar jungle viel wat tegen Leek op een bos Jungle in Thailand of bv Costa Rica is zoveel mooier.
Ik wilde heel graag naar Auroville en daar zijn we ook geweest (begrijp niet dat dit niet vermeld wordt bij de reisbeschrijving want had bijna niet geboekt omdat ik dacht dat we er niet naar toe zouden gaan )
Fijne onderkomens gehad . Heerlijke relaxed reis en geen ellenlange busritten Die werden in ieder geval aangenaam gemaakt door de verhalen van Keshah. Wat we allemaal niets vonden is de riksha tocht door Madurai. genant om je als decadente Nederlander je te laten rijden in de verstikkende hitte door een hardwerkende chauffeur zonder schoenen Had hem liever zo het geld gegeven

  • Algemeen 10
op 15 juni 2018 bestemming: Sri Lanka, reisperiode: juli 2018

Reis geboekt naar Sri Lanka met Emirates. Specifiek met Emirates ivm vluvhttijden en Airbus 380. Reis was zoín 300 euro duurder dan met andere vliegmaatschappijen via andere aanbieders maar ok. Aanbetaald. Komen we er nu zelf achter dat ze geswitched zijn naar Etihad....
Slechte overstaptijden. Andere service... geen Airbus.
Shoestring vind dat ze dit zonder info aan de boeker zelf mogen aanpassen.
Wij hebben laten weten hier niet mee akkoord te gaan.
Asociaaal aanbod van shoestring. Bijbetalen p.p of annuleren.....
annuleren kost 50%. Dus bedenk of je wel bij shoestring wilt boeken.
Wij nooit meer

  • Algemeen 1
op 22 december 2017 bestemming: JordaniŽ / rondreis, reisperiode: november 2017

Slechte service, slechte informatie voorafgaand, slecht bereikbaar en na de klacht geven ze niet thuis.

  • Algemeen 1
op 21 september 2017 bestemming: BraziliŽ, reisperiode: september 2017

De reis was 15 dagen. Er gaat veel tijd verloren met het reizen binnen BraziliŽ. Omdat je geen excursies wil missen kom je wel wat tijd te kort om tussendoor uit te rusten. Maar misschien hadden we het ook iets te gezellig onderling. En gingen nooit vroeg slapen. Maar moeste wel weer vroeg op.Het zou fijn zijn als deze reis een extra dag on Rio zou hebben en nog een extra dag strand voor vertrek. We waren best moe. Verder... Alline was geweldig. We konden volledig op haar vertrouwen. Wat een leuk mens. We hadden veel geluk met het weer en de sfeer in de groep. Alle excursies waren geweldig om te doen. En we hadden steeds weer moeite met afscheid nemen van elke lokatie. Zo veel moois! Ik ben nu een paar dagen thuis en heb heimwee naar dit land. De mensen. De steden. De natuur. De kleuren. De kust. De samba. De groep. Alles... Ik MOET terug!

Heel snel sparen dus...
*mijn duurste trip tot nu toe.. 😊

  • Algemeen 8
op 30 augustus 2017 bestemming: , reisperiode: januari 2017

Een zeer gevarieerde kennismaking met Zuid India begeleid door een geweldige tourleader die ons enorm heeft laten genieten en kennis laten maken met de mensen en hun gewoontes, de uitbundige natuur en overweldigende cultuur. Met meer dan genoeg tijd over om zelf invulling te geven aan de vakantie. De Shoestring formule (hotels en transport uitstekend geregeld, genoeg aanbod van optionele excursies) is ons tot nu toe bijzonder goed bevallen, we zullen zeker nog met hen op stap gaan.

  • Algemeen 9
op 30 augustus 2017 bestemming: Myanmar / rondreis, reisperiode: januari 2016

Fantastische rondreis met een super reisleidster die heel veel extra deed!!

  • Algemeen 9
op 29 augustus 2017 bestemming: , reisperiode: oktober 2017

Prachtige reizen met Shoestring gemaakt. Ik ben ietwat allergisch voor reisorganisaties die aangeven in luxe hotels te verblijven. Niets mis mee maar vond het veel leuker om in India kleine Indiaase hotelletjes te betrekken waar niet alles goed is georganiseerd. Vind dan toch dat ik meer onder de bevolking ben. Dat is ook wel wat bij Shoestring hoort in mijn optie Ook mooiere onderkomens gehad en dat is dan ook weer lekker. Nu ook weer 2 reizen naar AziŽ geboekt met Shoestring. Zin in en fijn dat het betaalbare reizen zijn

  • Algemeen 8
op 2 november 2016 bestemming: IndonesiŽ / Java Bali, reisperiode: september 2016

Ik geef een negen omdat het een fantastische reis was ! Mede te danken aan de geweldige groep en bovenal onze reisleider Empong. Empong (met rasta haar tot op z'n kuiten) verstaat zijn vak zeer goed. Hij is goed op de hoogte van het reilen en zeilen in IndonesiŽ, is erg betrokken bij de groep geeft ook ruimte voor eigen initiatief. Altijd was alles goed geregeld en nooit heeft hij gezegd hoe laat we b.v. terug bij de bus moesten zijn.
Vol humor, een verschijning en hij lijkt iedere IndonesiŽr te kennen. Ook de buschauffeur lijkt ieder gat in de weg te kennen. Iedere morgen was de bus van binnen en buiten weer schoon. De hotels waarin we verbleven waren ver boven onze verwachting. Maar het was wel een drukke reis. Veel gezien maar ook veel gebust.
Als enig nadeel vond ik dat we met drie verschillende vluchten aan kwamen en vertrokken en niemand die dat wist. Een verbeter punt zou zijn, twee dagen voor vertrek de deelnemers hiervan op de hoogte stellen.
Voor mij is Shoestring ňmpong"en Empong "Shoestring".

  • Algemeen 9
op 19 augustus 2016 bestemming: IndonesiŽ / Rondreis, reisperiode: augustus 2016

We hebben met ons gezin een rondreis gemaakt op Bali, Lombok en Gili Air. De reis was goed georganiseerd. De hotels lieten wat te wensen over maar we verbleven in de meeste niet meer dan twee nachten. Toch is het fijn als je na een lange dag met veel indrukken niet nog hoeft te gaan zeuren over een kapotte airco, koud water in de douche of vieze bedden. We hadden nog wat extra dagen bij geboekt op Bali om lekker te relaxen. We kregen aangeraden dit te doen in het laatste hotel van de reis. Dit bleek echter een verschrikkelijk hotel, in verbouwing met veel te weinig zonbedjes aan het zwembad, vieze bedden etc. We hebben dit geprobeerd om te zetten maar bij Shoestring is niets zo oninteressant als een ontevreden klant. LET OP: ze werken via lokale agenten dus als er iets is moet dat lokaal worden opgelost, wat vervolgens niet gebeurd. Geen enkele compensatie. Nog een waarschuwing: via Shoestring wordt je verwezen naar Thuisvacinatie.nl. Dit is een commerciŽle instelling die vaccinaties aanpraten die je helemaal niet nodig hebt. Lees dus zelf goed op onpartijdige sites wat echt nodig is.

  • Algemeen 5
op 11 augustus 2016 bestemming: JordaniŽ, reisperiode: juli 2016

Afgelopen juli heb ik een rondreis gemaakt met Shoestring naar JordaniŽ van 8 dagen (single reis). Hiervan zijn er twee dagen reizen, dus uiteindelijk waren we 6 dagen daadwerkelijk in JordaniŽ. Bij het boeken moet je hier rekening mee houden dat je (minimaal) twee dagen reizen aftrekt van de tijd.
Vooraf heb ik een aantal keer contact gehad met een aantal vragen. De mensen van het callcentre wisten overal antwoord op te geven en hielpen me goed met kleine problemen die ik had en waren altijd vriendelijk aan de telefoon. Als je hebt geboekt krijg je toegang tot een persoonlijke site waar alle overige informatie op staat, evenals tips en handige dingen om mee te nemen, vaccinaties en dingen die je zelf nog moet regelen (wat overigens geen gekke dingen zijn, maar bijvoorbeeld verzekeringen als je besluit die niet bij Shoestring af te sluiten).
De vlucht naar JordaniŽ was goed. Het hangt af van de vliegmaatschappij hoe de service aan boord is, maar de tickets en de begeleiding bij aankomst waren prima geregeld. Evenals het visum wat volledig door Shoestring werd geregeld.
De begeleiding in het land was top. Per land zal dit uiteraard verschillen, maar onze begeleider was zeer kundig, wist veel en leuk te vertellen en regelde heel veel voor ons.
De excursies moeten ter plekke worden betaald. Je kan een excursie pakket kopen bij het boeken, maar dit is dan alleen voor het vervoer van en naar de excursies (als je dit niet doet en je gaat wel naar de excursies, dan moeten dit bedrag ter plekke nog worden betaald). Bij alle reizen staat een richtbedrag voor het zakgeld. Dit is genoeg (in ieder geval voor deze reis) voor alle excursies en het eten en drinken (tenzij je natuurlijk zelf bij hele dure restaurants gaat eten). Tel dus dit richtbedrag op bij het uiteindelijke bedrag dat moet worden betaald voor de reis om een idee te krijgen van hoeveel je kwijt bent voor de hele reis.
Tijdens de reis was niet heel veel tijd voor jezelf. Zeker niet als je alle excursies wilt doen, dan blijft er weinig tijd over.
Ondanks de korte tijd hebben we wel heel veel gezien en heb ik niet het idee dat we veel gemist hebben.
De accommodaties waren uitstekende hotels. Bij het overnachten in de woestijn voor een nacht was er geen water voor bijvoorbeeld douchen, maar voor een dag is dit over het algemeen geen probleem en hoort bij het avontuur (van te voren was dit overigens bekend).
Bij terugkomst krijgt iedereen een mail of een telefoontje waar je eventuele klachten of tips kwijt kunt.

Al met al ben ik heel tevreden en de reis is gegaan zoals het beloofd op de site. Mijn volgende reis zeker weer bij Shoestring boeken.

  • Algemeen 9
op 20 mei 2016 bestemming: ArgentiniŽ / Waalre, reisperiode: november 2015

Wat hebben we veel gezien en genoten tijdens de reis naar ArgentiniŽ, Paraguay, BraziliŽ! Als de vlucht ietsje comfortabeler was geweest, had ik deze vakantie een dikke 10 gegeven.

  • Algemeen 8
op 18 april 2016 bestemming: India / Delhi, reisperiode: december 2015

Wij hadden een geweldige reisleider Sunny, die ons alles kon vertellen over Ratjastan! Wij waren in december en het was in de avonden en nachten heel erg koud! In de hotels, restaurants was nergens geen verwarming of een vuurtje end e dagen waren kort en de avonden lang. Ik vond dat Shoestring dat ons wel van tevoren had mogen vertellen. Temeer ik er zelfs om gevraagd had. Ik had het natuurlijk wel opgezocht, maar dan krijg je ook geen juist beeld. Overdag was het wel goed, als de zon erdoor kwam, maar als die er niet door kwam, was het nog koud. Ik had dus niet genoeg warme kleding mee genomen, omdat wij ook nog 4 weken naar Goa zouden gaan en daar was het heet.

  • Algemeen 8
op 29 februari 2016 bestemming: India / Noord-India, reisperiode: juni 2014

Prachtige reis en een heerlijke uitleg. Wij werden in de watten gelegd en trokken met een kleine bus door Noord-India. De gids die ons hielp wist alles van het land en sprak ontzettend goed Engels. Vooral voor de jeugd vertelde hij het super fijn. Ik vond dat wij niets te veel voor de reis hebben betaald. 1000 euro voor 19 dagen. Fantastisch. Ook in India zelf kostte het niet veel.
Na afloop heeft een vrouw van Shoestring ons nog gebeld om te vragen hoe we het hadden gehad. Wij hebben een aantal plus en minpunten doorgegeven en deze hebben zij ook meegenomen in hun volgende reis (hoorde wij van anderen). Helemaal super. Ik zou niet zo snel een groepsreis meer boeken omdat ik nu vooral zelf op avontuur uit ga, maar als ik het zou doen dan zou ik het sowieso weer bij Shoestring doen.

  • Algemeen 9
op 10 februari 2016 bestemming: Sri Lanka / rondreis, reisperiode: december 2015

Prachtig land met super vriendelijke mensen. Ookal spreek je de taal niet, men is bereidt je te helpen aldaar. Veel gezien en cultuur gesnoven, Sigaria de leeuwenrots is zeker een bezoek waard. De stad Kandhi is een must see. Sri Lanka heeft veel te verduren gehad door de Tsunami, doch mensen & land is/zijn prachtig. De parel onder India.

  • Algemeen 8
op 7 januari 2016 bestemming: ArgentiniŽ, reisperiode: juli 2015

De reis bij Shoestring was ver onder de maat.

Reisbegeleider: geen ervaring, niet assertief en totaal niet voorbereid.

Hotels: Vies (lees: veel haren op de grond, vieze handdoeken, schimmel, niet werken airco's. Daarnaast geen Engels sprekend personeel).

Vervoer: bussen veelal zonder airco (terwijl dat wel op de website stond). We werden zelfs in open karren vervoerd.

Prijs: Erg duur als je kijkt wat je er voor krijgt. Zeker als je ziet op locatie wat de kamerprijzen eigenlijk kosten. Shoestring moet geld verdienen, helder, maar dat is wat ander dan reizigers afzetten.

Excursies: Niet alle op de site genoemde excursies werden aangeboden. Heb dit gemeld bij Shoestring maar zij ontkennen gewoon.
Excursies betalen was een ander probleem. Was altijd onduidelijk in welke valuta we moesten betalen en de wisselkoers was telkens ongunstig voor ons.

Klantvriendelijkheid Shoestring is belabberd. Er is tijdens de reis een klacht ingediend bij Shoestring; is niets tot weinig mee gedaan. Bij terugkomst in Nederland vertelden ze doodleuk dat wij vaker meldingen moesten maken aan hen. Terwijl dat door sommigen ook al op locatie was gedaan (naast de melding bij Shoestring). Reisorganisatie is incapabel en mag zich absoluut geen reisorganisatie noemen. Oplichters is een meer dekkend woord.

Helaas ben ik er inmiddels achter dat ik veel meer mensen ken die nooit meer met Shoestring willen gaan door slechte ervaringen. Jammer genoeg wist ik dat niet eerder.

Moraal van dit verhaal: Zuid Amerika is prachtig en zeker een aanraden, maar boek dit nooit met Shoestring!

  • Algemeen 5
op 7 januari 2016 bestemming: India / rajasthan, reisperiode: juli 2013

Het was de trip van mijn leven. Deze trip was niet allen voor mij heel bijzonder doordat ik samen met mijn vader op reis ging, hij heeft mijn leven daadwerkelijk veranderd. India, een bijzonder land. Doordat wij zo'n fijne reisleider hadden en met een select gezelschap reisden (10 mensen) kregen we alles voor driehonderd procent mee. Fantastisch. Ik heb het land geroken, geproefd, gezien, beleefd en ik ben met een gaan voelen met het land. Het land waar ik zeker nog eens terug wil. Shoestring en de mensen in India hebben mij laten inzien dat het leven om zo veel mooie dingen draait. En dat wij in Nederland eens niet te veel moeten klagen. We hebben geluk. Deze reis zal mij altijd bijblijven en jk ga zeker nog eens met shoestring op reis.

