Gratis reisvoorstel aanvragen

Golf & Wellness Noord-Frankrijk

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Lille (Frankrijk) , B. Saint Omer , C. Touquet , D. Duinkerken
Periode: oktober 2010
Vervoer: Trein
Accommodatie: Diverse hotels

Foto van deze vakantie

Een paar dagen nazomeren met Atout France in het noorden van Frankrijk. Thema van deze reis is Golf & Wellness. Aangezien ik geen GVB heb kon ik kiezen voor een golfclinic, strandzeilen en het bezoeken van enkele Franse plaatsen aan de kust.

Scherpe controle in de trein

Al vroeg op om op tijd in Rotterdam te zijn. De TGV vertrekt om 6.16 uur uit Amsterdam en is om 6.58 uur in Rotterdam. Aangezien ik uit het oosten van Brabant moet komen kan ik niet met openbaar vervoer, dus vriendje lief aankijken... Om 5.15 uur zitten we gezellig samen in de auto, op weg naar Dordrecht. Vanaf daar met de trein naar Dordrecht en zo zijn we om 6.45 uur in Rotterdam. Eenmaal in de trein de rest van de groep zoeken en met z`n allen door naar Brussel. Daar overstappen op de Eurostar naar Lille. Deze Eurostar gaat door naar Londen en we worden uitgebreid gecheckt voor we de trein in mogen. Het lijkt wel of we met het vliegtuig gaan. Jas uit, riem af, bagage op de band en tot 2x toe paspoortcontrole.

Om 10 uur zijn we in Lille waar we opgewacht worden door Malika, de persattaché van de regionale toeristenbureau Nord-Pas de Calais. Zij rijdt ons met een busje naar Saint Omer waar een heerlijke lunch voor ons wordt bereidt. In restaurant L`Indus worden we gelijk verwend met een amuse, heerlijk hoofdgerecht en als toetje verschillende soorten zoetigheid. Daarna gaan we met een gids het stadje in en krijgen we uitleg over de geschiedenis van de Notre Dame Kathedraal. Een mooi gebouw wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. In de tombe ligt een bisschop die aan het einde van zijn leven blind is geworden. Er wordt gezegd dat hij de blinden kan genezen.

Het centrum van Lille
Het centrum van Lille

Saint Omer

Saint Omer was in de 18e eeuw een rijke lakenstad en dat zie je terug in de vele herenhuizen die er nog staan. Een kenmerk van de stad zijn de huizen met de gele bakstenen. De stad is trots op het culturele erfgoed, de rijkdom van de bibliotheek en de musea. In het centrum bevinden zich smalle straatjes met leuke winkeltjes en vele restaurants en bars.

Na een uur moeten wij weer verder. Op naar het hotel en de golfbaan. We verblijven vannacht in Best Western Aa Saint-Omer Hotel du Golf in Lumbres. Een vrij nieuw hotel gelegen direct aan de uitdagende, heuvelachtige 27-holes golfbaan van de Aa Saint-Omer Golf Club. Vanaf de kamers heb je een prachtig uitzicht over de golfbaan en mijn kamer op de begane grond bevindt zich zo goed als op de golfbaan.

Golfen in Frankrijk

Om 15.00 uur gaan de ervaren golfers de baan op om 18-holes te spelen. De niet-golfers krijgen een 1,5 uur durende golfclinic. Tijdens de golfclinic leren we putten, chippen en afslaan. Ondanks dat ik al een aantal golfclinics heb gehad en afgelopen zomer zelfs 3 uur les, lukt het nog steeds niet erg goed. Maar ik blijf het wel een leuke sport vinden.

Om 17.00 uur staat er voor de niet-golfers een boottocht op de planning. Het golfen loopt iets uit en om 17.15 uur zijn wij bij de bootverhuur. Het lijkt behoorlijk uitgestorven als wij daar aankomen en na een aantal keer aanbellen blijkt dat er niemand meer is. De bootjes liggen wel voor de deur, dus zullen we... Nee, laten we dat maar niet doen. We gaan terug naar het hotel en hebben onverwacht 1,5 uur vrije tijd. Een aantal van ons gaan het well-being center van het hotel bezoeken en ik ga op mijn hotelkamer uitgebreid in bad. `s Avonds dineren we met z`n allen in het restaurant van het hotel. De golfers hebben zich goed vermaakt op de uitdagende baan.

Touquet, gastvrije plaats aan zee

Na een heerlijk ontbijt vertrekken we om 9.00 uur richting Touquet. Deze kustplaats staat bekend als een van de meest gastvrije plaatsen van Europa. Je vindt er verschillende kuuroorden waar je heerlijk ontspannen. Voordat we de plaats binnenrijden worden we op de brug gehinderd door een groep studenten die protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Deze gaat van 60 naar 62... Ik begrijp niet helemaal waar die studenten zich nu al druk om maken, maar goed. De golfers worden afgezet op de Golfbaan van Touquet en kunnen vandaag wederom een 18-holes parcours lopen. Wij rijden door naar de plaatselijke VVV en daar staat een gids op ons te wachten om al fietsend de stad te laten zien.

Braaf fietsen we achter hem aan en hij laat ons de mooie dingen van de stad zien. Het is een stijlvolle badplaats, dat voel en zie je aan alles. In de jaren `30 van de vorige eeuw verbleef er veel elite in de stad en kreeg het de naam 'strand van Parijs' ofwel Paris-Plage. Het is ook maar 2,5 uur rijden naar de hoofdstad van Frankrijk. Maar ook in Londen of Brussel ben je binnen 2 uur. We zien de duinen, dure winkels, verschillende kuuroorden en eindigen in hotel Westminster, ons overnachtingshotel. In het hotel is een heuse Wall of Fame, met foto`s van alle beroemdheden die er ooit zijn geweest. We krijgen een uitgebreid lunchbuffet in het hotel.

Touquet
Touquet

Strandzeilen

Na de lunch is het tijd voor actie! We gaan strandzeilen op het 16 km lange strand van Touquet. Gekleed in een speciaal pak met helm lopen we het strand op waar we karretjes klaar liggen. Het is al een uitdaging om die karretjes overeind te krijgen, ze zijn best zwaar en er staat behoorlijk wat wind. Maar goed, we zitten er uiteindelijk in en staan netjes op een rij om te beginnen. Eerst krijgen we uitleg over hoe het werkt en hoe de wind staat. Dan kunnen we beginnen met rondjes te zeilen. Maar telkens als ik de bocht door wil sta ik stil... Frustrerend! Na een rondje of 8 heb ik het eindelijk door en kan ik een aantal rondjes zeilen zonder stil te staan. Het is gewoon een kwestie van vaart maken. De touwen van het zeil snijden een beetje in mijn handen en na een klein uurtje vind ik het wel welletjes. De helft van de groep stopt ermee terwijl de andere helft nog een ritje over het strand maakt.

Wellness in Frankrijk

Na het strandzeilen is het tijd voor ontspanning, we gaan naar het thalassocentrum van Touquet. We wachten op de golfers en krijgen allen 3 behandelingen in dit wellnesscentrum. Voor mij begint het met de Bain Hydromassant, een bubbelbad gevuld met zeewater waar algen bij worden gegooid. Na een kwartiertje stoppen de bubbels en zit het er weer op. Even later word ik verwacht bij de Hydrojet. Dit is een soort massagebank waar harde stralen water onderlangs gaan. Ik zet de stralen alleen op mijn rug en kan zo een kwartier heerlijk ontspannen. Om 17.30 uur wordt de hele groep verwacht bij de Jet Sous Marin. In een klein zwembad zijn een soort hokjes gemaakt van stangen en ieder krijgt een eigen 'hok'. Dan wordt de waterstraal geactiveerd en moeten wij ons lichaam langs de straal bewegen om zo een soort massage te krijgen. Aparte bedoeling, maar erg grappig om mee te maken.

We krijgen een klein uurtje de tijd om ons op te frissen voor we de stad in gaan voor het diner. We dineren bij restaurant Ricochet en krijgen hier een heerlijk 3-gangen diner met bijpassende wijnen. Na het diner drinken we nog een wijntje in het hotel en gaan vervolgens ons bed opzoeken.

Golfen of stadtour Bergues

Om 7.45 uur ontbijten en om 8.30 uur op weg naar Duinkerken. Onderweg begint het heel hard te regenen. Het is te hopen dat het droog blijft, vooral voor de golfers. Rond 10.15 uur komen we aan bij Golf de Dunkerque Grand Littoral, de golfbaan van Duinkerken en is het gelukkig droog. Deze unieke 27-holes golfbaan ligt in het hart van Europa. De niet-golfers rijden door naar Bergues voor een stadstour.

Het stadje Bergues is bekend van de film 'Bienvenue chez les Ch`tis', een Franse komedie die meer dan 20 miljoen kijkers trok en daarmee bijna het succes van de Titanic evenaarde. Ook in België, Zwitserland en Duitsland was de film een redelijk succes. De hoofdrolspeler Dany Boon is tevens een bekende Franse komiek. De bekendheid die het stadje Bergues kreeg is ongekend. Het aantal toeristen groeide van gemiddeld 2500 per jaar tot 36.000 in 2009. We krijgen een rondleiding door de stad die begint met het beklimmen van de belfort. Boven speelt de carillon op de klokken, erg interessant om te zien hoe dit werkt. Bij speciale gelegenheden gebeurt dit nog handmatig terwijl het bij de meeste geautomatiseerd gaat. Vervolgens lopen we een rondje door het centrum van Bergues en zien we verschillende gebouwen waar de film is opgenomen.

De lunch van vandaag is op de golfbaan van Golf de Dunkerque Grand Littoral. De golfers zijn nog niet klaar met hun parcours dus wij beginnen vast aan een heerlijke 3-gangen lunch. Vooraf krijgen we zalmtartaar, als hoofdgerecht piepkuiken met verse groenten en als toetjes creme brulee. Met onze buik goed gevuld kunnen we beginnen aan de terugreis naar Nederland en is dit reisje alweer ten einde.

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen