Auvergne-Rhône-Alpes

Tignes Val Claret, dorp in Rhône-Alpes
Tignes Val Claret, dorp in Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk. In deze regio is het Auvergne gedeelte het minst bevolkt, slechts 2,5% van de Franse bevolking woont in dit gebied. Rhône-Alpes daarentegen is het op-één-na grootste gebied van Frankrijk, het telt zo’n 6,2 miljoen inwoners.

Aanbieders van vakanties naar Auvergne-Rhône-Alpes
Interhome (vakantiehuizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Topic Travel Vakantiehuizen (vakantiehuizen) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
Suncamp holidays (kamperen) Klik

Landkaart Auvergne-Rhône-Alpes
Plaatsen in de buurt van Auvergne-Rhône-Alpes:

Ervaringen

Dudok op 12 maart 2017 plaats: Auvergne-Rhône-Alpes, reisperiode: maart 2017

Chatel is een leuke plaats, je bent snel op de pistes

 • Algemeen 10
 • Restaurants 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 10
Bea op 17 september 2017 plaats: Auvergne-Rhône-Alpes, reisperiode: september 2016

Ruige natuur. Heel veel te zien rondom La Beaume.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
Jakob op 1 augustus 2016 plaats: Auvergne-Rhône-Alpes, reisperiode: juli 2016

Ga hierheen voor de mooie omgeving maar niet voor gezelligheid op de camping tenzij je het goed kunt vinden met Fransen. Ben je de taal niet machtig vermijd camping Domain D`Imbours Larnas in de Ardeche. Wil je wel een mooi zwembad en heb je maling aan bovenstaand kun je hier gerust wel heen gaan.

 • Algemeen 3
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 7
 • Restaurants 2
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 3
 • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Auvergne-Rhône-Alpes

Kaas proeven in Auvergne (Auvergne-Rhône-Alpes)

Kaas proeven in Auvergne
Kaas proeven in Auvergne

Als je in Auvergne bent is het een aanrader om kaas te gaan proeven. De regio staat hier bekend om. Vooral de plaats Clermont-Ferrant heeft veel kaasboerderijen. Zo zijn de kaasmakerij Nibesse en een kaasgrot van de familie Vazeilles in Clermont-Ferrant gelegen. De eigenaar van Nibesse, Olivier, is uitgeroepen als beste kaasmaker door de criticus Gilles Pudlowski. Daarnaast is er nog een actieve kaasgrot, die twintig meter onder de grond ligt, in eigendom van de familie Vazeilles. Hier kun je de ‘saint nectaire’ kaas proeven.

L’Aventure Michelin (Auvergne-Rhône-Alpes)

L’Aventure Michelin
L’Aventure Michelin

Leuk voor jong en oud is het museum 'L'Aventure Michelin' in Clermont-Ferrand dat compleet in het teken staat van de bandenfabrikant Michelin. Er is te zien hoe de broers Edouard en André Michelin hebben bedacht en uiteindelijk tot een succes hebben gebracht. Daarnaast staan er allerlei dingen tentoongesteld, zoals (maan)voertuigen, de Michelin banden van vroeger tot nu, wegenkaarten en de mascotte Bibendum. Het museum is 6 dagen per week geopend van 10 tot 18 uur en een bezoekje duurt gemiddeld 2 uur.

Vulkanen in Auvergne (Auvergne-Rhône-Alpes)

Vulkanen in Auvergne
Vulkanen in Auvergne

Auvergne staat in de lijst van de Lonely Planet op nummer 6 van de top 10 regio’s die je moet bezoeken. Deze eervolle vermelding heeft Auvergne onder andere te danken aan de vele vulkanen die je kunt bezichtigen. Er zijn maar liefst 80 slapende vulkanen in Auvergne. Ook zijn er tussen de vulkanen prachtige valleien en zijn er veel Romaanse kerkjes. Daarnaast is het speciaal dat er veel huizen en zelfs de kerk in de plaats Clermont-Ferrant gebouwd zijn van vulkaansteen. Vandaar dat deze dus zwart zijn. De bekendste vulkaan is Puy de Dôme, deze vulkaan is 1.465 meter hoog. Verder is de grootste vulkaan van Auvergne Cantal, die tevens de grootste vulkaan van Europa is. Cantal is 1.855 meter hoog.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Lyon (in het Rhône-Alpes gedeelte) is met de auto makkelijk te bereiken door vanaf Parijs de A71 te nemen. Het is op 850 kilometer afstand vanaf Amsterdam. Je kunt ook met de internationale trein vanuit Nederland naar Parijs reizen en daarna overstappen naar Clermont-Ferrand (dan ben je in het Auvergne gedeelte). Ook in Rhône-Alpes is het treinverkeer goed geregeld, je passeert verschillende plaatsen, als Lyon. In Auvergne is Clermont-Ferrand de enige plaats met een vliegveld. Rechtstreeks vliegen vanuit Nederland is niet altijd mogelijk, Lyon en Grenoble in het Rhône-Alpes gebied zijn per vliegtuig wel goed te bereiken. Daarheen kun je een directe vlucht boeken.

Geschiedenis

Auvergne heeft in de loop der jaren verschillende heersers gekend, waaronder de Romeinen en de Visigothen. In de Tweede Wereldoorlog heeft er op 'Mont Mouchet' een zware strijd plaatsgevonden tussen 6.000 Franse verzetsstrijders en 3.000 Nazi's. Hiermee voorkwam het verzet de vooruitgang van de Nazi's. Verder werd Rhône-Alpes al vanaf de 6e eeuw v.Chr. bewoond door de Kelten. De komst van de Romeinen in de 1e eeuw v.Chr. markeert het begin van welvarende tijden in de regio. De Romeinen stichtte steden en legde wegen en aquaducten aan. Vele overblijfselen van deze periode zijn nog zichtbaar.

Heb je interesse in een reis naar Auvergne-Rhône-Alpes? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Auvergne-Rhône-Alpes, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen