Salamanca

Uitzicht op Salamanca - Spanje
Uitzicht op Salamanca - Spanje

Salamanca ligt in het westen Spanje. In Salamanca bevindt zich de oudste universiteit van Spanje. Op op deze universiteit zitten ongeveer 27.000 studenten. Ook zijn er vele duizenden studenten die in Salamanca een taalcursus volgen. De stad heeft veel monumentale gebouwen. Salamanca is een statige renaissancestad. Salamanca is al gesticht in de 3e eeuw v. Chr. Het centrum van de stad wordt begrensd door een drukke rondweg. Vrijwel in het hart van de binnenstad ligt de monumentale Plaza Mayor. De keuken van Salamanca is beïnvloed door de geografische verschillen in de provincie. Net als in de rest van Castilië zijn gebraden gerechten populair, van speenvarken tot geitenvlees. Het belangrijkste ingrediënt is echter varkensvlees, dat verwerkt wordt in de meeste gerechten zoals bijvoorbeeld limón van Ciudad Rodrigo, een koud gerecht met vlees.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Salamanca
Plaatsen in de buurt van Salamanca:

Ervaringen

John Verzandvoort op 26 september 2011 plaats: Salamanca, reisperiode: september 2005

Salamanca de gouden stad van catedralen musea een pachtig achterland zoals los aribes moet men minstens eenmaal in zijn leven gezien hebben geweldig

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 9
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Salamanca

Museo de Art Nouveau y Art Déco (Salamanca)

Museo de Art Nouveau y Art Déco
Museo de Art Nouveau y Art Déco

In het Museo de Art Nouveau y Art Déco vind je een grote collectie van sculpturen, schilderijen en andere werken in de stijlen art deco en art nouveau. Art Nouveau komt uit eind 19e eeuw en Art Deco uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het is hoog gelegen en bestaat uit veel glas. Bij het museum is ook een souvenirwinkel en een café om wat te eten of te drinken.

Nieuwe kathedraal (Salamanca)

Nieuwe kathedraal
Nieuwe kathedraal

Salamanca heeft twee kathedralen: een oude en een nieuwe. De bouw van de nieuwe kathedraal begon in de 16e eeuw en eindigde in de 18e eeuw. De kathedraal is gebouwd in laat-gothische stijl en barokstijl, rechts naast de oude kathedraal. De kathedraal staat bekend om de mooi versierde gevel en is de op één na grootste kathedraal van Spanje.

Oude kathedraal (Salamanca)

Oude kathedraal
Oude kathedraal

Salamanca heeft een oude en een nieuwe kathedraal. De oude kathedraal (ook wel Catedral Vieja genoemd) staat tegen de nieuwe kathedraal aan. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw en eindigde in de 14e eeuw en is gebouwd in romaanse en gotische stijl. De kathedraal is opgedragen aan Santa Maria de la Sede. In het gebouw vind je het oudste kerkorgel van Europa en prachtige muurschilderingen. Verder heeft de kathedraal een Byzantijnse koepel.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

Geschiedenis

In het werk van Polybios uit de 11e eeuw v. Chr. wordt de plaats vermeld als Helmantik. De ten tijde van Trajanus gebouwde brug, die deel uitmaakte van de zilverroute die hier de rivier de Tormes kruiste, herinnert nog aan de Romeinse overheersing. In deze tijd, zoals ook later tijdens de Mohammedaanse overheersing, verdween de stad Salamanca als zodanig. De stad, een Iberische nederzetting uit de preromeinse tijd, viel in 217 v. Chr. in handen van Hannibal. Veel later behoorden de broers Churriguera tot de beste kunstenaars en ambachtslieden van de stad. De stad heeft de oudste universiteit van Spanje, gesticht in 1218 door koning Alfonso IX. Christoffel Columbus bezocht hier koningin Isabella van Castilië om zijn reis naar de West te bepleiten. De Slag bij Salamanca in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, in het Engels ook bekend als de battle of Arapiles in de Peninsular War, vond plaats op 22 juli 1812 ten tijde van de Napoleontische oorlogen. De strijd viel uit in het voordeel van Lord Wellington en betekende het begin van het einde voor Napoleon's aanwezigheid in Spanje. De schade was echter enorm, met de vernietiging van vele eeuwenoude collegegebouwen, paleizen en wegen.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Salamanca? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Salamanca, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Spanje? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen