Lyon

Stadsbeeld Lyon, Frankrijk
Stadsbeeld Lyon, Frankrijk

Lyon is een van de vijf grootste steden van Frankrijk, gelegen in het oosten van het land. De inwoners heten Lyonnais en Lyonnaises. Lyon is het bestuurscentrum van de regio Rhône-Alpes en van het departement Rhône. Tevens is het de zetel van de internationale politieorganisatie Interpol. De historische binnenstad van Lyon staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Landkaart Lyon

Ervaringen

Martine Timmer op 5 oktober 2015 plaats: Lyon, reisperiode: september 2015

Lyon heeft een groot centrum met veel bezienswaardigheden en ruimte om te ontspannen aan de rivier en in de parken.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 7
 • Ligging 9
Hans op 24 september 2014 plaats: Lyon, reisperiode: september 2014

Erg mooie stad, met voor elk wat wils!

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 9
Fleur Betgem op 27 oktober 2014 plaats: Lyon, reisperiode: mei 2014

Lyon is een mooie stad, met veel geschiedenis, cultuur en eetplezier! Veel verschillende wijken, van de Renaissance, moderne wijken maar ook veel groen en natuur! De markt langs de Saone is heerlijk om mee wakker te worden met uitzicht op de Notre Dame. De klim naar de top is pittig, maar zeker de moeite waard! Het moderne gedeelte met winkels is licht en ruimtelijk, met leuke straatjes her en der waar de restaurantjes verstopt zitten. Lyon is een overzichtelijke stad, waar alles heel goed te doen is te voet, maar de tram komt overal. Probeer boulangerie Kayser uit op het plein van de Opera, slenter door Vieux Lyon en ga picknicken in de ruïnes van het amfitheater bovenop de heuvel van Lyon (tip: loop via de Jardin des Rosaires!) Loop ook door de markt van Croix Rouse en geniet van een ander aanzicht van Lyon, vol schoorsteentjes en oranje daken.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lyon

Aquarium du Grand Lyon
Aquarium du Grand Lyon

Het publieke aquarium ‘Aquarium du Grand Lyon’ staat in de wijk La Mulatière van Lyon. Het aquarium behoort tot de Spaanse groep Aspro-Ocio. De oprichter was Maurice Chichportiche, die Aquarium du Grand Lyon in oktober 2002 opende. Er zijn in totaal 47 tanks met meer dan 1.000.000 liter water, waarin meer dan 5.000 vissen en 300 andere zeedieren zwemmen. In het grootste aquarium ‘Fosse Aux Requins’ kun je haaien bekijken. Verder is Aquarium du Grand Lyon opgedeeld in vijf gebieden: het lokale wilde leven, de warme wateren, de tropische wateren, de tropische zeeën en de haaienbaai. Ook kun je in het aquarium in de speciale ruimte ‘The Five Senses’ enkele vissen en andere zeedieren aanraken.

Notre-Dame de FourviŤre
Notre-Dame de FourviŤre

De basiliek Notre-Dame de Fourvière staat op de gelijknamige heuvel ‘Fourvière’. Vroeger was het oude Forum Romanum onder leiding van keizer Trajanas gelegen op de plaats waar nu de basiliek staat. Hiervan is dan ook de naam afgeleid, Forum vetus werd Fourvière. In 1964 was de bouw van Notre-Dame de Fourvière helemaal voltooid. Inspiratie voor de bouw kwam van de kerk ‘Notre-Dame des Victoires’. In de buurt van de basiliek ligt de oude begraafplaats ‘Cimetière de Loyasse’. Verder wordt de basiliek jaarlijks rond de 8e van december verlicht tijdens het lichtfeest van Lyon.

Place Bellecour
Place Bellecour

Het plein Place Bellecour in Lyon maakt deel uit van het historische centrum van Lyon. Place Bellecour staat daarom ook vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het plein is 200 bij 310 meter en daarmee is Place Bellecour het grootste plein van Lyon. Op het plein mogen geen auto’s rijden, het is namelijk geheel voor voetgangers. Verder kun je het standbeeld van Lodewijk XIV zien en het beeld van ‘De kleine prins’. Dit beeld geeft het gelijknamige verhaal weer, geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Bovendien vinden er regelmatig evenementen plaats op het plein. Zo is er iedere vrijdag een rolschaatstocht die start op Place Bellecour. En in de winter kun je er schaatsen op een kunstijsbaan of een ritje maken in het reuzenrad.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Met het vliegtuig kun je direct naar het internationale vliegveld van Lyon. De TGV brengt je in minder dan 6 uur van Amsterdam naar Lyon.

Geschiedenis

Onder leiding van Lucius Munatius Plancus werd Lyon in 43 v.Chr. gesticht onder de naam Lugdunum, het werd de hoofdstad van Gallië. Voor die tijd was er al sprake geweest van een Keltische nederzetting. Lyon groeide uit tot het regionale centrum maar ten tijden van het Romeinse Rijk kwam het in verval. In 461 veroverden de Bourgondiërs de stad op de Romeinen en werd het de hoofdstad van het koninkrijk Bourgondië. De Arabieren, die in de 8e eeuw Frankrijk binnenvielen, richtten in 725 grote verwoestingen aan in Lyon. In de Tweede Wereldoorlog was Lyon een centrum voor het Franse Verzet, de stad bleef ook onbezet tot 1942. In 1944 werd de stad gebombardeerd door de Geallieerden, enkele maanden later volgde de bevrijding.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Lyon