Cuenca

Rotsachtig landschap Cuenca - Spanje
Rotsachtig landschap Cuenca - Spanje

Cuenca is een stad in de Spaanse provincie Cuenca in de regio Kastilië-La Mancha. Het oude stadsbeeld is schilderachtig en kent onder meer een kathedraal uit de 12e eeuw, de eerste Gothische kathedraal van Spanje. De façade van de kathedraal werd in de 19e eeuw toegevoegd. Cuenca is mooi gelegen op de steile rotsen van de Serrania de Cuenca boven de diepe dalen van de Rio Jucar en de Rio Huécar. Bekend zijn ook de hangende huizen (casas colgadas) die gebouwd zijn op een uitstekende rotspunt boven een ravijn. In de panden is een museum voor abstracte kunst gevestigd.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Cuenca
Plaatsen in de buurt van Cuenca:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cuenca

Betoverde Stad van Cuenca (Cuenca)

Betoverde Stad van Cuenca
Betoverde Stad van Cuenca

De Betoverde Stad is een plek in het zuiden van Cuenca waar rotsformaties van kalksteen zich door de miljoenen jaren gevormd hebben door het water, de wind en ijs. De rotsen liggen op een privé-landgoed. De kalkstenen hebben allemaal verschillende namen gekregen zoals hond, schip, gezicht van een mens, waterglijbaan, Romeinse burg, krokodil, olifant, klooster, schildpad en beer.

Cuenca kathedraal (Cuenca)

Cuenca kathedraal
Cuenca kathedraal

Op de Plaza Mayor staat de kathedraal van Cuenca, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de 12e en 13e eeuw maar door latere verbouwingen is een mengeling van stijlen ontstaan. Dit is de enige Spaanse kathedraal in gotische stijl met Aglo-Normandische invloeden. Officieel heet de kathedraal de Basilica de Nuestra Señora de Gracia (Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Genade).

San Pablo brug (Cuenca)

San Pablo brug
San Pablo brug

De San Pablo (Saint Paul) brug werd tussen 1533 en 1589 gebouwd op initiatief van Juan del Pozo. In 1902 stortte de stenen brug in. Vlak daarna is de brug weer opgebouwd en dit keer van ijzer en hout. De brug is 100 m lang en 144 m hoog en is gebouwd om vanaf de stad sneller naar het klooster te kunnen komen. Vanaf de brug kun je de mooiste foto's van de stad maken.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

Vervoer

In Cuenca kun je goed fietsen en wandelen. Er zijn verschillende toeristische fietsroutes. Fietsen kun je in de stad huren. Wil je gaan rondtoeren in de buurt dan kun je ook een auto huren.

Geschiedenis

In 714 kwamen de Islamitische Arabieren naar het gebied en beseften al snel dat dit een goede strategische locatie was. Ze bouwden een fort en Cuenca werd al snel een landbouw- en textielstad. Het begin van 20e eeuw was erg turbulent in heel Spanje. Er was veel armoede op het platteland en de katholieke kerk werd aangevallen. De monniken, nonnen, priesters en een bisschop van Cuenca werden vermoord. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog maakte Cuenca deel uit van de Republikeinse zone. Tijdens de periode na de oorlog werd het gebied getroffen door een grote economische neergang. Veel mensen emigreerden naar de welvarende regio's. In 1960/70 begon de stad zich langzaam weer te herstellen. De laatste jaren kent de stad een grote groei, zowel het bevolkingsaantal als de economie groeit. De laatste is vooral te danken aan de toeristensector.

Heb je interesse in een reis naar Cuenca? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cuenca, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Spanje? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen