Vendée

Strand van Les Sables Olonne, Vendée
Strand van Les Sables Olonne, Vendée

Vendée ligt aan de westkust van Frankrijk. Het departement heeft ongeveer 620.000 inwoners. Kenmerkend voor een groot deel van de Vendée is het coulisselandschap: stukken weiland (minder vaak akkerland), omgeven door hoge heggen (vaak op walletjes). Dit is een cultuurlandschap dat in de late Middeleeuwen is ontstaan.

Landkaart Vendée

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vendée

Kasteel van Tiffauges
Kasteel van Tiffauges

In de plaats Tiffauges staat het ‘Kasteel van Tiffauges’, dit is sinds 1997 een beschermd historisch monument. In het kasteel vonden de wrede daden van een wapenbroeder van Jeanne d’Arc, Gilles de Rais plaats. Tijdens een satanisch ritueel, misbruikte hij namelijk kinderen en vermoorden hen. Nu kun je het kasteel bezoeken om meer te lezen over de geschiedenis ervan, worden er riddershows gegeven en evenementen georganiseerd, zoals de Europese Monumentendag.

Le Puy de Fou in Vendée
Le Puy de Fou in Vendée

Le Puy de Fou is in 2014 tot ’s werelds beste themapark uitgeroepen en in 2015 tot ’s werelds beste attractiepark. In het park zijn allemaal dorpjes die representatief staan voor een stukje van de Franse geschiedenis. Deze dorpjes zijn gelegen in een 50 hectare groot natuurgebied. Enkele dorpjes zijn ‘Fort de L’An Mil’, het 18e-eeuwse dorp, het 19e-eeuwse marktdorpje en het Renaissance dorp. In ieder dorpje kun je shows bijwonen als ‘The Vikings’ of ‘The Phantom Bird’s Dance’. Daarnaast heeft Le Puy de Fou de grootste showstallen van Europa, hier worden 175 paarden gehouden en er zijn nog 1.400 andere dieren.

Marais Poitevin in Vendée
Marais Poitevin in Vendée

Marais Poitevin wordt ook wel ‘groen Venetië’ genoemd, het is namelijk een gebied van 112.000 hectare aan kanalen en natuur die vloeiend in elkaar overlopen. Vroeger was Marais Poitevin een zeegolf, maar de mens heeft zelf het landschap van Marais Poitevin gecreëerd zoals het nu is. In het gebied zijn er drie gedeeltes: de kuststreek, het natte en het drooggelegde moerasland. Je kunt op de rivieren varen met een authentieke boot genaamd ‘vlet’. Dit is een boot waarvan de bodem plat is. In Marais Poitevin kun je veel flora en fauna zien. Flora als graan en fauna als de ‘Whistling Duck’.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Vendée heeft een eigen vliegveld, maar is slechts vanuit een beperkt aantal plaatsen buiten Frankrijk te bereiken. Een goede tweede optie is vliegen op Nantes. In Les Sable d'Olonne stopt twee maal per dag de TGV die vertrekt uit Parijs.

Geschiedenis

In 1793 kwamen de boeren van Vendée in opstand tegen de Revolutionaire overheid. Ze vochten tegen de veranderingen die de overheid boven de christelijke kerk stelde. In de drie jaar durende guerillaoorlog die bekend staat als de Opstand van Vendée stierven in totaal meer dan 100.000 Fransen.

Bekijk onze reizen naar Vendée