  • Algemeen 9
op 5 januari 2016 bestemming: BraziliŽ, reisperiode: september 2015

Wat de rondreis van mijn leven moest worden bleek uiteindelijk tijdens de reis en bij thuiskomst niet zo leuk te zijn en heeft geleid tot een conflict met Shoestring.

Allereerst wat ik moet opmerken is dat ik met Koning aap op vakantie zou gaan. Helaas had deze reis te weinig reizigers dus ging met shoestring op vakantie. Achteraf een teleurstelling. de reishandleiding van deze reis klopt van geen kanten. Er worden verwachtingen geschept, maar die blijken uiteindelijk niet te kloppen. Als ik dat allemaal had geweten was ik nooit met deze organisatie weggegaan maar met Tui. Deze organisatie is immers een stuk professioneler en heb ik goede ervaringen mee wat betreft groepsreizen.

Je moet je op deze reis zelf maar vermaken en er is weinig begeleiding. Als ik dat had geweten had ik deze reis nooit geboekt. Ik wilde een georganiseerde reis.

Hotels
Mijn reis startte in Buenos Aires.
Het hotel in Buenos aires Tucuman Palace zeer slecht. Vieze kamer, insecten op de kamer en gaten in muren en vloeren. Ook zeer veel last gehad van geluiden, want kamer lag aan zeer drukke kant van de weg en hierdoor kon ik niet slapen en werd ziek. Vervolgens bij de receptie van het hotel aangekaart, maar zij wilden mij geen andere kamer geven. De mensen spraken zeer slecht Engels. Met de smoes alle kamers zijn bezet werd mijn klacht niet serieus genomen. Ik was al eerder dan de groep gearriveerd dus zij hadden mij een andere kamer kunnen geven. Ook bij de reisleidster aangekaart dat ik ziek was maar hier is niet ingegrepen om een andere kamer voor mij te regelen.

De kamer van de reisleidster was een stuk moderner en luxer en had zelfs een balkon. Waarom krijgt de reisleidster zon mooie kamer? Vroeg ik me later af.

De meeste hotels waren opzich wel redelijk, maar low budget. Kleine zwembaden, vieze of smoezelige kamers of de airco deed het niet of was niet aanwezig. Met name in Rio de Janeiro was dat een probleem en veel te warm.

Kluizen niet aanwezig of deden het niet
In de meeste hotels was geen kluis te bekennen of er was een kluis maar die deed het niet. Shoestring stelt in de handleiding dat in de hotels een kluis in de kamer aanwezig is. Dit blijkt niet zo te zijn. Het is bekend dat in ArgentiniŽ en BraziliŽ je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen. Zie website van de rijksoverheid. Je kon nergens je spullen zoals paspoort en creditcard veilig opbergen. Je kon het wel in de gezamenlijke hotelkluis doen bij de receptie van het hotel. Maar je weet niet wie je kunt vertrouwen. Je zit immers in zuid Amerika in een tweede klas / derde klas hotel en niet bij een dure hotekketen. Ik moest dus steeds alles opbergen in mijn koffer in de hoop dat het niet gestolen werd.

Excursies
De excursies zijn niet inbegrepen. Er is wel een excursiepakket. In de reishandleiding staat dat je de excursies in dollars of euros kunt betalen. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn en was dus elke keer een probleem. Je had hierdoor het gevoel opgelicht te worden, omdat ze gebruik maakte van de wisselkoers. Ik vroeg me af waarom kan ik niet met euros of dollars betalen? Daar zouden ze in deze landen toch erg blij mee moeten zijn. De excursies werden uitbesteed waarvan ik moet zeggen dat de excursie in Rio de allerbeste was. Hadden we deze man maar gehad als reisleider die was zeer professioneel! Ook is de folklore excursie niet aangeboden. Dit werd een welles en nietes discussie met de lokale agenten waarin zij beweerden dat het wel was aangeboden.

Reisleidster
De reisleidster vond ik incapabel. Ze gaf aan nog nooit in Buenos Aires te zijn geweest. Ook was de reis rommelig. Het leek wel of we met een vriendin op stap waren dan met een professionele reisleidster. Zo is dat de hele vakantie gegaan. Ik dacht laat ik er maar het beste van maken van deze reis, maar blij was ik er niet mee. In Rio bleken we uiteindelijk in een onveilige buurt uit zijn gegaan, begreep ik later van iemand die bij de Nederlandse ambassade werkt. We moesten alleen s nachts naar het hotel gaan. Gelukkig is dat goed gekomen. Maar had dus wel een gevaar kunnen zijn.

Wat ik ook vreemd vond was dat de reisleidster bij thuiskomst ons nog steeds appte. In deze berichten stelt ze dat ze ons mistte en andere onzin. En mijn gedachte was toen: niet echt professioneel. Zou wat zijn als ik met cliŽnten zou gaan chatten.

De lokale reisagenten en samenwerking met shoestring nederland
Hierover wil ik opmerken dat shoestring nederland totaal geen zicht heeft wat hun lokale agenten in deze landen doen. Ik vind het corrupt en er wordt door deze mensen gelogen.

De vliegreis
Op de terugvlucht vanuit Rio de Janeiro ben ik met Aire France teruggereisd. Deze reis had een tussenstop in Parijs. Een ander gedeelte van de groep had een rechtstreekse vlucht met klm? Waarom is dit zo geregeld? Shoestring kwam met een smoes dat ze niet anders konden. Maar ik had dit graag geweten, want dan had ik de rechtstreekse vlucht naar Amsterdam geboekt.

Indienen van klacht bij Shoestring
Ik heb mijn bevindingen en klachten bij Shoestring gemeld. Ik kreeg steeds standaard reacties terug. Dat ik mijn klachten had moeten melden tijdens de reis en dat ze zich beroepen op de algemene voorwaarden dat ik de klachten had moeten melden bij shoestring in Nederland. Maar ik vraag me af. Hoe had ik dat kunnen doen? In the middle of nowhere, of plekken waar geen wifi was?
Steeds kreeg ik standaard reacties terug waar in je het gevoel had niet te serieus te worden genomen met je klacht. Je krijgt hierdoor het gevoel dat je een notoire beroepsklager bent. Terwijl ik veel heb gereisd, maar dit echt een slecht georganiseerde reis vond. Alleen het vervoer is in feite geregeld en je moet jezelf maar vermaken.

Wat Shoestring ook heeft gedaan is andere medereizigers bellen om mijn klacht voor te leggen en vragen of zij zich erin herkennen en mensen zover krijgen om een groep een gezamenlijke mail op te stellen waarin mensen zich distantiŽren van mijn klacht ( waarschijnlijk heeft de reisleidster mensen daartoe aangezet. Ik vind dat een kwalijke gang van zaken. En dat bewijs dat zij niet vertrouwelijk met mijn persoonsgegevens en klacht zijn omgegaan.

  • Algemeen 5
op 9 december 2015 bestemming: Cuba, reisperiode: oktober 2015

Shoestring heeft hier echt serieuze steken laten vallen. Maar eerst even de pluspunten:
Cuba zťlf is, evenals haar inwoners, te gek! Zo ook waren onze locale gids AbŤl en onze chauffeur Ramon. Cuba moet je verder zelf beleven en meemaken, wŠt een heerlijk land!
De hotels waren echter absoluut onder de maat! Evenals de in Varadero aangeboden catamaran-trip (doe het niet! veeeeel te duur, waardeloze snorkeltrip, slecht eten en de hele dag pokkeherrie op die boot). En daarnaast maakt Shoestring nog veel meer fouten, maar daar heb ik hier niet genoeg ruimte voor.
Al met al geef ik deze reis een 5, en dat is een gemiddelde van de 8 voor Cuba en de 2 voor Shoestring.

  • Algemeen 5
  • Accommodatie 2
  • Excursies 8
op 6 oktober 2015 bestemming: Cambodja / Phnom Penh, reisperiode: augustus 2013

Een geweldig georganiseerde groepsreis waarin zowel uitgebreid kennis werd gemaakt met het land als de geschiedenis en de cultuur. Een reis om nooit te vergeten, ik zou het zo weer overdoen.

  • Algemeen 9
op 1 oktober 2015 bestemming: Marokko / rondreis, reisperiode: februari 2015

Mooie rondreis, veilig, betaalbaar en uitgebreid

  • Algemeen 8
op 12 september 2015 bestemming: Ecuador / rondreis, reisperiode: oktober 2014

De perfectie combinatie van cultuur en natuur tijdens de rondreis van Shoestring. Veel mogelijkheden voor leuke activiteiten zoals paragliding, ziplinen, raften etc. Goede lokale reisgids met veel kennis van het land. Betrof een singlereis met een onwijs leuke groep. Op de website kan je ook zien wie er al geboekt hebben, wat handig is als je met leeftijdsgenoten wilt reizen. Ecuador is absoluut een aanrader. Schitterend land!

  • Algemeen 9
op 8 september 2015 bestemming: India / Rondreis Noord-India, reisperiode: augustus 2015

De reis werd omschreven als een budget-rondreis en was voor ons iedere euro dubbel en dwars waard. Best goede hotels en het reizen per openbaar vervoer gaf de reis net iets meer avontuur. Dat in combinatie met een super leuke groep en dito gids heeft het tot een topvakantie gemaakt voor ons.

  • Algemeen 9
op 7 september 2015 bestemming: India / Rondreis, reisperiode: november 2014

Ik ben een avonturier en plan het liefst zelf mijn reis. Echter, toen ik mijn reis ging plannen naar Noord-India en Nepal wilde ik erg veel dingen zien in een relatief korte tijd (3 weken). Al snel kwam ik tot de conclusie dat een eigen samengestelde reis lastig zou worden, ik ben dus verder gaan kijken naar georganiseerde reizen waar ik toch veel eigen vrijheid zou hebben. Ik kwam uit bij Shoestring, en ik ben blij dat voor deze reisorganisatie heb gekozen. De prijs/kwaliteit verhouding vond ik erg goed, bovendien heb ik alles kunnen zien wat ik wilde zien. Ik vond het leuk om in een groep te reizen, maar ik kreeg vanuit Shoestring ook genoeg vrijheid om zelf dingen te ondernemen. Wanneer de groep bijvoorbeeld een excursie of een dagtour ging doen, bood onze reisleider ook de mogelijkheid om dit zelf te doen met een tuktukje bijvoorbeeld. Onze reisleider stond altijd voor ons klaar en was er 24/7 op gericht dat JIJ het naar je zin had, en dat JIJ dť vakantie zou hebben die je wilde (of dit nou alles samen doen met de groep was, of liever met wat meer vrijheid).

Ook al ben ik niet zo van de 'groepsreizen' raadt ik het iedereen aan om met Shoestring een groepsreis te maken. Je leert veel nieuwe mensen kennen, maar je krijgt tegelijkertijd ook veel ruimte om je tijd zelf in te delen!

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 7 september 2015 bestemming: IndonesiŽ / Bali, reisperiode: november 2014

Goede prijs kwaliteit verhouding. Geweldige reis met super gids! Aankomende november met shoestring naar sri lanka!

  • Algemeen 9
op 22 augustus 2015 bestemming: IndonesiŽ / Bali, reisperiode: juli 2015

Vooral op Sumatra zeer vriendelijke bevolking, je kunt goed eten, je kunt wel paar dagen niet lekker zijn en met de vaak slecht wegdek niet optimaal voor je maag, het zijn wel erg lange reisdagen om bij de mooie bezienswaardigheden te komen zoals de schitterende Borabadur en Prambanamtempel, verder veel apen gezien en de oerang oetan, schitterend hotel aan het Tobameer, een faculcatieve excursie naar de oude stad van Djarkata,het voormalige Batavia en VOC gebeuren,had ik VEEL meer van verwacht en vond het jammer dat de reisorganisatie niet de focus op de botanische tuinen van Bogor had gelegd, voor je boekt moet je wel bedenken dat de reisleiding Engels spreekt, de reisleider was wel echt HELEMAAL TOP en krijgt een 10, ook moet je bedenken dat gem. Leeftijd lager is;ik was met 52 jaar ver uit de oudste,de leeftijden lagen tussen 26 en 33, dus boek niet als 1e is advies, omdat ik nog al verlegen en onzeker ben voelde ik mij niet altijd prettig in de groep door de aanwezigheid van 2 vrouwelijke personen die over al wel wat van vonden en naar mij toe wel diverse opmerkingen over hadden. Ik weet niet of een groepsreis wel wat voor mij is en of ik het ooit nog een keer ga doen. Op die 2 personen na was het verder wel een hele leuke groep!

  • Algemeen 6
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 6
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 7
op 16 augustus 2015 bestemming: Cuba / Havana, reisperiode: maart 2015

Mijn derde reis met shoestring. Shoestring maakt gebruik van locale reisgidsen; houd daar rekening mee met je verwachtingen. Vervoer is altijd goed geregeld. Hotels zijn middenklasse; prima. Soms wat verder van centra. Op rondreizen moet je altijd rekenen op veel reizen en veel wachten op anderen. Alles valt of staat met de verwachtingen van de klant, dus zorg dat die realistisch zijn. Prijs/kwaliteit prima.

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 8
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 7
op 6 augustus 2015 bestemming: India / Rondreis, reisperiode: juli 2015

Schitterende reis met geweldige reisbegeleider en prima hotels in een prachtig land. Volgende keer weer Shoestring.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 9
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 9
  • Prijs / kwaliteit 9
op 20 april 2015 bestemming: India / New Delhi, reisperiode: oktober 2013

Voor herhaling vatbaar.. een aanrader want ik ga dit jaar terug naar India met shoestring

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 10
op 5 februari 2015 bestemming: Nepal / Pokhara, reisperiode: november 2014

Shoestring Avontuurlijk Nepal Ė Review.
Onze 14 daagse reis door Shoestring met twee dagen ingekort!
Half november 2014 hebben we via Shoestring een 14 daagse groepsreis geboekt naar Nepal. Het was een mooie reis, mede dankzij een kleine groep positief gestemde mensen en een uitstekende lokale gids.
De vijfdaagse trekking door het Anapurna gebergte was het hoogtepunt van de reis. Ook hier waren de reisleiding en de dragers top. Voorzieningen in de bergen zijn eenvoudig, daar hoef je niet veel van voor te stellen. Maar het eten en drinken waren prima. Ondanks deze mooie ervaringen is er wel een groot minpunt aan deze reis te melden.

Tien dagen voor vertrek werden we onaangenaam verrast dat ons vluchtschema eenzijdig was gewijzigd. In de kleine lettertjes van de reis staat dat Shoestring het recht behoudt om wijzigingen door te voeren. Dit bleek bij ons gebeurd te zijn zonder enig opgave van reden.
In plaats van met Turkish Airlines, vlogen we met Malaysian Airlines. Een omweg die ons 2x 11 uur extra vliegtijd heeft gekost. Hierdoor kwamen we op dag 2 pas laat in de middag in Kathmandu aan en vertrokken we op dag 13 in de ochtend naar het vliegveld voor de terugreis. Niks geen twee vrije dagen in Kathmandu dus, zoals beschreven in de reis!
Zowel de groep als de reisleider waren over deze reiswijziging verrast. Onze pogingen om tijdens de reis Shoestring te bewegen tenminste onze terugvlucht te wijzigen zoals in het oorspronkelijke reisschema staat beschreven, werd niet gehonoreerd. Enkel een toezegging om de gemiste overnachting in Kathmandu (35 euro) terug te betalen. Niet handig om hun fout op deze manier af te kopen.

