Landes

Pijnbomen La Foret, Les Landes
Pijnbomen La Foret, Les Landes

Landes is een departement van Frankrijk en grenst aan de Atlantische Oceaan. Ook kun je in deze regio genieten van een strandvakantie. Tussen de monding van de Gironde en de Spaanse grens strekt zich een kustgebied uit van ruim 220 kilometer. Ongeveer de helft hiervan ligt in Les Landes en wordt de Côte Landaise genoemd. Op zoek naar groen tijdens de vakantie? Het Parc Naturel régional des Landes de Gascogne is met ruim 315.000 hectare het grootste aangeplante bos van Europa. Dankzij de uitgestrekte dennenbossen in de Landes is de hout-industrie een belangrijke sector in de streek.

Aanbieders van vakanties naar Landes
TUI (allround) Klik
Roompot Vakanties (vakantiehuizen) Klik
Beachmasters (jongerenreizen) Klik
Campings.com (kamperen) Klik

Landkaart Landes

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Landes

Ch‚teau de Gaujacq
Ch‚teau de Gaujacq

Château de Gaujacq is een kasteel gebouwd in de achttiende-eeuw door een luitenant-generaal die in dienst was in het leger van koning Lodewijk XIV. Het kasteel ligt in de plaats Gaujacq. Sinds 2002 is Château de Gaujacq erkend als historisch monument. Binnen de middeleeuwse muren kun je er Romeinse nederzettingen zien. Verder is de binnentuin in de Italiaanse renaissance stijl en zijn de appartementen van hout. Daarnaast is er vanuit het kasteel een schitterend uitzicht op de Pyreneeën.

Donjon Lacataye
Donjon Lacataye

Donjon Lacataye is een toren die onderdeel is geweest van een 14e-eeuws kasteel. De toren ligt in Mont-de-Marsan en dient vandaag de dag als museum. In het museum zijn moderne figuratieve sculpturen te zien die opgedragen zijn aan twee lokale Franse kunstenaars: Robert Wlérick en Charles Despiau. Verder zijn er rondom Donjon Lacataye twee Romaanse huizen. Deze huizen behoorde tot de Viscount familie. De naam van Donjon Lacataye komt van Cataye, wat van het Spaanse werkwoord ‘castar’ komt, dit betekent ‘supervisie’.


Stade Guy Boniface
Stade Guy Boniface

Gelegen in Mont-de-Marsan ligt het stadion ‘Stade Guy Boniface’. Dit stadion wordt voor veel activiteiten gebruikt, zo ligt er rondom het grasveld een atletiekbaan. Op het moment zijn er vooral veel rugbywedstrijden. Het thuisteam is Stade Montois, dit team speelt in de topklasse van Frankrijk. Er kunnen in totaal 22.000 toeschouwers in Stade Guy Boniface genieten van de wedstrijden die er plaatsvinden. Verder bestaat het stadion sinds 1965.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Een van de makkelijkste manieren om Landes te bereiken is met het vliegtuig, van Schiphol naar Bordeaux. Hier vandaan is de streek gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Als je met de auto reist moet je rekenen op een rit van ongeveer 1.250 kilometer vanaf Amsterdam. Deze route loopt voornamelijk via de Autoroute, dus het is aangenaam rijden. Reis je liever met de trein, dan kun je met de internationale trein naar Parijs, waar je vervolgens over kunt stappen richting Bordeaux.

Geschiedenis

Bewijs dat de streek al vroeg bevolkt was is gevonden in Brassempouy. Hier vond men in 1892 de Venus van Brassempouy, een beeldje dat stam uit 23.000 v. Christus, gemaakt door een holbewoner.

Artikelen