Mérida

Romeins theater in Mérida - Spanje
Romeins theater in Mérida - Spanje

Mérida is een gemeente in de Spaanse provincie Badajoz. Het is de hoofdstad van de deelstaat Extremadura en ligt aan de rivier de Guadiana. Mérida is een van de grootste en meest belangrijke archeologische plaatsen in Spanje. Vele monumenten die je in de stad vindt, staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je vindt er dus veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd zoals de theaters, de Romeinse brug en de tempel van Diana. Mérida is een populaire vakantiebestemming onder de cultuurliefhebbers.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Landkaart Mérida
Plaatsen in de buurt van Mérida (Spanje) :
 • Sevilla (173 km)
 • Córdoba (179 km)
 • Huelva (192 km)
 • Toledo (225 km)
 • Salamanca (235 km)
 • Jerez de la Frontera (248 km)
 • Ronda (263 km)
 • Cádiz (265 km)
 • Madrid (281 km)
 • Málaga (297 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mérida

  Amfitheater van Mérida (Mérida)

  Amfitheater van Mérida
  Amfitheater van Mérida
  Kaart met locatie Amfitheater van Mérida

  Het Amfitheater van Mérida, waar o.a. gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren werden gehouden, is gelegen aast het Romeinse theater van de stad. Het werd gebouwd in de 8e eeuw voor Christus onder het bewind van Augustus. Het amfitheater had drie ringen waarvan alleen de onderste tegenwoordig nog bewaard gebleven is. In het theater konden ongeveer 16.000 toeschouwers. waarbij de onderste rijen voor de mensen uit de hogere klasse bedoeld waren. Het amfitheater staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  Museo Nacional del Arte Romano (Mérida)

  Het Museo Nacional de Arte Romano geeft inzicht in de denk- en levenswijze van de Romeinse beschaving. Het werd ter ere van de 2000e verjaardag van de stad opgericht en gebouwd tussen 1980 en 1986. Op 19 september 1986 werd het museum geopend in het bijzijn van de president van Italië en de Spaanse koning. Op deze manier wilden zij de van de Romeinse stad Mérida met Rome in herinnering brengen. Het museum vind je naast het amiftheater en het Romeins theater. 

  Romeins theater van Mérida (Mérida)

  Romeins theater van Mérida
  Romeins theater van Mérida
  Kaart met locatie Romeins theater van Mérida

  Het Romeinse theater van Mérida staat in het oude Emerita Augusta en deze nederzetting werd in 25 voor Christus door keizer Augustus gesticht. Het groeide uit tot een belangrijke stad. Daarnaast werd het de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. Het theater is diverse keren verbouwd, onder andere in de tijd van Constantijn de Grote. Het theater werd toen verfraaid en er werd een straat omheen aangelegd. Er werden diverse theatervoorstellingen gehouden die in de tijd van het opkomende christendom als onzedelijk werden beschouwd. Het verviel daardoor in de eeuwen daarna en raakte bedekt onder de aarde. Tot op een gegeven moment alleen de delen van de zeven tribunes nog boven de grond uitstaken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  De dichtstbijzijnde luchthaven waar je heen kan vliegen vanaf Nederland is Sevilla Airport. Dit vliegveld is te bereiken met onder andere Transavia, Ryanair en Vueling. Deze luchthaven ligt ongeveer 195 kilometer van Mérida af. Met de auto ben je in ongeveer twee uur in de stad. Op de luchthaven van Sevilla is het mogelijk om een te auto huren. Er bevinden zich namelijk verschillende autoverhuurbedrijven op de luchthaven. Je kunt er ook voor kiezen om van te voren een auto te huren. Je kunt dan profiteren van de online aanbiedingen en je weet zeker dat er een auto voor je klaar staat.

  Over het algemeen is het openbaar vervoer in Spanje goed geregeld. Er rijden regelmatig treinen en bussen. Vooral in de grote steden is het openbaar vervoer goed uitgebouwd en betrouwbaar. De wegen in Spanje zijn ook in goede staat. Je kunt dus ook gemakkelijk zelf met de auto reizen.

  Geschiedenis

  Mérida is gesticht in 25 v. Chr. door de Romeinse keizer Augustus en werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Lusitania. De Romeinse naam van de stad was Emerita Augusta, waar de huidige naam van is afgeleid. Mérida groeide uit tot een van de belangrijkste steden van het Romeinse rijk. Veel monumenten uit die tijd zijn bewaard gebleven. In de vroege Middeleeuwen werd de stad meerdere malen belaagd door de Vandalen tot de Visigoten die in de zesde eeuw de stad tot hoofdstad van hun rijk maakte. Dit rijk omvatte ongeveer het gehele Iberische schiereiland. In deze tijd verspreidde het christendom zich sterk in deze omgeving en Mérida werd een bisschopszetel. In 713 veroverden de Arabieren grote delen van Spanje waarbij Mérida geheel verwoest werd. Pas in 1230, tijdens de Reconquista, lukte het de christelijke troepen onder Alfonso IX van León om Mérida te heroveren.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mérida