Nog steeds is ons Ė na bij Shoestring een schriftelijke klacht te hebben ingediend Ė niet duidelijk waarom wij op Malaysian Airlines vlogen en dus effectief twee vrije dagen hebben moeten missen op onze reis. Extra zuur in dit hele verhaal is dat twee medereizigers uit onze groep bij de boeking niet akkoord zijn gegaan met deze omweg. Shoestring heeft hen voor dezelfde reis uiteindelijk wťl geboekt met Turkish Airlines. Dus bedenk en vraag heel goed door welke reisschema Shoestring voor jou in petto heeft voordat je bij hen definitief boekt. En ga niet alleen maar af op de (overwegend positieve) reviews die op hun website staan. We hebben onze review geprobeerd te plaatsen maar daar pleegt Shoestring censuur op!

  • Algemeen 6
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 4
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 6
  • Prijs / kwaliteit 7
op 31 december 2014 bestemming: Myanmar / Rondreis, reisperiode: oktober 2014

Fantastische reis gehad. Maar de reisleiding was slecht. Een hotelkamer waar ik wel voor betaald heb was niet beschikbaar. Na de nachtbus dus een aantal uren in de lobby gezeten. Ontbijt moest ik ook afrekenen.
Als compensatie wil Shoestring alleen het ontbijt vergoeden, want ze weten niet precies hoe het gelopen is. Waardeloze klantenservice die te krenterig zijn om klanten echt te compenseren. De door mij betaalde hotelkamer zit in de zak van Shoestring of van het hotel. Maar ik stond mooi met lege handen. Mooi land, maar ik zou absoluut voor een andere organisatie gaan.....

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 4
  • Excursies 6
  • Prijs / kwaliteit 6
op 20 december 2014 bestemming: EthiopiŽ / rondreis, reisperiode: november 2014

De reis op zich erg mooi, veel mooie dingen gezien. Soms wel lange reisdagen. Vervoer en accommodatie was naar Ethiopische normen goed. Okt Nov is een goeie reisperiode
Ik wil iedereen de deze reis maakt waarschuwen voor de reisleider:
- geeft geen enkele rechtvaardiging omtrent zijn uitgaven met de fooienpot
- vraagt voor excursies meer dan voorzien en toont nooit bewijs
- stelt voor dat hij de ontbijten en lunchen zal regelen onder de mom dat individueel bestellen niet gaat. Dit laatste is helemaal niet waar en bovendien laat hij u dubbel zo veel betalen dan een ontbijt of een lunch kost
Dit maakten we eerder nooit mee met Shoestring waarmee we anders goeie ervaringen hebben.

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 6
  • Vervoer 6
  • Reisbegeleiding 3
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 8
op 22 oktober 2014 bestemming: Thailand / Rondreis, reisperiode: juni 2014

Wat een heerlijke vakantie! Ik ben totaal niet van de groepsreizen, maar met de leuke groep en vele vrijheid die we hadden om er zelf op uit te gaan kwam ik toch helemaal aan mijn trekken! Op reis geweest met Shoestring.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 7
  • Prijs / kwaliteit 8
op 8 oktober 2014 bestemming: AustraliŽ / Melbourne, reisperiode: oktober 2004

Ik heb een rondreis gedaan door Australie van Melbourne via de great Ocean Road door de outback naar Cairns en zo via de kust naar Sydney. Het was echt de meest fantastische reis ooit met Shoestring. Ondertussen ben ik 3 keer in Australie geweest en ben gek op het land. Dit is een bestemming die ik iedereen kan aanraden van jong tot oud.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Prijs / kwaliteit 7
op 25 augustus 2014 bestemming: India / rondreis, reisperiode: juli 2014

Met Shoestring een rondreis door Zuid-India gedaan. Zoals de voorgaande twee reizen met deze organisatie, was alles prima georganiseerd.
De hotels voldeden aan de verwachtingen: nette kamers, over het algemeen prima locatie. Vervoer in een bijna nieuwe bus met een uitstekende chauffeur en bijrijder. De lokale reisbegeleider deed zijn werk meer dan goed. Niets was deze man te veel om er voor te zorgen dat wij een onbezorgde reis hadden.
Grote voordeel met Shoestring reizen: als je eenmaal op de plaats van bestemming bent, heb je de vrijheid om te kiezen om met excursies mee te doen of je eigen gang te gaan.
Deze Zuid India reis was 23 dagen. Door sommige lange reisdagen is het wel een intensieve reis en zou het prettiger zijn als de reis een dag of 3 langer zou zijn waardoor je wat vaker op meerdere plaatsen langer kunt verblijven.

Conclusie: Zuid -India met Shoestring: prima reis!

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 8
op 9 juni 2014 bestemming: Nepal / Kathmandu, reisperiode: mei 2014

Om kennis te maken met Nepal is dit een geweldige reis van Shoestring. Start in de chaotische hoofdstad waar je net zo blij bent om te komen dan om weg te gaan. Vervolgens naar Pokhare aan de voet van de Himalaya waarvandaan de dappere onder ons een tracking gaan maken of zoals ik, een kleine wandeling maar wel een trap van meer dan 800 treden tegenkwam. Een sportieve instelling is noodzakelijk want daardoor kom je wel in aanraking met de vriendelijke plaatselijke bevolking. Helaas wordt er (door kinderen) ook veel gebedeld onderweg en mijn advies zou zijn, geen snoep, chocola of andere zaken meenemen om uit te delen. Het gebedel is begrijpelijk maar erg vervelend en je houdt iets in stand. Beter zoeken naar een structurele oplossing. Maar afgezien hiervan biedt het land veel, tempels, groen en avontuurlijk (raften, paragliding) ook het natuurpark in het zuiden is erg de moeite waard. Ga niet weg zonder de hoge bergtoppen te zien, en als dat niet lukt heb je zeker een reden om een keer terug te komen.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 7 mei 2014 bestemming: JordaniŽ / Diverse, reisperiode: oktober 2013

Goed georganiseerd, redelijke prijs, geweldige lokale reisleider, die zelf vertelde dat hij meer met ons deed dan andere organisaties omdat Shoestring hem meer betaalt. Zo liep hij in Petra mee de 700 treden op naar de Monastery, waar hij bij minder betalende organisaties alleen de weg wijst naar de trappen. Ook buitenom veel geregeld, dat maakte vooral de reis goed. Vooraf had ik contact met Shoestring omdat ik alleen een landarrangement wilde boeken. Steeds netjes en tijdig antwoord per mail, dus hier een tevreden klant. JordaniŽ is trouwens een fantastische bestemming!

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 16 april 2014 bestemming: Japan / Tokyo, reisperiode: maart 2014

Dit wordt een lang verhaal, dus voor alle mensen met weinig tijd hier alvast de conclusie: Op vakantie naar Japan? Absoluut, het is een fantastisch land dat je elke keer doet verbazen. Met Shoestring naar Japan? NEE!

Dan nu de lange versie.

Japan is een schitterend land, mooie steden, prachtige natuur en natuurlijk lekker eten. Het is ook zeer toegankelijk en het reizen is er zeer eenvoudig, iets wat je misschien niet meteen zou verwachten. De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam en staan eigenlijk altijd klaar om je te helpen. Wie naar Japan wil reizen, wat ook prima alleen kan, kan wat gratis lessen en survival phrases (essentieel) van japanesepod101.com downoaden, beluisteren en waar nodig leren. Lees daarnaast ook het boek 'A Geek in Japan' (essentieel om meer over de Japanse cultuur te leren), koop een aantal Lonely Planets van Japan en/of de steden waar je naar toe wil en check tripadvisor.com voor hotels, ryokans en restaurants. Daarmee ben je klaar voor een onvergetelijke tijd in Japan en kun je een interessantere en leukere vakantie neerzetten dan Shoestring doet.

Hoewel Shoestring predenteert dat het buiten de gebaande paden gaat, de slogan is tenslotte "Hoe ver kun je gaan?", zouden zelfs de vijfenvijtig plussers van de rollatorbrigade bij dit programma in slaap zijn gevallen. Tot zover dus de pretenties van Shoestring. Het grote probleem van de Japan reis is het hoge vlees noch vis gehalte. Shoestring regelt je tickets, het vervoer en brengt in het geval van mijn reis een leuke groep mensen bij elkaar. Je krijgt dus een stuk gemak.

De locaties die worden aangedaan zijn in veel gevallen echte 'tourist traps'. Mede omdat we de locaties ook vaak tegen het einde van de ochtend aandeden kon je meedeinen in een zee van Japanse toeristen. Niet echt heel relaxed. Japan stikt bijvoorbeeld van de tempels. Veel 'onbekendere' tempels doen vaak niet onder voor de bekendere versies, maar zijn wel veel rustiger. Wel een pluspunt in het programma is de start in Fukuoka richting Kyoto en Tokyo. Zo kun je mooi aan de steeds groter wordende Japanse steden en bijbehorende metrosystemen wennen. De informatie over zowel de steden als de locaties die we bezochten was vaak wel weer aan de karige kant.

Als tip aan Shoestring zou het misschien een optie zijn om een alternatief programma te maken dat wat interessanter voor de meer avontuurlijke reizigers is die er zelf of met een kleine groep op willen uittrekken, in plaats van het voornamelijk afwerken van de standaardlocaties. Dan heb je als klant tenminste het idee dat je ook daadwerlijk "verder" komt en je niet alles zelf moet uitzoeken. Gelukkkig bracht Lonely Planet en het gewoon verkennen van de gebieden uitkomst.

Naast gebrekkige informatie klopte bepaalde informatie ook niet. Zo werd er gesteld dat er voor de excursies een bedrag van 35 euro moest worden betaald, wat niet het geval was. verder bleek dat we een dag langer in Tokyo hadden dan stond aangegeven, een probleem voor de mensen die langer wilden blijven en dus onnodig een kamer hadden geboekt. Ook bleek regelmatig dat het ontbijt niet bij het hotel zat inbegrepen, iets wat ook niet duidelijk werd gecommuniceerd. Shoestring reageert gelukkig wel snel op mails maar de opzet van het programma en de informatievoorziening zijn voor verbetering vatbaar.

Dan een ander belangrijk punt, namelijk de reisleider. We hadden een Japanse man als reisleider die voor de tweede keer een westerse groep in Japan ging rondleiden. Normaliter toerde deze beste man alleen mee met Japanners in het buitenland. Japanners denken en handelen anders dan Nederlanders. Als de Japanse gids links zegt, gaan alle Japanners naar links. Als de Japanse gids 8:00 uur in de lobby zegt, zit het om 07:45 al vol. Nederlanders werken zo niet en doen liever hun eigen ding. Dat veroorzaakt dus frictie. Dat kan ik onze gids niet aanrekenen. Wel Shoestring dat besloot om deze onervaren man als het om westerse groepen gaat, een jonge groep Nederlanders te laten leiden. Als Shoestring zich in de Japanse cultuur had verdiept had het misschien tot de conclusie kunnen komen dat het niet zo'n goed idee zou zijn (bij concurrenten zie ik vaak wel Nederlandse reisleiders). Uiteindelijk kwam het erop neer dat we het grootste deel van de dagen gewoon een eigen programma zonder gids hadden (bijvoorbeeld alle dagen in Tokyo). Prima, maar wat is dan nog de toegevoegde waarde van een Shoestring vraag je je af. Hotels en tickets boeken is dankzij het internet kinderspel, zelfs in Japan.

Waar Shoestring het ook liet afweten is de vervoerskeuze. Krijg je bij de concurrent die slechts iets meer rekent een JRpass voor twee weken om lekker onbeperkt te kunnen treinen, zodat je nog meer van het land kunt zien, Shoestring had een bus geregeld. Daardoor konden we volgens de reisomschrijving op plekken komen die anders niet via de trein toegankelijk waren. Nu zat er inderdaad een pareltje tussen, het Sandankyo Ryokan. Een schitterende ryokan met traditionele maaltijd en onsen. Een plek die je misschien niet zo snel uit een Lonely Planet of Tripadvisor haalt. Al met al is busreizen in Japan een trage aangelegenheid en was het efficienter geweest om te treinen.

Van Kyoto naar Tokyo was er echter de mogelijkheid om met de Shinkansen te gaan, de supersnelle trein, of de bus te nemen en onderweg op verschillende plekken te stoppen, waaronder mount Fuji. Klinkt leuk, maar in werkelijkheid ging het om een openbare bus die een korte stop bij mount Fuji maakte. Op een postkaart zie je meer van de berg, zeker nu het heiig was. Daarnaast accepteerde de bus niet de koffers van een aantal mensen van de groep, waardoor die alsnog per post verstuurd moesten worden en de volgende dag pas aankwamen. Wederom een van de vele zaken die gewoon niet goed geregeld waren.

Onbegrijpelijk was ook dat er geen bus voor de terugreis van Tokyo naar Narita Airport was geregeld. Nu moest er met de bagage worden geleurd om vervolgens met verschillende treinen uiteindelijk op het vliegveld aan te komen. Gezien de marge die Shoestring op deze reis maakt had dat er toch op z'n minst vanaf gekund.

Nu is het lastig om een reisorganisatie op ťťn reis te beoordelen en ik heb echt een prima vakantie gehad, maar Japan is zo eenvoudig om te reizen dat ik de meerwaarde van Shoestring, behalve het regelen van een groep mensen om op reis te gaan, gewoon niet zie. Iedereen die naar Japan wil raad ik aan om zelf een aantal plekken te kiezen. Je ziet zo meer van het land, bent veel goedkoper uit en hebt maximale vrijheid. Zoek je een reismaatje, dan zijn er ook tal van websites te vinden. Zelfs in onze groep met 'singles' ontstonden, zoals vaker met groepsreizen, subgroepjes en waren er ook genoeg mensen die er alleen op uittrokken. Al met al een leerzame reis en Japan was voor mij een fantastische vakantie, maar daar heeft Shoestring een marginale rol in gespeeld.

Bedankt voor het lezen van dit epistel.

Domo arigato gozaimasu

  • Algemeen 5
  • Accommodatie 6
  • Vervoer 6
  • Reisbegeleiding 5
  • Excursies 5
  • Prijs / kwaliteit 4
op 14 augustus 2013 bestemming: China / rondreis, reisperiode: juli 2013

Mooie reis China on a shoestring gedaan. De organisatie was prima in orde. Transfers en rest van het vervoer goed geregeld , alleen soms een wat oude en/ of krappe bus.
De hotels waren naar verwachting: geen luxe maar allemaal keurige kamers en een prima ligging ten opzichte van de centra. Onze Chinese gids sprak uitstekend Engels en deed meer dan haar best om ons een goede vakantie te bezorgen.

Ook een groot voordeel van Shoestring: alles is geregeld om van de ene naar de andere plaats te komen. Daarna ben je geheel vrij om te doen wat je wilt.

Nadeel van Shoestring: de aangeboden excursies zijn vrij prijzig!

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 6
  • Reisbegeleiding 8
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 8
op 7 januari 2013 bestemming: IndonesiŽ / Bali, Lombok, Gili-eilanden, reisperiode: juli 2012

Afgelopen zomer naar IndonesiŽ geweest, naar Bali, Lombok en de Gili-eilanden. Erg leuke, afwisselende reis van Shoestring. De reisbegeleiding was erg goed. Enthousiast, veel kennis van het land. Alles was tot in de puntjes geregeld. Als er iets was, was de gids er zo bij. Kwaliteit van hotels waren erg wisselend. Het was voornamelijk slecht onderhoud aan de hotels. Locatie hotels was prima. Ook de route was goed uitgestippeld, hoewel Bali tegenviel door het enorme toerisme. Er werd ook gezocht naar niet-toeristische dingen, zoals excursies door de rijstvelden. Dat was echt top!
Een nadeel was de soms lange reisafstand (qua tijd). Dit kwam voornamelijk door de grootte van de groep, sommige mensen willen bij elk rijststengeltje stoppen. Vervelend. Met een kleinere groep zal dit een stuk beter zijn verwacht ik.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 6
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 9
  • Prijs / kwaliteit 8
op 25 augustus 2012 bestemming: Laos / Laos, Cambodja Vietnam, reisperiode: juni 2012

Met shoestring de landen Laos, Cambodja en Vietnam bezocht. Ook een dagje Bangkok stond op het programma. Uitstekend georganiseerde reis. Vervoer, accommodatie waren perfect geregeld. Hotels vaak op loopafstand van het centrum. Veel gezien en gedaan. Onze ( Thaise) lokale begeleider deed er alles aan om ons een goede vakantie te bezorgen.

We hebben een mooie rondreis gedaan met voldoende individuele vrijheid.
Als ik een minpunt moet noemen is het wel dat de ter plaatse aangeboden excursies , ( te) duur waren. We hebben dan ook meestal zelf uitstapjes geregeld.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 9
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 9
  • Prijs / kwaliteit 8
op 4 juni 2012 bestemming: India / Delhi, reisperiode: oktober 2011

Vorig jaar heb ik een reis naar India en Nepal geboekt via Shoestring. Hiervoor waren visa nodig. Bij boeking heb ik aangegeven dit graag via Shoestring te regelen. Vervolgens heb ik alle noodzakelijke stukken naar hen opgestuurd (6 weken voor vertrek). Na afgifte van de visa zou het paspoort geretourneerd worden. Ik heb in de stukken zelfs aangegeven dat ik mijn pasporrt uiterlijk 10 dagen voor vertrek retour wilde hebben. Ik en mijn medereizigers hebben meerdere malen gerappeleerd bij Shoestring dat e.e.a. lang duurde. Zij hebben echter altijd aangegeven dat zulke trajecten lang duren maar 'het altijd goed komt'. Shoestring heeft mijn paspoort pas 12 dagen voor vertrek naar de Indiase Amdbassade gestuurd (een maand nadat ik e.e.a. had opgestuurd!) Vervolgens werd ik de avond voor vertrek (14 uur voor de vlucht) gebeld dat ik niet mee kon omdat mijn visum er nog niet was. Na het weekend was het paspoort wel beschikbaar ( visum 1 dag voor vertrek afgegeven!) en gaf ik aan alsnog aan te willen sluiten bij de groep. Eerst kreeg ik een voorstel met de goedkoopst mogelijk vlucht en aankomst om 0:00 uur op een vliegveld (tussenstop) en volgende vlucht om 5:00 uur. Toen ik daar niet mee akkoord ging kwam er een ander voorstel. En, na het nodige aandringen, kreeg ik de toezegging dat ik Ä 60 van mijn reissom terug zou krijgen omdat ik 3 van de 20 reisdagen miste! Dit was voor mij niet acceptabel en ben ik niet mee akkoord gegaan. Toen kreeg ik vervolgens te horen dat ik geannuleerd had! Met veel moeite mn reissom teruggekregen. Compensatie voor andere gemaakte kosten zat er niet in. Ook hebben ze lak aan de ANVR reisvoorwaarden waarin gewoon staat dat je recht hebt op compensatie. Kortom: onbetrouwbare partij en niet boeken! Bij Shoestring hebben ze maar ťťn belang en dat is hun eigen belang.

  • Algemeen 1
  • Accommodatie 5
  • Vervoer 5
  • Prijs / kwaliteit 1
op 8 mei 2012 bestemming: Costa Rica / rondreis, reisperiode: oktober 2011

Shoestring regelt alles netjes tot in de puntjes. Ook als er op vakantie iets anders loopt dan gepland, wordt het geregeld voor de vakantiegangers. Goede reisbegeleiding die weten waar ze over praten. Voldoende ruimte voor eigen invulling van de dag indien gewenst. De prijs-kwaliteit verhouding is goed.
Wij zijn al meerdere keren met Shoestring weg geweest en zullen dit vaker blijven doen.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 7
op 29 februari 2012 bestemming: China / Peking (Beijing), reisperiode: september 2011

Treinreis zeer vermoeiend, 12tot 18 uur. zeer mooie excursies,zoals de chinese muur,bejing,lijiang,dali en yangshuo. Geboekt bij Shoestring.

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 8
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 27 januari 2012 bestemming: BraziliŽ / brazilie, rio, reisperiode: september 2011

Shoestring werkt met jonge reisbegeleidster die goedkoper is als een reisleider en fragmentarisch informatie verschaft, als je geÔnformeerd wilt worden moet je achter haar aan ipv dat ze systematisch communiceerst.
In mijn geval gaf ik aan een dokter nodig te hebben, na twee dagen nog geen dokter bezocht (infectiewond aan voet).

Als groep bezocht je de duurste restaurants (zeer bekend bij leidster) en betaalde steevast 10 procent boven de factuur.

Reis van de grote watervallen Foz do Iguacu naar Paraty 6 dagen bij deze organisatie waarbij je echt het gevoel alleen vervoerd wordt, doet Fox 1 vliegvlucht over. Korom verloren dagen.

Laatste hotel in Rio was TOP. Veel pousada's "ook hotels vlgs deze organisatie waren erg eenvoudig. Een smerig hotel meegemaakt en in ťťn hondehok mogen slapen (alternatieven waren er niet want andere waren vochtig en muf). In de douche stak een stuk dak naar binnen, waar de wind voor een nogal koude douche zorgde. Water was bovendien koud en boven de douche stak een stuk electrischetijd draad uit. Op ontbijplaats werden de 12 katten gevoederd, niet ťcht hygiŽnisch. Vervoer van bagage op Iha Grande moest extra betaald worden.

Op mijn klacht zou de reisorganisatie met 8 weken reageren, na 15 weken heb ik erop aangedrongen te reageren. Na aandringen nu 17 weken later wordt ik afgescheept met een kortingbon van 50 euro en een kortingsbon voor een foto-album. Iemand interesse? Mail me.

  • Algemeen 4
  • Accommodatie 4
  • Vervoer 5
  • Reisbegeleiding 3
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 4
op 12 februari 2011 bestemming: IndonesiŽ, reisperiode: juli 2010

Ik wil iedereen waarschuwen om niet bij deze nep-organisaties te boeken. Ik ben in 2010 naar Indonesie gegaan en heb voor 3 weken 2600 euro betaald, wat ik beter in mijn eigen zak had kunnen steken en zelf op reis had kunnen gaan! Ik had 300 euro betaald voor een eigen kamer, maar in enkele hotels waren te weinig gereserveerd waardoor ik alsnog met een vreemde op een kamer moest slapen in een 1pers bed n.b. De reisleider praatte onbegrijpelijk Engels en begreep niets van de NL culuur, zoals van tevoren concrete afspraken maken (ipv zeggen we komen vanavond hier bijeen zonder tijd te noemen) en waarschuwen dat je de volgende dag geen mogelijkheid tot lunch krijgt, hoofden tellen etc. Ik heb dankzij zijn onzorgvuldigheid bijna het vliegtuig gemist, omdat hij op het laatste moment de vertrektijd had gewijzigd en slechts de helft vd groep daarvan op de hoogte had gebracht.

Ik heb in de meest smerige bedden geslapen met opgedroogde bloedvlekken en haren van de voorganger. Een kamer zonder raam of met raam die uitkwam op andersmans kamer of uitkwam in de keuken waar men met petroleum kookte. Erg ongezond en niet volgens de SGR voorwaarden. Hoe Shoestring reageerde? Dat dat typisch Indonesisch is en er van tevoren was aangegeven dat de accomodaties eenvoudig zouden zijn. Ik heb niets tegen eenvoudigheid, maar wel tegen onhygienische leefomstandigheden! Zij zeiden daarop 'ja, maar u heeft toch een mooi land gezien?' Na een waslijst aan punten te noemen voor deze vreselijk slecht georganiseerde vakantie kreeg ik uiteindelijk 35 euro aan kadobon terug ( van de 2600 euro) terwijl ik had gezegd dat ik NOOIT meer met Shoestring zou gaan en de kadobon dus in de prullenbak zou belanden. Ze namen mij niet serieus, behandelde mij als een vervelende klant en LOGEN zelfs dat mijn reisgenoten geen klacht hadden ingediend. Wat mij betreft kan deze organisatie als crimineel worden beschouwd. Ik heb gelijksoortige verhalen van anderen gehoord, dus trek zelf maar je conclusie. Als je een kat in de zak wilt kopen, boek dan bij Shoestring. Voor deze organisaties geldt 'Goedkoop' is duurkoop.

  • Algemeen 4
  • Accommodatie 1
  • Vervoer 2
  • Reisbegeleiding 2
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 1
op 28 december 2009 bestemming: Egypte / CaÔro, reisperiode: oktober 2009

De reisbegeleiding was erg goed, excursie-pakket op zich wel compleet. Alleen de hotels vielen ons erg tegen. Het eerste hotel in Cairo was echt te vies voor woorden. Het tweede hotel in Luxor was niet het beloofde hotel, maar oud en gelegen in een doodlopend steegje. Alleen de laatste accommodatie aan het strand was echt mooi. Kreeg door de hotels wel het idee dat Shoestring echt beknibbeld. Dan liever iets meer betalen en lekker kunnen slapen...

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 5
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 8
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 5
op 26 april 2009 bestemming: MaleisiŽ / Kuala Lumpur, reisperiode: juli 2007

Een super reis, veel afwisseling natuur en cultuur en genoeg tijd om bij te komen aan heerlijke strandjes.
Het eten is heerlijk in Maleisie, behalve in Taman Negera (neem daar chips of iets dergelijks mee). Maar de jungle maakt veel goed. Je slaapplek is daar wel erg primitief, maar dat heeft ook wel weer iets. Wij hebben in het regenseizoen gereist, wel regen gehad dus, maar niet storend.

Leuke, humoristische reisleider, Nash. Hij had goede tips en deed alles in goed overleg. Leuke buschaufeur ook van Shoestring! Kortom, een reis om aan te bevelen.

Nog een tip, neem een bijna lege koffer mee, want je kunt vooral in Kuala Lumpur erg goed shoppen en in Singapore helemaal!

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 9
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 9
  • Prijs / kwaliteit 9
op 26 april 2009 bestemming: Cuba / Varadero, reisperiode: juli 2006

Onze eerste reis met shoestring. Een erg leuke reis. Genoeg tijd in Havana, veel mooie plekken gezien en bij de Cubanen thuis geweest. We hebben zelfs een potje honkbal tegen Cubanen gespeeld (en verloren).

De reisleider, Alberto, heeft alles goed geregeld. Hij is ontzettend aardig, weet enorm veel en is overal voor in.
Echt een super reis! Geen al te lange afstanden, goede bus, leuke excursies, tijd voor rust en na afloop 3 dagen Varadero.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 8
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 9
  • Prijs / kwaliteit 9
op 8 april 2009 bestemming: China, reisperiode: augustus 2006

Het was een hele mooie reis van Shoestring alleen sommige hotels waren vies. Reisleidster had voor mijn gevoel zelf te veel vakantie. Veel gezien toch ook genoeg hersteldagen bij voor een reis van 5000 km. Veilige reis, in china kun je 24 uur per dag veilig op straat lopen, waar vind je dat nog...

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 4
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 6
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 7
op 15 september 2008 bestemming: Kenia, reisperiode: juli 2007

De tenten waren oud en lek! De reis van Shoestring duurde iets te lang, teveel gamedrives. Wel super om tussen het wild te kamperen. Zeer vermoeiend om dwars in een truck te rijden.

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 5
  • Vervoer 6
  • Reisbegeleiding 6
  • Prijs / kwaliteit 6
op 16 augustus 2008 bestemming: Verenigde Staten, reisperiode: juli 2008

Positieve punten; je ziet enorm veel, je maakt unieke dingen mee als slapen in de buitenlucht in Death Valley. Er wordt veel voor je geregeld zoals boodschappen en een tent

Negatief; je reist met veel mensen in een heel klein busje van Shoestring, er waren alleen maar hele dunne matjes om op te slapen, er was de gehele reis geen koelbox aanwezig, het tempo ligt erg hoog.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 6
  • Vervoer 1
  • Reisbegeleiding 7
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 7
op 23 april 2008 bestemming: Cuba, reisperiode: maart 2008

Het was een geweldige reis met Shoestring. We hebben veel gezien, en zijn goed geinformeerd over hoe het leven is op Cuba. Met dank aan onze Reisleider Yori.

  • Algemeen 10
  • Accommodatie 9
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 9
  • Prijs / kwaliteit 10
op 3 februari 2008 bestemming: MaleisiŽ, reisperiode: juni 2007

Zeer mooi land, vriendelijke mensen, leuke en vooral zeer afwisselende reis, helaas wel veel regen gehad, maar op de strandplekken was het heerlijk vertoeven. Goed geregeld door Shoestring.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 9
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 9
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 3 februari 2008 bestemming: Cuba, reisperiode: juli 2006

Supergave reis gehad met Shoestring, de reisleider Alberto, is een zeer goede gids. De route is erg mooi en je sluit heerlijk af met een strandvakantie.

  • Algemeen 9
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 9
  • Reisbegeleiding 10
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
op 3 februari 2008 bestemming: Costa Rica, reisperiode: februari 2007

Shoestring is m.i. niet meer wat het geweest is; beetje een truttige reisorganisatie geworden, leefijd is hoger dan enkele jaren geleden, tempo lager / meer begeleiding en vele koffie-stops onderweg. Kreeg er een soort benauwd OAD-gevoel bij. De reisbegeleider bedoelde het goed, maar gedroeg zich als patriarch v/d groep met weinig inlevingsvermogen dat sommigen iets op eigen houtje wensten te doen ipv onder zijn begeleiding. De hotels waren veelal erg luxe. Al met al maakte dit de reis geen avontuurlijke bestemming.

  • Algemeen 7
  • Accommodatie 7
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 5
  • Excursies 7
  • Prijs / kwaliteit 7
op 16 december 2007 bestemming: Nepal, reisperiode: juni 2006

Geweldige tijd gehad met Shoestring! Veel individuele vrijheid, leuke excursies, goed geregeld, veel jonge mensen en leuke regionale gidsen.

  • Algemeen 8
  • Accommodatie 8
  • Vervoer 7
  • Reisbegeleiding 8
  • Excursies 8
  • Prijs / kwaliteit 8
  • 1