De ontelbare charmes van Los Angeles en Las Vegas
Los Angeles Torenhoge palmbomen sieren de straten van de zonnige metropolis Los Angeles waar...
Bekijk verhaal
Bestemming:
A. Seattle
(Verenigde Staten)
, B. Portland
, C. San Francisco
Periode: september 2016
Vervoer: vliegtuig, huurauto
Accommodatie: lodges, hotels
Mijn eerste echte roadtrip, mijn eerste reis naar de USA, en gelijk maar niet gekozen voor de reis die de meeste mensen maken die voor de eerste keer naar de USA gaan. Het oorspronkelijke idee was naar Montana, Washington en Oregon te gaan, maar omdat mijn echtgenoot erg graag naar San Francisco wilde hebben we gekozen voor de kuststaten Washington, Oregon en Californië: een vakantie is geen vakantie als we geen zee kunnen zien. Gelukkig redelijk goedkope tickets kunnen scoren, de auto besproken en een Inn voor de eerste en laatste drie nachten van de reis geboekt.
Omdat ik nog nooit in Amerika was geweest, maar er wel veel verhalen over had gehoord ben ik redelijk bevooroordeeld aan deze reis begonnen, maar al bij de immigratiedienst en douane in Seattle bleek dat dit niet terecht was: enorm relaxt en vriendelijke mensen. De auto bij het verhuurbedrijf opgehaald, en daar gingen we...
Hoewel voor ons een nieuwe omgeving lijkt het al snel ook vertrouwd, zoals je in films ziet: brede snelwegen, grote auto's, enorme borden met aankondiging van Food en Fuel en eenmaal van de snelweg af door plaatsjes met houten huizen, dichte bossen, en rijen postbussen langs de weg.
Ons eerste overnachtingsadres is Sequim West Inn in Sequim, een klein en vriendelijk plaatsje nét buiten Olympic National Park, niet ver van de Straat van Juan de Fuca, die de USA van Canada scheidt.
Na een welverdiende nachtrust (tijdsverschil 9 uur!) zijn we naar Olympic National Park gereden. Het is zeker als je van plan bent meerdere parken te bezoeken, aan te raden om een pas te kopen die een jaar geldig is, kosten $80,-. De parken waar wij zijn geweest waren het bezoek meer dan waard. De natuur is overweldigend, de wegen prachtig en er zijn vaak Rangers (parkwachten) en vrijwilligers aanwezig die erg enthousiast veel informatie en rondleidingen geven, ook speciaal voor kinderen. Deze eerste dag hebben we bij Hurricane Ridge Visitor Center de Klahhane Trail gelopen, een trail met prachtige vergezichten, smalle paadjes en veel dieren: we hebben herten, bergmarmotten, raven, eekhoorns en een lynx gezien.
Erna nog naar Lake Crescent gereden waar we naar Marymere Falls zijn gelopen, mooie wandeling door een Harry Potterachtig bos, een voorproefje voor de dag erna: een rit naar Hoh Rainforest. Overweldigend bos, gematigd regenwoud, met enorme bomen, groen, héél erg groen, niet heel gek als je je bedenkt dat hier per jaar zo'n 5 meter (ter vergelijking: in Nederland is dit gemiddeld 80 cm!) neerslag valt. Veel bomen zijn behangen met enorme slierten mos, en hebben wortels die ook boven de grond goed te zien zijn, en in elkaar groeien. Via Forks (Twilight boeken en -films) en La Push (piepklein en armoedig Indianenreservaat) naar Rialto Beach gereden, een prachtig zwart strand met kiezels en enorme stukken wit drijfhout.
De volgende dag was weer een echte reisdag: via oa. Leland Lake, Brinnon, de prachtige Dabob Bay en Hoodsport bij Relax Inn in Chehalis uitgekomen. Een vrij klein, voor Amerikaanse begrippen historisch, plaatsje. Leuke hoofdstraat met oude huizen en een prima pub: Market Street Pub, heerlijke plek! Chehalis ligt een beetje tussen twee nationale parken in: Mount St. Helens en Mount Rainier. Mount St. Helens is érg indrukwekkend... Het is een nog actieve vulkaan die op 18 mei 1980 met een enorme klap (ter vergelijking: 150x de kracht van de atoombom op Hiroshima) tot uitbarsting is gekomen, met als gevolg een enorme ravage en tientallen doden. Het gebied rond de vulkaan is schitterend weids en ruig, en het is onvoorstelbaar hoe snel de natuur zich herstelt: waar een gebied met een oppervlakte van 600 km2 was "gezandstraald" is het nu weer redelijk groen. We hebben zo'n 8 kilometer de Boundary Trail gelopen, met stukken die niet geschikt zijn voor mensen met hoogtevrees...
Mount Rainier NP ligt rond de gelijknamige berg, ook een vulkaan. Dit is de hoogste in de Cascade Range, een rij van 17 grote vulkanen die van Washington tot in Californië loopt. Veel hoge bergen, rivieren, bossen en dieren. Er komen hier ook beren en poema's voor, helaas niet gezien... We zijn via Narada Falls naar Paradise Inn Visitor Center gereden, en hebben daar een combinatie van drie trails gelopen. Er zijn daar enorm veel trails om te lopen, stuk voor stuk met prachtige vergezichten, al dan niet met wat klimmen en hoogteverschillen.
De weg naar de uitgang van het park loopt door Stevens Canyon, en wát een weg: een prachtig zicht op de Canyon en Mount Rainier, en de rivier, ver, héél ver in de diepte. De mijlen hierna naar de Oxford Inn in Yakima wordt de omgeving heel anders: kale, prairie-achtige bergen waar je in gedachten de Indianen in de canyons op hun paarden ziet rijden. Yakima ligt aan de rand van het Yakama Indian Reservate. Tot nu toe waren de reservaten die we hebben gezien erg armoedig, maar mede omdat dit reservaat in een gebied ligt met vruchtbare valleien oogt dit reservaat welvarender. Er wonen hier 10000 Indianen van 14 verschillende stammen, en we hebben ook het museum bezocht dat een triest beeld gaf van de geschiedenis van deze volken. Onderweg naar The Dalles onverwacht terecht gekomen bij St. John's Monastry & Bakery in Goldendale. Mooie gesprekken gehad met een aantal nonnen, hun familieleden en priesters. En dan is er Columbia River, een machtige rivier! Last minute geboekt bij Celilo Inn in The Dalles, een echte aanrader, net zoals The Baldwin Saloon voor heerlijke biertjes en goed eten.
Op weg naar Portland grotendeels de "Historic Columbia River Highway Scenic Byway" gereden, een prachtige weg waar het waard is om af en toe te stoppen bij parkeerplaatsen aan de rivier, of in het plaatsje Hood River. De watervallen langs deze weg zijn helaas érg toeristisch. Portland is leuk, érg leuk... Een ruime, gezellige, relaxte en groene stad met een prima OV-net, een dagkaart voor de Light Rail is perfect. We hebben de stad doorkruist, o.a. Waterfront Park, Saturday & Sunday Market, Pearl District (prachtige Victoriaanse huizen!), NW 23rd Avenue in North West District (hippe en gezellige straat met mooie huizen, en de leukste winkels, pubs en restaurants) en Washington Park (de rozentuin is prachtig, de geuren overweldigend). Als afsluiter gegeten en bier gedronken bij Deschutes Brewery: grote, hoge ruimte, afgeladen met mensen, geweldige bediening, lekkere biertjes en topeten.
Op naar Oregon Coast, met als tussenstop Astoria, waar onze overburen bij Comfort Suites Columbia River een paar honderd zeeleeuwen waren... Leuk plaatsje, met ook hier weer een Brewery waar het zowel voor eten als het bier goed toeven was: Fort George. En daar was hij weer, de Pacific. Blijft een magische klank hebben, iets van de topografielessen op de lagere school en denken: dát zal ik nooit te zien krijgen, maar daar staan we dan en ik ben definitief om: Oregon heeft een van de mooiste kusten die ik heb gezien. Afwisselend prachtige stranden, hoge kapen en ruige rotsen.
Seaside, Cannon Beach, Pacific City, Depoe Bay, allemaal met hun eigen charme. Vanuit Depoe Bay en de omliggende kapen kun je vaak walvissen zien, ook buiten het seizoen waarop ze gewoonlijk trekken. Er is een flink aantal grijze walvissen die hier het hele jaar door in de kustwateren verblijven. Er is een aantal " rederijtjes" in Depoe Bay waar je voor 25$ per persoon ruim een uur met een bootje het water op gaat om de walvissen te spotten. Een aanrader, ze zijn hier vrijwel altijd te zien, en komen regelmatig zelfs de baai in. We hebben ze tot op zo'n 25 meter kunnen benaderen, en het was geweldig, wát een beesten... Verder naar het zuiden ligt Yaquina Head Lighthouse waar bij eb getijdenpoelen zijn, mooie " onderwatertuintjes" met zee-anemonen, mosselen, clams en zeesterren, en je wordt er gadegeslagen door op de rotsen luierende zeehonden, genieten dus! Tot aan de grens met Californië zijn er zó veel plekken die de moeite waard zijn, dat het teveel is om op te noemen. Wat voor mij er uitsprong waren Yachats ( Bread & Roses Bakery!), Heceta Lighthouse en Sea Lions Cave, met voor mij als uitschieter Coquille Point, het meest indrukwekkende stuk strand dat ik heb gezien.
Vanaf Crescent City zijn we een stukje landinwaarts gegaan naar Redwood National Park, en hebben daar de Lady Bird Johnson trail gelopen. Wát een indrukwekkende bomen, die Redwoods: de snelst groeiende boom ter wereld, kan tot 120 meter hoog worden, met een omtrek aan de voet van de boom van 7 meter. De meeste bomen worden zeker 600 jaar oud, sommigen 2000 jaar, en dat hebben ze te danken aan hun 30 centimeter dikke schors waardoor ze zelden ziek worden. Je voelt je in dit bos erg nietig. Later op de middag hebben we de trail gelopen op Trinidad Head, mooie vergezichten op de zee en de kust, en Trinidad is een erg leuk en gezellig plaatsje aan een mooi baaitje. Ons overnachtingsstadje Eureka heeft een mooi historisch gedeelte met een paar honderd Victoriaanse huizen en veel leuke winkeltjes, wat enorm contrasteert met de zwervers die er, al dan niet onder invloed van het één of ander, rondlopen. Ook Ferndale dat iets verder naar het zuiden ligt is bekend om de Victoriaanse huizen en wordt vaak als filmset gebruikt.
Op weg naar Healdsburg in Sonoma Valley hebben we de Avenue of Giants gereden, een weg die dwars door de Redwood bossen gaat, maar ook mooie open stukken heeft waar je bij de rivier kunt komen.
Ondertussen hebben we US 101 verlaten en zijn we de Shoreline Highway 1 gaan volgen, we genieten nog even van de Pacific Coast ( de enorme golven die op de kust beuken bij Lighthouse Point Arena, het plaatsje Elk met Queenies Roadhouse Café), hoewel dat naarmate je verder Californië ingaat steeds moeilijker wordt omdat grote stukken kust bezet zijn door vakantieparken. Het laatste stuk Shoreline Highway voordat we bij Jenner het binnenland ingingen is hoog, heel hoog, met enorme dieptes, vaak zonder muurtjes of vangrail.
Het stuk van Jenner naar Healdsburg is weer zó anders: heuvels met rivieren en wijngaarden, en ineens een heel stuk warmer, boven de 35 graden. Healdsburg is leuk en aangenaam: klein, gezellig, veel groen en relaxte sfeer, mooie winkels en fijne restaurants (Bear Republic Brewing Co!) en proeflokalen. In het parkje staat een ontroerend beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van diverse oorlogen, en er tegenover is de Downtown Bakery & Creamery (heerlijk ontbijt) waar voor de deur een steeds wisselende groep ouderen zat en stond, die duidelijk van elkaar en het leven genoten.
Sonoma Valley is vlakbij een van de beroemdste wijngebieden ter wereld, Napa Valley, maar is veel minder gelikt en sjiek dan Napa Valley, en zoals de bewoners zeggen: de wijnboeren zijn hier nog echte boeren en geen bankiers. Het is een prachtig gebied met vele hectaren druivenstokken, olijfgaarden en bossen. We hebben een proeverij gedaan bij Wellington Vineyard, een kleinschalige wijngaard met heerlijke wijnen. Ook nog even naar Calistoga gereden in Napa Valley, hoofdstraat met leuke winkels, spa's en eet/drinkgelegenheden.
En dan San Francisco! Hoe stoer is het om in je " eigen" auto over de Golden Gate de stad in te rijden? We overnachten in een vreselijke Travellodge, maar wel vlakbij een van de hotspots: Fisherman's Wharf. Gelijk kaarten gekocht om 72 uur met de Hop-On-Hop-Off bus te kunnen reizen, 55$ per persoon. Het is ideaal, je komt in grote gedeeltes van de stad, het geeft de mogelijkheid om ook een avondtour te maken, en een excursie naar Sauselito. Houdt rekening met de wind en temperatuur als je in het open gedeelte bovenop gaat zitten, dat is koud, écht koud... De complete rondrit duurde ongeveer drie uur, maar je kunt op veel plaatsen in- en uitstappen.
San Francisco heeft zóveel leuke en mooie dingen om te bekijken... China Town, de wijk North Beach, Fisherman's Wharf en Pier 39 (één grote toeristenkermis, maar wel gezellig), The Upper Haight (de hippiebuurt, nog steeds erg kleurrijk, zowel qua huizen als bewoners), Financial District met de enorme wolkenkrabbers en snelle types, Sauselito (beetje sjiek met leuk boulevardje en straatjes er achter, mooi haventje bij Horseshoe Bay waar het prachtige nummer "Dock of the bay" van Otis Redding is ontstaan) en Lombard Street (de meest bochtige straat ter wereld, zeggen de Amerikanen, prachtig en meest gefotografeerde uitzicht van SF). Alcatraz is ook erg indrukwekkend, maar moet je wel ruim van te voren boeken. Wij hebben de avondtour gedaan, maakt het allemaal nog indrukwekkender. Je komt er veel te weten over het leven van zowel de gevangenen als de bewakers en hun gezinnen op het gevangeniseiland. De audiotour is ook in het Nederlands!
Al met al ruim 16.000 kilometer gevlogen, 3.500 mijl gereden, zo'n 100 kilometer gewandeld en duizenden indrukken opgedaan: wát een prachtige en bijzondere reis... Het grootste gedeelte gewoon lekker ouderwets met een landkaart gereden, dat ging meestal goed en in de gevallen dat we wél verkeerd reden kwamen we op leuke en interessante plekken terecht die we anders niet hadden gezien... Washington, Oregon en Californië: ik vind je leuk. De mensen zijn over het algemeen super aardig, beleefd en behulpzaam, de natuur die wij hebben gezien overweldigend, en de steden prima.Ze zijn super zuinig en trots op alle dingen in de natuur, en er is zó veel te zien, we kwamen echt tijd te kort.
Waar ik wel van ben geschrokken is de armoede die we overal, ook buiten de grotere steden zagen: veel zwervers, die zomaar op straat liggen of met hun hele hebben en houden op een winkelkarretje door de stad sjouwen. Veel trailerparken waar de mensen in een enorme puinzooi leven. De Indianen die zoveel zijn afgepakt. Veel mensen die in de auto leven, je hebt dan geen huur te betalen, zó verschrikkelijk triest allemaal. De gastvrijheid die we bijna overal hebben ervaren en de open mensen zijn een enorm contrast hiermee.
Amerika bevalt me, en ik wil zeker ooit nog eens terug.
Geschreven door Maren Cramer