Cuenca

Rotsachtig landschap Cuenca - Spanje
Rotsachtig landschap Cuenca - Spanje

Cuenca is een stad in de Spaanse provincie Cuenca in de regio Kastilië-La Mancha. Het oude stadsbeeld is schilderachtig en kent onder meer een kathedraal uit de 12e eeuw, de eerste Gothische kathedraal van Spanje. De façade van de kathedraal werd in de 19e eeuw toegevoegd. Cuenca is mooi gelegen op de steile rotsen van de Serrania de Cuenca boven de diepe dalen van de Rio Jucar en de Rio Huécar. Bekend zijn ook de hangende huizen (casas colgadas) die gebouwd zijn op een uitstekende rotspunt boven een ravijn. In de panden is een museum voor abstracte kunst gevestigd.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Cuenca
Plaatsen in de buurt van Cuenca (Spanje) :
 • Guadalajara (107 km)
 • Madrid (139 km)
 • Toledo (163 km)
 • Valencia (165 km)
 • Zaragoza (205 km)
 • Peñíscola (218 km)
 • Alicante (239 km)
 • Benidorm (242 km)
 • Murcia (248 km)
 • Valladolid (280 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cuenca

  Betoverde Stad van Cuenca (Cuenca)

  Betoverde Stad van Cuenca
  Betoverde Stad van Cuenca
  Kaart met locatie Betoverde Stad van Cuenca

  De Betoverde Stad is een plek in het zuiden van Cuenca waar rotsformaties van kalksteen zich door de miljoenen jaren gevormd hebben door het water, de wind en ijs. De rotsen liggen op een privé-landgoed. De kalkstenen hebben allemaal verschillende namen gekregen zoals hond, schip, gezicht van een mens, waterglijbaan, Romeinse burg, krokodil, olifant, klooster, schildpad en beer.

  Cuenca kathedraal (Cuenca)

  Cuenca kathedraal
  Cuenca kathedraal
  Kaart met locatie Cuenca kathedraal

  Op de Plaza Mayor staat de kathedraal van Cuenca, een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit de 12e en 13e eeuw maar door latere verbouwingen is een mengeling van stijlen ontstaan. Dit is de enige Spaanse kathedraal in gotische stijl met Aglo-Normandische invloeden. Officieel heet de kathedraal de Basilica de Nuestra Señora de Gracia (Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Genade).

  San Pablo brug (Cuenca)

  San Pablo brug
  San Pablo brug
  Kaart met locatie San Pablo brug

  De San Pablo (Saint Paul) brug werd tussen 1533 en 1589 gebouwd op initiatief van Juan del Pozo. In 1902 stortte de stenen brug in. Vlak daarna is de brug weer opgebouwd en dit keer van ijzer en hout. De brug is 100 m lang en 144 m hoog en is gebouwd om vanaf de stad sneller naar het klooster te kunnen komen. Vanaf de brug kun je de mooiste foto's van de stad maken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  In Cuenca kun je goed fietsen en wandelen. Er zijn verschillende toeristische fietsroutes. Fietsen kun je in de stad huren. Wil je gaan rondtoeren in de buurt dan kun je ook een auto huren.

  Geschiedenis

  In 714 kwamen de Islamitische Arabieren naar het gebied en beseften al snel dat dit een goede strategische locatie was. Ze bouwden een fort en Cuenca werd al snel een landbouw- en textielstad. Het begin van 20e eeuw was erg turbulent in heel Spanje. Er was veel armoede op het platteland en de katholieke kerk werd aangevallen. De monniken, nonnen, priesters en een bisschop van Cuenca werden vermoord. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog maakte Cuenca deel uit van de Republikeinse zone. Tijdens de periode na de oorlog werd het gebied getroffen door een grote economische neergang. Veel mensen emigreerden naar de welvarende regio's. In 1960/70 begon de stad zich langzaam weer te herstellen. De laatste jaren kent de stad een grote groei, zowel het bevolkingsaantal als de economie groeit. De laatste is vooral te danken aan de toeristensector.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Cuenca