Jura

Abbaye in de mist in de Jura
Abbaye in de mist in de Jura

Jura is een departement in Frankrijk, vernoemd naar het Juragebergte. De regio grenst het aan het Zwitserse kanton Vaud. Het is een uitzonderlijk mooie streek met bergen en hoogvlakten die afdalen naar uitgestrekte bossen en wijngaarden op de lagere hellingen. De inwoners van Jura heten Jurassiens. Al vanaf de derde eeuw na Chr. wordt er wijn verbouwd in de Jura en vanaf de 13e eeuw zijn deze wijnen wereldberoemd. In 1906 was de start van de Franse Coöperatieve Wijnbouwers Bond in dit gebied. Dit was de eerste van heel Frankrijk. Ook nu is nog te zien dat alle wijnbouwers in de Jura met elkaar samenwerken, hoewel het wel minder is geworden door de jaren heen. De wijnboeren keuren elkaars wijn en geven elkaar tips. Ook wordt er goede kaas gemaakt in de Jura. Raclette Jura is een bekende kaas met een heerlijke smaak. Vandaag de dag wordt deze kaas nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt. Raclette is afgeleid van racler, dat schaven betekent. Vaak wordt hij namelijk geschaafd gebruikt in Franse gerechten.

Aanbieders van vakanties naar Jura
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik

Landkaart Jura
Plaatsen in de buurt van Jura:

Ervaringen

Joke Beljaars op 20 augustus 2017 plaats: Jura, reisperiode: augustus 2017

Mooie landelijke omgeving met een aantal leuke steden in buurt

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Jessica van Drie op 16 november 2017 plaats: Jura, reisperiode: augustus 2017

Ligt in een prachtig natuurgebied met historische mooie steden. Heel authenthiek met enorm lekkere streekproducten.

 • Algemeen 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jura

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André (Jura)

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André
Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André, de naam van deze kathedraal is een hele mond vol, wordt het ook wel Cathédrale Saint-Pierre genoemd. De kathedraal was opgericht als abdij in de 14e-eeuw en het werd pas in de 18e-eeuw een kathedraal. Verder is de kathedraal in Gotische stijl gebouwd. Er zijn in het verleden tijdens de bouw vele tegenvallen geweest zoals een brand en oorlogen. Toch is de kathedraal steeds weer opnieuw gebouwd en was hij voor het laatst klaar in 1742.

Mount Poupet (Jura)

Mount Poupet
Mount Poupet

De berg ‘Mount Poupet’ is het hoogste punt van Jura, de berg ligt namelijk 851 meter boven zeeniveau. De berg ligt in het dorpje Saint-Thiébaud. Vanaf Mont Poupet kun je op heldere dagen de Mont Blanc zien. Verder groeien rondom de berg mooie en zeldzame planten, als de Anthyllis montana. Deze plant is lokaal bekend als de ‘kwast van Poupet’. En de plant vormt ook de basis voor de Poupet thee. De dieren die op de berg leven zijn dieren als de torenvalk of de hazelworm.

Musée des Beaux-Arts de Dole (Jura)

Musée des Beaux-Arts de Dole
Musée des Beaux-Arts de Dole

In het museum ‘Musée des Beaux-Arts de Dole’ kun je alles bekijken wat de kunst en historie van Dole en omstreken weergeeft. Het museum is in 1821 opgericht en bevindt zich in het officiershuis, dit huis is gebouwd in militaire stijl. De collectie is op te delen in drie categorieën: oude kunst, tijdelijke kunst en archeologie. Onder tijdelijke kunst kan verstaan worden, de schilderijen van kunstenaars die in Frankrijk werkte sinds de jaren zestig.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Met de TGV reis je naar Parijs waar je overstapt naar Dijon. Vanaf Dijon reis je met het lokale vervoer naar Jura. Je kunt ook rechtstreeks naar Geneve vliegen waar je vervolgens de trein pakt richting Jura.

Geschiedenis

De Jura moet al vroeg bewoond zijn geweest want er zijn beenderen gevonden die aangeven dat er tussen 18.000 en 15.00 voor Christus al sprake was van menselijke bewoning. Jura is één van de 83 departementen die tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1970, gecreëerd zijn.

Heb je interesse in een reis naar Jura? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Jura, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen