Bourgogne-Franche-Comté

Landschap Bourgogne Frankrijk
Landschap Bourgogne Frankrijk

De regio Bourgogne-Franche-Comté ligt in het oosten van Frankrijk. Het Bourgogne gedeelte van deze regio kent een lange geschiedenis als hertogdom en koninkrijk en is velen jaren een machtscentrum van betekenis geweest. Tot aan de Franse revolutie bleef het een zelfstandige Franse provincie rond de stad Dijon. In 1790 werd het opgedeeld in departementen. Verder is de Bourgogne wereldberoemd vanwege de rode en witte wijnen die er worden geproduceerd, vooral de Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit). In 2003 besloeg het totale oppervlak wijngaarden maar liefst 28.530 hectare. De Franche-Comté heeft nog enkele mooie steden als Besançon, Belfort en Montbéliard.

Aanbieders van vakanties naar Bourgogne-Franche-Comté
Interhome (vakantiehuizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Topic Travel Vakantiehuizen (vakantiehuizen) Klik
VacanceSelect (autovakantie) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Bourgogne-Franche-Comté
Plaatsen in de buurt van Bourgogne-Franche-Comté:

Ervaringen

M. R. JONG op 1 mei 2020 plaats: Bourgogne-Franche-Comté, reisperiode: mei 2020

Vroeger was het voor mij een vakantiebestemming, maar nu woon ik in de Bourgogne. Het ligt op een ideale reisafstand van Nederland, ongeveer 1 dag rijden. Er zijn veel culturele en erfgoed bezienswaardigheden, er is een mooie en afwisselende natuur, je kunt er lekker eten (voor alle prijzen), er is lekkere (maar voor Nederlandse begrippen dure wijn), er zijn meren om te zwemmen, kastelen, je kunt er sportieve activiteiten beoefenen zoals fietsen, mountainbiken, ziplines en nog veel meer.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
Nicole op 27 augustus 2013 plaats: Bourgogne-Franche-Comté, reisperiode: augustus 2013

wij gaan altijd op vakantie om de rust op te zoeken en te genieten van de stilte en de natuur, dat hebben we gevonden in deze B&B : Moulins de Clairans, uitgebaat door superlieve Nederlanders

 • Algemeen 7
 • Cultuur 6
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bourgogne-Franche-Comté

Bouw van een burcht in Guédelon (Bourgogne-Franche-Comté)

Bouw van een burcht in Guédelon
Bouw van een burcht in Guédelon

Al sinds 1997 zijn er in la Puisaye 50 arbeiders aan een enorme uitdaging aan het werken. Ze willen namelijk een burcht bouwen aan de hand van de 13e eeuwse technieken. Je kan als je in La Puisaye bent over het bouwterrein lopen en een praatje maken met de arbeiders. Aanwezig zijn timmerlui, metselaars, steenbrekens, steenhouwers, tegelbakkers, houthakkers, touwslagers en mandenvlechters. Het bouwproject gaat naar verwachting nog 25 jaar duren.

Catalpa (Bourgogne-Franche-Comté)

Catalpa
Catalpa

Catalpa is een muziekfestival in de plaats Auxerre. Het festival vindt ieder jaar plaats in het park ‘Parc de l’Arbre Sec in het laatste weekend van juni. Ook zijn er verschillende podia door Auxerre heen verspreid waar je kunt genieten van de muziek. Drie avonden lang is er wereldse muziek en komen er bekende artiesten optreden, zo is er ieder jaar een gevarieerd programma. Voor muziekliefhebbers dus een festival om niet te missen.

Garçon la note (Bourgogne-Franche-Comté)

Garçon la note
Garçon la note

Garçon la note is een festival dat ieder jaar in de zomer plaatsvindt in 9 steden (onder ander Auxerre) die gelegen zijn in Bourgogne. Het is een populair festival dat al sinds 2001 wordt georganiseerd. In de avond kun je tijdens Garçon la note genieten van gratis concerten. Deze worden gegeven in verschillende restaurants en bars. Er is bovendien voor iedere muziekliefhebber wat wils, want de muziekstijlen zijn erg divers.

La Vache qui rit (Bourgogne-Franche-Comté)

La Vache qui rit
La Vache qui rit

In dit museum kun je alles te weten komen over de lachende koe van het kaasmerk ‘La Vache qui rit’. Dit aan de hand van foto’s, voorwerpen en documenten van het merk. Ook kun je er verschillende tijdelijke tentoonstellingen bijwonen. Daarnaast is het museum bovenop de voormalige kaasmakerij, waar de kaas ook werd uitgevonden, gevestigd. La Vache qui rit is nog steeds een erg bekend merk en wordt in 125 landen verkocht. Bovendien worden er dagelijks over de hele wereld ongeveer tien miljoen porties van de kaasproducten van het merk gegeten.

Lons-le-Saunier (Bourgogne-Franche-Comté)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier

Deze stad staat bekend om haar warme zoutwaterbronnen. De stad diende al vanaf dat de Romeinen er leefde als kuuroord. Verder zijn er veel oude huizen te zien met 17e-eeuwse bogen. Ook kun je in het museum van de stad de schilderkunstwerken van Pieter Brueghel de Jonge zien. Deze Vlaamse kunstenaar schilderde religieuze en fantasie onderwerpen en landschappen. Voor de fantasie en religieuze kunstwerken gebruikte Pieter Brueghel de Jonge vaak grote wezens en vuur waardoor hij ook wel ‘De Helse Brueghel’ werd genoemd.

Maison de la Mosaïque (Bourgogne-Franche-Comté)

Maison de la Mosaïque
Maison de la Mosaïque

Maison de la Mosaïque toont je de creatieve wereld van de mozaïeken. Het huis is gevestigd in Paray-le-monial dat gelegen is in het zuidelijke deel van Bourgogne. Je ziet er de mozaïekkunst in een expositieruimte die permanent is. Daarnaast kun je het mozaïeken van vroeger tot nu zien aan de hand van een film over de geschiedenis ervan. Voor zowel creatievelingen als geïnteresseerden in mozaïek is een bezoek aan Maison de la Mosaïque zeker een aanrader.

Musée des Anis (Bourgogne-Franche-Comté)

Musée des Anis
Musée des Anis

Musée de Anis bevindt zich onder een voormalig benedictijner abdij in Flavigny. In dit museum kom je alles te weten over de 400-jarige geschiedenis van het beroemde Franse snoepje Les Anis de Flavigny. Dit aan de hand van reclameposters, illustraties, antieke blikjes en ouderwetse weegschalen. Het beroemde snoepje werd vroeger zelfs door koning Lodewijk XIV gegeten. Musée des Anis is elke dag in de week geopend van 9 uur tot 18 uur.

Musée Niepce (Bourgogne-Franche-Comté)

Musée Niepce
Musée Niepce

In Musée Niepce in de plaats Chalon-sur-Saône kom je via gratis rondleidingen alles te weten over de uitvinder van de fotografie. Je leert over de geschiedenis en andere aspecten van de fotografie. Zo krijg je een beeld van de nieuwste digitale technieken en een beeld van de uitvinding van fotografie zelf door de uitvinder Nícéphore Niépce. Een must see voor alle fanatieke fotografen of als je gewoon geïnteresseerd bent in fotografie.

Snoepfabriek in Flavigny (Bourgogne-Franche-Comté)

Snoepfabriek in Flavigny
Snoepfabriek in Flavigny

In Flavigny is een snoepfabriek die zich bevindt in een voormalig benedictijner abdij. Hier kom je alles te weten over het productieproces en de geschiedenis van het beroemde Franse snoepje Les Anis de Flavigny. Rondleidingen zijn gratis en op werkdagen tussen 9 uur en 11 uur. Deze worden gegeven door medewerkers uit de fabriek of door inwoners. De inwoners kennen de fabriek namelijk als geen ander.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Auto
Dankzij het uitgebreide wegennet is de reis naar Dijon (in de Bourgogne) per auto goed af te leggen. Ongeveer 310 kilometer onder Parijs ligt Dijon. Ook de Franche-Comté is uitstekend per auto te bereiken. Vanaf Parijs is het ongeveer 390 kilometer, voornamelijk snelweg, naar Besançon.

Trein (TGV)
Als je naar het Bourgogne gebied reist, stap dan over in Parijs of Lille en reis met de TGV naar bijvoorbeeld Dijon, Beaune, Montbard of Sens. Naar het Franche-Comté gedeelte reis je eerst naar Parijs, waar je vervolgens kunt overstappen naar de grotere steden van de regio; Besançon, Dole, Mouchard en Pontarlier.

Vliegtuig
Het vliegveld in Dijon wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten, maar ook enkele internationale vluchten. Mocht je het vliegveld niet rechtstreeks kunnen bereiken vlieg dan via Parijs, Lyon of Geneve. Het Franche-Comté gedeelte daarentegen heeft geen eigen vliegveld. Het Euro-Airport Basel-Mulhouse-Freiburg en Airport Lyon-Saint Exupéry liggen op twee uurtjes afstand van Franche-Comté.

Geschiedenis

Het Bourgogne gedeelte was vroeger het koninkrijk Bourgondië. Het eerste koninkrijk Bourgondië werd door het Oost-Germaanse volk van de Bourgondiërs gesticht in de omgeving van Worms, in Rijnland-Palts. Na de vernietiging van dit rijk trok het restant van het volk naar het zuiden en stichtte rond 443 een nieuw rijk rond Genève in Savoye. Dit nieuwe gebied van de Bourgondiërs omvatte zowat de hele Rhônevallei op het moment dat het opging in het Frankische Rijk van Karel de Grote. Bij het Verdrag van Verdun viel het westelijke deel van Bourgondië in West-Francië en het oostelijke deel in het Middenrijk. Het noord-westelijke of "Franse" deel van Bourgondië werd een hertogdom onder de Franse kroon in 880. Filips de Goede en Karel de Stoute, hertogen van Bourgondië in de 15e eeuw, wisten hun gebied uit te breiden naar de Lage Landen. De hoofdstad van hun rijk werd in feite naar Brussel overgebracht. Maria van Bourgondië trouwde met een Habsburger en zo kwamen de Lage Landen voor het eerst onder één heerser (Habsburgs Bourgondië). De hertogen hebben nog met de idee gespeeld daar een nieuw (noordelijk) koninkrijk Bourgondië te stichten. Dat is niet doorgegaan, maar in naam bleef het oude hertogdom Bourgondië bestaan, maar het zou nooit meer een belangrijke rol spelen.

Verder is de Franche-Comté vroeger eigendom geweest van de Romeinen, de Spanjaarden en de Oostenrijkers. In 1678 sloot de regio zich definitief aan bij Frankrijk.

Heb je interesse in een reis naar Bourgogne-Franche-Comté? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Bourgogne-Franche-Comté, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen