Île-de-France

Boerderij Ile de France, Ecancourt
Boerderij Ile de France, Ecancourt

Île-de-France is een regio van Frankrijk. De hoofdstad, Parijs, ligt in deze regio. Île-de-France is letterlijk vertaald ‘Eiland van Frankrijk’. De regio wordt namelijk begrensd door de rivieren Ourcq, Seine, Marne en Oise. Omdat de meeste toeristen alleen in Parijs verblijven is de schoonheid van de rest van de regio bijna niet bekend. De streek bestaat voor een groot gedeelte uit graanvelden en grote bosgebieden. De prachtige bosgebieden, waaronder het Forêt de Fontainebleau, zijn zeker een bezoek waard. Daarnaast zijn er ook verschillende karakteristieke bouwwerken, huizen en boerderijen te vinden in Île-de-France. Ondanks dat de grootste bezienswaardigheden van de streek zich in Parijs bevinden, is de natuur van Île-de-France ook zeker het bezoeken waard.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Île-de-France
Plaatsen in de buurt van Île-de-France (Frankrijk) :
 • Parijs (16 km)
 • Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine (136 km)
 • Normandië (199 km)
 • Bourgogne-Franche-Comté (200 km)
 • Nord-Pas-de-Calais-Picardie (207 km)
 • Lille (221 km)
 • Dijon (242 km)
 • Nancy (270 km)
 • Metz (273 km)
 • Centre-Val de Loire (284 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Île-de-France

  Kasteel van Versailles (Île-de-France)

  Kasteel van Versailles
  Kasteel van Versailles
  Kaart met locatie Kasteel van Versailles

  Sinds 1972 is het Kasteel van Versailles een nationaal museum, ook wel bekent als het ‘Paleis van Versailles’. Het kasteel is een van de grootste ter wereld. Tevens staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het kasteel zijn er 226 woningen en rond de 550 appartementen waar één persoon in kan verblijven. Verder diende het kasteel vroeger als het militaire hoofdkwartier en het regeringscentrum van Frankrijk. Het kasteel is zo groot dat er zelfs plaats was voor een speciale kamer voor de jachthonden van Lodewijk XIV.

  La Grande Arche de la Fraternité (Île-de-France)

  La Grande Arche de la Fraternité
  La Grande Arche de la Fraternité
  Kaart met locatie La Grande Arche de la Fraternité

  La Grande Arche de la Fraternité, wat  betekent ‘de grote boog van de broederschap’, staat in de zakelijke wijk van Puteaux. Puteaux is westelijk gelegen van Parijs. In 1989 was de bouw klaar en het doel was een nieuwe versie van de Arc de Triomphe te maken in de stijl van de twintigste-eeuw. Het gebouw heeft 35 verdiepingen en op het moment werken er rond de 4.000 mensen. Verder heeft het gebouw kantoren, winkels, een expositieruimte en een restaurant.

  Parc Astérix (Île-de-France)

  Parc Astérix
  Parc Astérix
  Kaart met locatie Parc Astérix

  In Plailly ligt het attractiepark Parc Astérix, op 35 kilometer afstand van Parijs. Het hele park staat in het teken van de stripverhalen van Asterix en Obelix. Daarnaast kun je er verblijven in het themahotel genaamd ‘Hotel des Trois Hiboux’. Parc Astérix is geopend van april tot november. In het park kun je een ritje maken in een van de zeven achtbanen, een griezelige tocht maken door het middeleeuwse spookhuis of een van de vele shows bijwonen. Zo is er een komische show rond Romeinse soldaten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

  Vervoer

  Met de auto ligt Parijs op ongeveer 500 kilometer afstand van Utrecht. Zonder files ben je binnen 5 uur in hartje Parijs. Je kunt ook op de TGV stappen naar Parijs, vanuit deze hoofdstad beschik je over alle vervoersmiddelen om je reis te vervolgen. Er gaan maar liefst 10 treinen per dag van Amsterdam naar Parijs. Ook met het vliegtuig reis je snel en makkelijk naar Parijs. Het vliegveld bestaat uit drie delen: Charles de Gaulle, Orly en Beauvais Tillé. Let goed op eventuele doorreismogelijkheden. Binnen Parijs kun gebruik maken van verschillende openbare vervoersmiddelen om jezelf te verplaatsen. De metro en bus worden hiervoor het meeste gebruikt.

  Geschiedenis

  Het gebied rond Parijs, afgegrensd door Picardië, Normandië, de Champagne en de Orléanais was het persoonlijke domein van de Franse Koning. Dit gebied was tot de Franse Revolutie dan ook een zelfstandige provincie. In deze streek is een rijke geschiedenis van Frankrijk te vinden. De naam Île-de-France is een vervanging van 'Pays de France'. In deze tijd betekende het woord 'pays' namelijk meer natie dan land, maar na verloop van tijd veranderde het betekenis van het woord. Zo geschiedde dan ook de invoering van de naam Île-de-France in het jaar 1387. Deze naam, die letterlijk Eiland van Frankrijk betekent, duidt het binnenlandse schiereiland aan dat wordt begrensd door Oise, Seine, Ourcq en Marne.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Île-de-France