Gratis reisvoorstel aanvragen

Een American Dream

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Las Vegas (Verenigde Staten) , B. Wyoming , C. Los Angeles , D. Arizona
Periode: 2015
Vervoer: Vliegtuig en auto
Accommodatie: Hostel

Foto van deze vakantie

Drie weken Verenigde Staten, met het gezin een reis langs onder meer Yellowstone, Monument Valley, Las Vegas en Los Angeles. Van kletterende watervallen tot stranden vol volleyballen en surfers, van torenhoge hotels tot adembenemende uitzichten, wij maakten het mee.

Landschap VS
Landschap VS


Vanuit Schiphol vlogen we via Minneapolis naar het kalme stadje Jackson. Tussen de bergen en in oud-western stijl was dit een mooie plek om uit te rusten van een lange vliegreis (met overstap). De Amerikaanse mentaliteit was al zichtbaar in het vliegtuig van Delta Airways. ‘Your time matters’ en daarom is er voor fikse prijzen wifi op 5 km hoogte. Tijd is geld lijkt de boventoon te voeren in het land van de vrijheid. Naast de sterke neiging om tijd zoveel mogelijk te besparen, is alles ook letterlijk uitvergroot. Wanneer je een grote supermarkt instapt zie je meteen weer ‘’You are in a hurry’’ en zorgt de winkel ervoor daar zo goed mogelijk op in te spelen met tactische plaatsing van schappen en snelle service. Wanneer je door de ellenlange schappen loopt met - zonder te overdrijven- honderden literflessen per frisdrank merk, dan word je gewoon duizelig van de alle felle kleurtjes die op je afkomen. Ook loopt de competitiviteit de spuitgaten uit. Wanneer er geen gratis en goedlopende internetverbinding is, tel je al bijna niet meer mee.

Massaproductie kent dan ook zijn nadelen. Zo is er aan fastfood geen gebrek. Wanneer je denkt genoeg ketens met goedkoop en vet eten te hebben gezien, dan kun je rustig in de winkel een cadeaubon voor de Burger King kopen. Een cadeaubon voor de Burger King, waarom niet? Daarnaast weten diezelfde winkels je hersenen op hol te brengen door middel van kortingen. Toevallig zit er net op elk product een leuke korting. Drie halen, twee betalen, 50% korting op het tweede artikel (oftewel tweemaal 25% korting). Het gevoel wordt gecreëerd dat men voor een buitenkansje staat en deze moet pakken, daarbij zijn de grote hoeveelheden relatief het goedkoopst. Zo zijn tien chocoladerepen duidelijk voordeliger dan eentje. En wij ons afvragen waarom Amerikanen zo dik kunnen zijn.

Desalniettemin heeft de VS ook een prachtige natuur. De tweede dag gingen we naar National Park Grand Teton, waar je in een prachtig landschap kan kanoën, wandelen of fietsen. Terwijl wij Nederlanders voor de hike langs het meer kozen, gingen de meeste andere toeristen met de boot eroverheen. Niet toevallig bevonden zich dan ook bij de weinige tegenliggers een aantal Nederlanders. Wij hadden ook het ware genoegen om Yellowstone te mogen bezoeken, een nationaal park zo groot als Nederland en verspreid over vier verschillende staten.
Zoals een van de mensen die ik sprak treffend verwoordde staat het park bol met ‘’geological stuff’’.  Moeder Natuur bleef mij continu verbazen met micro-organismen, mud pots, geisers en wilde dieren. Geisers bekijken is net als een attractiepark. Iedereen wacht rustig de onbekende dan wel voorspelde wachttijd af en op een gegeven moment spuit het water uit de grond en zie daar: het vermaak.
Met het gezin in Yellowstone
Met het gezin in Yellowstone


Ditzelfde park staat erom bekend dat er beren en wolven leven. Hoewel laatste zich zelden laten zien, is de kans op het treffen van een beer alweer een stukje groter. Daarom besloten we om op een ochtend om zes uur ’s ochtends met de auto te gaan rijden in de hoop een aantal dieren te spotten. Na anderhalf uur hadden we genoeg eekhoorns en vliegjes gezien en waren we alweer halverwege huiswaarts. De moed zonk al een beetje in onze bergschoenen en we konden ons erin vinden dat het een leuke ochtend geweest was. We hadden het geprobeerd en na het ontbijt konden we een mooie nieuwe dag tegemoet zien. Maar ineens was daar het moment. Twintig meter voor ons staat een grote camper stil op de weg. Na drie dagen Yellowstone weet je dan dat er negen van de tien keer wilde dieren te zien zijn. Meestal is dat een bizon of een eland, soms een groepje daarvan. Deze keer was er niets, althans daar zag het naar uit op het eerste gezicht. Na een aantal seconden riep mijn broertje, met grote ogen kijkend, rood op het gezicht en keihard: ‘’Kijk! Een beer!’’

Door het lichte ochtendhumeur dat ik gecreëerd had en het imago van mijn lieve broertje om meestal met dat soort grapjes uit de hoek te komen wilde ik hem al bijna boos toebijten dat dit niet het moment voor zo’n grapje was. Het hele moment speelde zich voor mij in slow motion af: hij draait zich om,met een rood hoofd van intense belevenis en prijkt de rechterarm met vooruitgestoken wijsvinger uit het raam. De boodschap verwerkt hebbende draai ik mijn hoofd, laat mijn ogen scherpstellen waarna mijn mond omlaag zakt en een gevoel van euforie met een vleugje angst ontstaat: een beer. Bruin, bollig en zichtbaar tussen de bomen op zo’n 30 meter afstand. Wie van een achtbaan geen kick meer krijgt zou zich direct moeten omturnen tot berenspotter.

Voor het bezoek aan het park was de stille wens het zien van een beer. Een levensgevaarlijk dier die je alleen uit de dierentuin kent, maar die je nu ‘’in het echt’’ kan zien. Desalniettemin was het niet eens de beer zelf die het meeste opzien baarde, maar juist de hele situatie eromheen. De opoffering om half slapend en veel te vroeg op te staan en met lichte honger de auto in te stappen, de rit der hoop die bijna tegen beter weten in is. En dan het moment dat we op tijd op de juiste plek kwamen. Het doel was behaald, mission accomplished. Tegelijkertijd huppelde de beer vrolijk weer verder het bos in. Onze reis vervolgde zich via Monument Valley, Grand Canyon en Sedona.
Zwembad bij Sedona
Zwembad bij Sedona


Na de stenen, indianen, bergen en dalen geproefd te mogen hebben werden we in een klap weer de dichtbevolkte wereld ingeleid: Las Vegas. Alsof je door een straat loopt die getroffen is door een bom van prikkels. Hier in de stad van de Strip, het gokken en de blingbling is er kleur en geluid te over. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar in Vegas lijkt alles mogelijk. Venetië, de Eiffeltoren en het Colosseum zijn nagemaakt en het hotel New York New York, met bijpassend Vrijheidsbeeld voor het hotel en een ware rollercoaster. Een achtbaan midden in de stad, you gotta be kidding! Na een ‘’reis’’ door de casino’s en restaurants van het hotel moet je eerst een meterslange speelhal door en honderden speelmachines met alle toeters en bellen negeren voor je bij de entree van de achtbaan komt. Vanzelfsprekend kan er uit zo’n attractie een aardig slaatje geslagen worden. Het kost dan ook 14 dollar per persoon voor één ritje in de achtbaan. Maar goed, wat is 14 dollar als je in Vegas bent? Na lang wikken en wegen vonden we dat de prijs van 56 dollar voor een ritje met z’n vieren het waard was, de drie kwartier durende wachttijd gaf aan dat wij niet de enige waren. Vegas by night, van bovenaf over de oplichtende gebouwen kijken die de weg als een vallei maken. One epic moment. Vegas is de Verenigde Staten over de top: overdrijven, concurreren en gloriëren.
Vegas
Vegas


Wat een verschil met Los Angeles. Van de drukte van de stad naar de kalmte van de zee en het strand. Zonnetje, volleybalnetten op een prachtige strand en een kabbelende zee met nog best wat woeste golven. Hostelkamer twee meter van het strand, ideaal. Het beeld van dikke mensen vervaagde. We liepen eindelijk eens langs een variërend publiek dat met skateboard, benenwagen of fiets het pad langs het strand gebruikte. Tijdens ons verblijf was het week van de haai met in het weekend ‘touch tanks’ waar babyhaaien geaaid konden worden. De emotie van angst ontpopt zich tijdens het aaien tot opluchting waarna euforie de overhand nam.
Podium van de Shark Week
Podium van de Shark Week


Terugkijkend op deze reis overheerst optimisme. Een reis door de Verenigde Staten kan als een achtbaan aanvoelen, maar wanneer je jezelf niet gek laat maken kan die achtbaan heel inspirerend zijn. Dit was nog eens een American Dream!

Geschreven door Robert Praas

Heb je interesse in een reis naar Verenigde Staten? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Verenigde Staten, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen