Vendée

Strand van Les Sables Olonne, Vendée
Strand van Les Sables Olonne, Vendée

Vendée is een van de Franse departementen en ligt in de regio Pays de la Loire, in het oosten van Frankrijk. De Franse Vendée staat vooral bekend om de prachtige landschappen, met in het bijzonder het coulisselandschap. Vakantiegangers gaan hier maar al te graag heen om de landschappen te voet, op de fiets of te paard te ontdekken. De eilanden Ile d'Yeu en Noirmoutier horen ook bij dit departement en zijn twee prachtige, bijzondere eilanden met beiden hun eigen charmes. Ile d'Yeu heeft een wilde kust met steile rotsen, met daarop een indrukwekkend kasteel. Het eiland Noirmoutier, ook wel het mimosa-eiland genoemd, leent zich voor een heerlijke strandvakantie. Ook het vasteland van Vendée beschikt over 140 km strand waar je heerlijk kunt genieten van zandstranden en het aangename zeewater. Daarnaast is Vendée ook geliefd bij watersporters. Het moeraslandschap van Marais Poitevin is misschien wel het bijzonderste gedeelte van Vendée. Dit gebied staat ook wel bekend als het Groene Venetië en staat bekend als een van de mooiste landschappen die door mensen is gecreëerd. 

Aanbieders van vakanties naar Vendée
Interhome (vakantiehuizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
TUI (allround) Klik
Topic Travel Vakantiehuizen (vakantiehuizen) Klik
VacanceSelect (autovakantie) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik

Landkaart Vendée
Plaatsen in de buurt van Vendée:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vendée

Kasteel van Tiffauges (Vendée)

Kasteel van Tiffauges
Kasteel van Tiffauges

In de plaats Tiffauges staat het ‘Kasteel van Tiffauges’, dit is sinds 1997 een beschermd historisch monument. In het kasteel vonden de wrede daden van een wapenbroeder van Jeanne d’Arc, Gilles de Rais plaats. Tijdens een satanisch ritueel, misbruikte hij namelijk kinderen en vermoorden hen. Nu kun je het kasteel bezoeken om meer te lezen over de geschiedenis ervan, worden er riddershows gegeven en evenementen georganiseerd, zoals de Europese Monumentendag.

Le Puy de Fou in Vendée (Vendée)

Le Puy de Fou in Vendée
Le Puy de Fou in Vendée

Le Puy de Fou is in 2014 tot ’s werelds beste themapark uitgeroepen en in 2015 tot ’s werelds beste attractiepark. In het park zijn allemaal dorpjes die representatief staan voor een stukje van de Franse geschiedenis. Deze dorpjes zijn gelegen in een 50 hectare groot natuurgebied. Enkele dorpjes zijn ‘Fort de L’An Mil’, het 18e-eeuwse dorp, het 19e-eeuwse marktdorpje en het Renaissance dorp. In ieder dorpje kun je shows bijwonen als ‘The Vikings’ of ‘The Phantom Bird’s Dance’. Daarnaast heeft Le Puy de Fou de grootste showstallen van Europa, hier worden 175 paarden gehouden en er zijn nog 1.400 andere dieren.

Marais Poitevin in Vendée (Vendée)

Marais Poitevin in Vendée
Marais Poitevin in Vendée

Marais Poitevin wordt ook wel ‘groen Venetië’ genoemd, het is namelijk een gebied van 112.000 hectare aan kanalen en natuur die vloeiend in elkaar overlopen. Vroeger was Marais Poitevin een zeegolf, maar de mens heeft zelf het landschap van Marais Poitevin gecreëerd zoals het nu is. In het gebied zijn er drie gedeeltes: de kuststreek, het natte en het drooggelegde moerasland. Je kunt op de rivieren varen met een authentieke boot genaamd ‘vlet’. Dit is een boot waarvan de bodem plat is. In Marais Poitevin kun je veel flora en fauna zien. Flora als graan en fauna als de ‘Whistling Duck’.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

De Vendée heeft geen eigen vliegveld, maar de streek is goed te bereiken vanaf het vliegveld van Nantes. Vanuit Amsterdam gaan er dagelijkse vluchten naar het vliegveld van Nantes. Vanuit deze luchthaven rijden om de 20 minuten bussen naar het treinstation van Nantes, waar je een trein naar de Vendée kunt nemen. Daarnaast kan je ook naar de luchthaven van La Rochelle vliegen en vanuit hier naar de Vendée reizen. Als je per trein wilt reizen, is de beste optie om via Parijs naar Les Sable d'Olonne te reizen. In de Vendée zelf rijden regelmatig bussen naar verschillende plaatsen in het departement. Voor langere afstand kun je gebruikmaken van de trein. Zo rijden er treinen naar onder andere Nantes en  La Roch-Sur-Yon.

Geschiedenis

In de Vendée zijn veel overblijfselen te vinden uit de Prehistorie. De prehistorische sites zijn vooral afkomstig uit het neolithicum, ook wel de jonge steentijd genoemd. De overblijfselen die hier te vinden zijn worden megalieten genoemd, dit zijn enorme, stenen structuren. In het zuiden van de Vendée bevinden zich de complexen van megalieten Les cous in Bazoges-en-Pareds en Le Champ Durand. Beide historische plekken zijn zeker een bezoek waard. De Cairn in Saint-Hilaire-la-Forêt is een prehistorisch museum waar de leefgewoonten  uit de prehistorie zijn gereconstrueerd. Ook andere periodes uit de historie hebben hun sporen achtergelaten in de Vendée. Talloze kastelen, ruïnes en burchten representeren de middeleeuwse overblijfselen. 

Heb je interesse in een reis naar Vendée? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Vendée, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen