Guadalajara

Bolarque ijzeren brug in Guadalajara - Spanje
Bolarque ijzeren brug in Guadalajara - Spanje

Guadalajara is een stad in Kastilië-La Mancha, Spanje. De stad ligt ongeveer 55 km noordoostelijk van het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid. De naam Guadalajara is afgeleid van het Arabische wadi al-hajarah, wat 'rivier met stenen' betekent. Guadalajara dankt deze naam dus aan rivier de Henares en de vele stenen langs de oevers. Ook ligt het erg dichtbij de luchthaven Barajas. Dit maakt het gemakkelijk op je bestemming te komen. Vanuit de luchthaven hoef je maar een bus te pakken of ruim genomen 40 minuten met je auto te rijden en je bent al in Guadalajara. Dit is dus ideaal!

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Guadalajara
Plaatsen in de buurt van Guadalajara (Spanje) :
 • Madrid (51 km)
 • Cuenca (107 km)
 • Toledo (112 km)
 • Valladolid (174 km)
 • Salamanca (214 km)
 • Zaragoza (222 km)
 • Valencia (270 km)
 • Pamplona (274 km)
 • Bilbao (294 km)
 • León (297 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Guadalajara

  Palacio del Infantado (Guadalajara)

  De bouw van Palacio del Infantado startte in 1480 onder leiding van Juan Guas. Tussen 1570 en 1580 werden er Renaissance elementen toegevoegd maar helaas zorgde een brand in 1936 voor de vernietiging van het gebouw. In de jaren `60 van de vorige eeuw werd het gerenoveerd en vandaag de dag is het weer een prachtig gebouw om te bezoeken. Al vele jaren wordt het paleis gebruikt door de Provinciale Bibliotheek. Het Provinciaal Historisch Archief en het Provinciaal Museum bevinden zich er.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  Guadalajara kent een aantal busverbindingen met omliggende dorpen en steden. Sinds een aantal jaar heeft Guadalajara langs een nieuw spoortraject aan de oostzijde van de stad een modern station gekregen waarmee het per hogesnelheidstrein (AVE-treinen) met andere Spaanse steden wordt verbonden. Ook heeft Guadalajara een deel van het Madrileense netwerk van voorstadstreinen, omdat Guadalajara een voorstad is van Madrid. Dit treinnetwerk wordt geëxploiteerd door de nationale spoorwegmaatschappij RENFE. 

  Geschiedenis

  Guadalajara is oorspronkelijk gesticht door Iberiërs en was in handen van de Carpetani. De nederzetting had de naam Arriaca toen de Romeinen het passeerden. Bij verovering door de Romeinen werd de naam gewijzigd in Caraca, soms ook met Caracca aangeduid en de stad werd ingelijfd bij de Romeinse provincie Hispania Tarraconensis. De stad lag ook destijds aan een zeer belangrijke hoofdweg, namelijk van Emerita (huidig Mérida) naar Caesarea Augusta (huidig Zaragoza). Verder is Guadalajara vaak veroverd en heroverd door verschillende partijen, waaronder de Moren in de 8e eeuw. Zij zijn binnen gevallen en probeerde een deel te veroveren om hun grens te verleggen. Hierna is Guadalajara heroverd door de Castiliaanse koning Aldons VI.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Guadalajara