Gratis reisvoorstel aanvragen

Het Midwesten van Amerika

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Chicago (Verenigde Staten)
Periode: augustus 2015
Vervoer: Vliegtuig en auto
Accommodatie: Airbnb, kamperen en hotel

Foto van deze vakantie

Onze route: Chicago, Kenosha, Milwaukee, Lake Winnebao, Appleton, Green Bay, Fish Creek, Eagle River, Marquette, Apostle Islands, Duluth, Bemidji, Lake Itasca (Mississippi Headwaters), Crosby, Minneapolis, Madison, Chicago

Als liefhebbers van ongerepte natuur en van Amerika als vakantieland besloten mijn vriendin Kim en ik om afgelopen augustus voor ruim drie weken naar Amerika te gaan. Het gebied dat we uitkozen om te verkennen was het Midwesten, het hart van de Verenigde Staten. Het gebied is voornamelijk bekend van Chicago en The Great Lakes en verder van.. van weinig. Veel toeristen slaan het gebied over en menig inwoner vraagt vriendelijk en lichtelijk verbaasd wat het precies is dat ons er brengt. Precies dat is het! De rust, de prachtige natuur en de mogelijkheid om dagenlang niemand tegen te komen als je daar geen zin in hebt.

Wij begonnen onze reis in Chicago, de op twee na grootste stad van Amerika. Vooraf hadden we voor drie nachten een Airbnb onderkomen geboekt in het universiteitsdistrict en direct aan het strand van Loyola Beach.

Loyola Beach
Loyola Beach


We hadden hoge verwachtingen van de stad en zelfs die waren niet hoog genoeg want Chicago bruist, leeft, biedt ontspanning en heeft voor iedereen wat te bieden. Lake Michigan is de belangrijkste attractie met 26 mijl aan zandstrand, maar ook musea, theater en cuisine van wereldklasse zijn in ruime mate aanwezig. Alles is goed bereikbaar per voet of met de L-baan, de bovengrondse metro, wat een belevenis op zich is. Een beetje toerist slaat het Tourist Information Center niet over en ook dit keer loonde het de moeite. Van een enthousiaste medewerkster kregen we de tip naar een gratis klassiek concert te gaan in Millennium Park, eigen drankjes meebrengen is toegestaan, en gaf zij aan dat het mogelijk is om een privé-tour door een stadswijk te maken met iemand die er vandaan komt. Helaas waren de dagen dat wij konden reeds volgeboekt, maar bij een eventueel volgend bezoek mag dit niet ontbreken.
Uitzicht Chicago
Uitzicht Chicago


Naast het bezoeken van alle highlights zoals The Hancock Center (uitzicht), The Bean en de fontein uit de opening van Married with Children, hebben we een Chicago Cubs (honkbal) wedstrijd bezocht op het roemruchte Wrigley Field. Volgens kenners is dit het mooiste honkbalstadion ter wereld. Vanwege de sfeer, de aankleding en alles wat er om de wedstrijd heen gebeurt, een beleving op zich! Na drie nachten Chicago haalden we de huurauto op in downtown. Tip; doe dit ook want parkeren is astronomisch duur in Chicago. Vanuit de stad reden we richting Interstate 94 Noord, na eerst nog een noodzakelijke stop bij Wallmart gemaakt te hebben om de kampeerspullen voor de komende weken te kopen.
Honkbalstadion Wrigley Field
Honkbalstadion Wrigley Field


Via Kenosha, Milwaukee en Lake Winnabego kwamen we uit in Door County. Dit is een schiereiland in Lake Michigan waar de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan. Het beeld wordt er bepaald door witte en grijze cottages, kleine dorpjes, vissers en enkele natuurreservaten. Het is een populair gebied onder Amerikaanse toeristen met geld. Ons beperkte budget bracht ons naar een camping in Fish Creek, klein en gezellig. De avond viel vroeg, wij waren laat dus enige haast met het opzetten van de tent was geboden. Eenmaal geïnstalleerd, met een klein kampvuurtje brandend, verwonderden we ons voor het eerst deze vakantie over het intense zwart van de nacht en de ontelbare hoeveelheid sterren aan de hemel. Na de verwondering was het tijd voor een ander type lichtjes en een echt Amerikaans fenomeen, de drive-in bioscoop. Buiten onder de uitgestrekte hemel een groot scherm, de radio op het juiste kanaal om het geluid te ontvangen, de deuren open en met een (veel te) grote bak popcorn en cola in de hand kijken naar een tweetal films. Tegen middernacht was de laatste film afgelopen en lagen wij kort erna in de slaapzak, het programma van de komende dagen was namelijk ook vol met bezoeken aan het Whitefish Dunes State Park en Peninsula State Park gecombineerd met het bezoeken van enkele strandjes en dorpen op het schiereiland.

Na Chicago werd alles al rustiger, maar nadat we Milwaukee en Green Bay achter ons lieten begon de omgeving zienderogen te veranderen. Grote billboards langs de kant van de weg verdwenen, de afstanden tussen de snackparadijzen werd steeds groter en benzinestations en goedkope motels werden spaarzaam. Wat er voor in de plaats kwam zijn bomen, water en onwaarschijnlijk veel ruimte gecombineerd met de heerlijke geur van bos. Het gebied dat we inreden wordt de North Woods genoemd en strekt zich uit over meerdere staten ( Wisconsin, Minnesota en Michigan) en een stuk Canada. Het is op vele plaatsen ruig en uitgestorven, maar biedt ook veel mogelijkheden tot vermaak en ontspanning.

De eerste Europeaan die dit gebied betrad was de Franse ontdekkingsreiziger Jean Nicolet die vanuit Canada Lake Michigan overstak en in het huidige Wisconsin (nabij Green Bay) voet aan land zette. Hij was op zoek naar een route naar het Oosten, naar China, en was er van overtuigd deze route gevonden te hebben (na verwarrend contact met de lokale bevolking). Ondanks zijn geografische fout was hij wel de eerste Europeaan die voet aan land zette in Wisconsin en contact legde met de lokale bewoners, waardoor zijn naam voortleeft op vele manieren; van straatnamen tot restaurants tot musea.

Voor de actieve buitenmens is dit gebied een waar paradijs. In de winter ligt er metershoog sneeuw en zijn wintersporten er populair en in de zomer is het er aangenaam warm en lijkt kajakken volkssport nummer 1 te zijn.
Kajakken is erg populair
Kajakken is erg populair


Via Marquette kwamen we aan in Bayfield om de werkelijk adembenemende Apostle Islands te bezoeken. Dit zijn 22 eilanden gelegen in Lake Superior waarop, afgezien van Madeline Island, niemand woont en de natuur haar gang kan gaan. Makkelijk te bezoeken met georganiseerde cruises of voor de avontuurlijker ingestelde reiziger te bezoeken met de kajak eventueel met overnachting(en) op een van de eilanden, waarbij een cursus zee-kajakken wel verplicht is. Wij hebben een kajaktocht van een dag gemaakt en genoten van het uitzicht, het water en de eilanden. ’s Avonds heeft Bayfield ook wat te bieden, gezellige barretjes en bistro’s aan het water waar tot laat (live) muziek gespeeld wordt. De Bayfield Inn heeft een groot dakterras met uitzicht over de haven en het water, een aanrader om daar rond zonsondergang een borreltje te doen of hapje te eten.
Apostle Islands
Apostle Islands


Volgens de voorspellingen zou het weer de komende week een stuk minder zonnig worden met een grote kans op neerslag. Gelukkig voor ons gingen we richting enkele steden die we graag wilden zien. Duluth, Bemidji en Minneapolis waren onze volgende bestemmingen. In de televisie serie Fargo komt een van de hoofdrolspelers aan in Bemidji en begint de gemeenschap te beïnvloeden met zijn bedrog, geweld en boosaardigheid. Als fans van de serie en omdat we toch “in de buurt” waren, maakten we een stop in Bemidji. Vreemd genoeg herkenden we helemaal niet veel uit de serie en waren het meest opvallende aan het hele stadje de gigantische standbeelden van Paul Bunyan en zijn blauwe os Babe. Paul, een personage uit de Amerikaanse folklore, is een gigantische houthakker die altijd wordt vergezeld door zijn even gigantische os. Volgens de folklore was Paul, door zijn gigantische omvang, verantwoordelijk voor allerlei landschappen in de regio. Doordat hij zijn bijl achter zich aansleepte ontstond bijvoorbeeld de Grand Canyon.
Paul Bunyan en zijn os Babe
Paul Bunyan en zijn os Babe


Duluth is een echte havenstad met veel staal, tankers, industrie en weinig kleur. Hoewel dat laatste ook kon komen door het aanhoudende wolkendek en regenbuien. De stad zelf is als de haven, gericht op het water met weinig opsmuk. De heuvels waarop de stad (gedeeltelijk) gebouwd is bieden prachtige uitzichten over het gebied, voor het beste uitzicht beklim je de Enger Tower en overzie je de hele stad, haven en omgeving. Voor de verandering en als beschutting tegen het slechte weer, hadden we onszelf een nachtje hotel cadeau gedaan. En met ons vele anderen! Het was dringen, maar het lukte uiteindelijk om een leuke en schone kamer te boeken. De volgende ochtend twijfelden we of we nog een dag wilden blijven, maar een blik uit het raam deed ons anders besluiten. Bij de receptie bleek dat het ook niet mogelijk had geweest lang te blijven, want de rij mensen voor de balie was flink, klaarblijkelijk nog meer kampeerders en anderen die een nachtje warm en droog wilden slapen!

Onze plan was om door de regen heen te rijden en richting hogere temperaturen en lagere luchtvochtigheid te vertrekken. Zo gezegd zo gedaan en al snel brak het zonnetje flauwtjes door en stopte het constante tikken van de regendruppels op het dak. De weg die we volgende bracht ons langs een interessant punt in de Verenigde Staten en in de geschiedenis, het beginpunt van de machtige Mississippi rivier. Een punt waar vele ontdekkingsreizigers lang naar gezocht hebben en uiteindelijk is gevonden in de 19e eeuw, maar door wie blijft tot de dag vandaag een discussie. Ongeacht wie er met de eer strijkt, zonder hulp van scouts van de Ojibwe stam en de tip waar de rivier echt begint, had de zoektocht sowieso niet gelukt.
Het beginpunt van de Mississippi rivier
Het beginpunt van de Mississippi rivier


Via Minneapolis, waar we een NFL game van de Minnesota Vikings bezochten en een aantal gezellige medereizigers ontmoetten kwamen we via Madison weer terug op het beginpunt van onze reis, Chicago! Na ruim drie weken verlieten we de Verenigde Staten met een heerlijk ontspannen gevoel en prachtige herinneringen aan de natuur en de inwoners.

Geschreven door Ruud Welman en Kim Knop

Heb je interesse in een reis naar Verenigde Staten? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Verenigde Staten, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen