Centre-Val de Loire

Chateau de Chenonceau, Loire Frankrijk
Chateau de Chenonceau, Loire Frankrijk

De regio Centre-Val de Loire ligt, hoe kan het ook anders, in het centrum van Frankrijk. Qua oppervlakte is de regio vergelijkbaar met Nederland. Hoofdstad van het gebied is Orléans. Voorheen heette Centre-Val de Loire ‘Centre’. Het is een prachtige streek met veel bijzondere kastelen, heerlijke wijnen, mooie rivierlandschappen, oude dorpjes en heerlijk eten. Door de vele land- en bosweggetjes kun je er prima fietsen en wandelen. Rivier de Loire heeft een prominente rol in het landschap. Een groot gedeelte van deze rivier staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Landkaart Centre-Val de Loire

Ervaringen

Fam. Beckers op 23 augustus 2012 plaats: Centre-Val de Loire, reisperiode: augustus 2012

Wij hebben diverse kastelen bezochten en de dorpen / steden bekeken. Prachtige streek dat Loiregebied. Zoveel moois te zien. Mooie kastelen met prachtige parken , uren kijk-en wandelplezier. Een echte aanrader !!

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Centre-Val de Loire

Jardin botanique de Tours
Jardin botanique de Tours

De botanische tuin Jardin Botanique de Tours is 5 hectare groot en ligt in de stad Tours. Deze botanische tuin is dagelijks open en de toegang is gratis. Sinds 1843 is Jardin Botanique de Tours toegankelijk voor publiek, daarmee is het de oudste publieke tuin van de stad. De tuin heeft op het moment 2.000 verschillende soorten planten. In het noordelijke deel van het park staan vooral magnolia’s, waterlelies en lotussen. Verder zie je in het oostelijke gedeelte bollen, wortelstokken en vaste planten. Het zuidelijke gedeelte is ingericht in een Engels thema en het westelijke gedeelte in een mediterraan thema. Ook worden er in de tuin tentoonstellingen gegeven in de broeikassen. Daarnaast is er een gedeelte waar de planten kunnen overwinteren en er is een klein gedeelte waar een paar dieren kunnen verblijven.

Orléans Cathedral
Orléans Cathedral

Orléans Cathedral is een Gotische kathedraal in de gelijknamige stad Orléans. De bouw van de kathedraal duurde van 1278 tot 1329. De bekendheid van deze kathedraal komt vooral door Jeanne d’Arc. Deze Franse heldin streed voor Charles VII om Frankrijk van de Engelse bezetting te bevrijden tijdens de Honderdjarige Oorlog. Dit zie je onder andere terug in de mooie glas-in-lood ramen van de kathedraal waar haar heldhaftige strijd is afgebeeld.

ZooParc de Beauval
ZooParc de Beauval

ZooParc de Beauval ligt in Saint Aignan. In 1980 werd de dierentuin geopend, toen had het nog alleen een vogelpark met 2.000 vogels. Nu heeft de dierentuin ongeveer 600 soorten dieren en in totaal zijn er 8.000 dieren te zien. De dieren zijn te verdelen in de categorieën: primaten, vogels, grote katten, herbivoren, vissen, reptielen en in het water levende zoogdieren. Verder kun je in ZooParc de Beauval een paar keer per dag een zeeleeuwen- of vogelshow bijwonen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Met de auto ligt Orléans op 600 kilometer afstand vanaf Utrecht. Voor de treinreiziger is het aan te raden de TGV naar Parijs te nemen en hier over te stappen naar Orléans, of een van de andere grotere steden van de regio. Orléans heeft een vliegveld, maar dit is niet geopend voor internationaal vluchtverkeer. Wel kun je een binnenlandse vlucht nemen vanaf een van de grotere Franse luchthavens, zoals Parijs en Lyon.

Geschiedenis

Het beleg op Orleans in 1428/1429 was de eerst overwinning van de nationale heldin van Frankrijk, Jeanne d'Arc. Ze wist de Franse troepen aan te moedigen en versloeg zodoende de Engelsen. Een keerpunt in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, zo zou later blijken.

Bekijk onze reizen naar Centre-Val de Loire