Nice

Haven van Nice, Zuid-Frankrijk
Haven van Nice, Zuid-Frankrijk

Nice ligt in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Het is gelegen tussen de plaatsen Marseille en Genua, wat zich tesamen bevindt in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Belangrijke attracties zijn het Carnaval van Nice (een feest dat 18 dagen duurt en dat wordt afgesloten met vuurwerk en de "Slag van de Bloemen") en de Cours Saleya (een plein met een wereldberoemde bloemenmarkt in het Oude Nice).

Landkaart Nice

Ervaringen

Isabelle op 9 juli 2015 plaats: Nice, reisperiode: juli 2015

Heerlijke stad is Nice, echt genieten. Je heb er alles.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nice

Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain
Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain

De naam van het museum ‘Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain’ is zo lang dat vaak de afkorting van de naam ‘MAMAC’ wordt gebruikt. In het museum kun je de hedendaagse en moderne kunst zien. De opening van het museum was in 1990. MAMAC heeft een vaste collectie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. De kunstwerken bestaan uit sculpturen en schilderijen gemaakt door bekende kunstenaars die uit Nice komen en aangesloten zijn bij de ‘École de Nice’. Enkele kunstenaars die hieronder vallen zijn Yves Klein, Ben Vautier en César Baldaccini. Daarnaast is de abstracte kunst en popart afkomstig uit Amerika ook tentoongesteld in het museum. Je ziet van deze kunststromingen werken van kunstenaars als Kenneth Noland, Frank Stella, Andy Warhol en Robert Rauschenberg.

Nice Observatorium
Nice Observatorium

Op de top van de Mont Gros staat de sterrenwacht ‘Nice Observatorium’. De oprichter was Raphaël Bischofssheim, een bankier die het observatorium in 1879 liet ontwerpen door Gustave Eiffel. De telescoop is 77 cm lang en is daarmee de grootste telescoop in een zelfstandig opgerichte sterrenwacht. Het observatorium wordt sinds 1988 niet meer gebruikt als wetenschappelijk instituut. In 1994 is het observatorium uitgeroepen als historisch monument. Verder wordt het Nice Observatorium nu ook wel ‘Observatorium van Côte d’Azur’ genoemd.

Russische kerk
Russische kerk

Een van de oudste Russisch-orthodoxe kerken in West-Europa is de Russische kerk in Nice. Ook is het buiten Rusland het grootste bouwwerk dat Russisch-orthodox is. In 1859 werd de Russische kerk gebouwd. Eigendom van de kerk is de Kathedraal van de Heilige Nikolaas. Deze kathedraal werd in 1903 gebouwd in de het gedeelte Tzarévitch van Nice. Hier was namelijk Nikolaas, de Russische kroonprins, in 1865 overleden. Het ontwerp van de Russische kerk is een Grieks kruis. Daarnaast is er inspiratie opgedaan bij de Basiliuskathedraal die in Moskou staat. Van deze kathedraal zijn namelijk de vier kleine en centrale bolvormige torens overgenomen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Nice is aangesloten op het TGV netwerk. Met een overstap in Parijs kun je de stad dus gemakkelijk bereiken. Nice heeft ook een internationaal vliegveld, het tweede grootste vliegveld van Frankrijk. Met de auto is het ongeveer 1.400 km vanuit Utrecht. 

Geschiedenis

Er zijn oude nederzettingen nabij Nice gevonden van ongeveer 400.000 jaar geleden. De plek genaamd Terra Amata is een van de eerste plekken waarbij mensen met het gebruik van vuur en het bouwen van nederzettingen (huizen) experimenteerden. Nice is rond 350 v. Chr. gesticht door de Grieken, die destijds in Marseille verbleven. Zij gaven de stad de naam 'Nikaia', ten ere van de Griekse godin van de oorlog, Nike. Al snel groeide Nice uit tot een van de drukste havengebieden van de Franse kust.

Weer

Nice heeft een mediterraan klimaat, wat in de zomer gedurende 4 maanden zeer aangename temperaturen oplevert. De temperaturen kunnen oplopen tot gemiddeld 30°C. Het kan in Nice in zomerperiodes behoorlijk droog zijn. Nabij Nice breken vaak bosbranden uit die meestal het werk zijn van criminelen. Door de relatief koele wind die overheersend uit Afrika komt is het in de zomers aangenaam op en rond de stranden. In winterperiodes is het er nat en zijn er temperaturen van gemiddeld 10°C.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Nice