Cannes

La Croisette strand Cannes, Zuid-Frankrijk
La Croisette strand Cannes, Zuid-Frankrijk

Cannes is een stad in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Cote-d'Azur. De stad is bekend om het grote filmfestival dat hier ieder jaar in mei gehouden wordt.

Landkaart Cannes

Ervaringen

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cannes

Filmfestival van Cannes
Filmfestival van Cannes

Het filmfestival van Cannes is een van de belangrijkste filmevenementen van de wereld. Het wordt sinds 1946 elk jaar in de derde week van mei gehouden, met uitzondering van de jaren 1948, 1950 en 1968. Omdat het festival veel media-aandacht krijgt, komen er altijd veel filmsterren op af. Het is vooral een populaire gelegenheid voor filmproducenten om hun nieuwe films te presenteren en deze aan distributeurs te verkopen.

Lérins Abby
Lérins Abby

Lérins Abby is een klooster gelegen op het eiland Saint-Honorat, dat 1,5 kilometer verwijderd is van Cannes. In de vijfde eeuw is het klooster opgericht door St. Honorates. Hij woonde er eerst alleen, maar trok snel meer gelovigen aan die hem gingen volgen. Deze gelovigen kwamen vanuit Gaul en Groot-Brittannië. Het fort dat om het klooster heen ligt was er om de monniken te beschermen tegen mogelijke aanvallen op hen. Verder kun je in het klooster een wandeling maken door de prachtige tuinen of je kunt de oude kapellen die aan de rand van het eiland liggen bekijken.

Sainte-Marguerite en Saint-Honorat
Sainte-Marguerite en Saint-Honorat

Op de eilanden Sainte-Marguerite en Saint-Honorat is er een uitstekende gelegenheid om te wandelen. De eilanden hebben namelijk een eucalyptus- en dennenwoud, waar een hele rustgevende sfeer heerst. Verder staat op het eiland Saint-Honorat nog een klooster die afstamt uit de 11e eeuw, het eiland is namelijk de vestigingsplaats van een monnikengemeenschap. Ook was Saint-Honorat een bekend eiland waar pelgrimstochten werden gehouden in de Middeleeuwen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Cannes heeft zijn eigen vliegveld maar deze is niet te bereiken met internationale vluchten, wel kun je overstappen in Parijs. Maar je kunt ook rechtstreeks naar Nice vliegen. Cannes is aangesloten op het TGV netwerk. Eenmaal aangekomen in de stad kun je gebruik maken van het uitstekende TER netwerk dat de hele regio met elkaar verbindt.

Geschiedenis

Vanaf de Middeleeuwen tot aan het begin van de 19e eeuw was Cannes een klein stadje, dat voornamelijk afhankelijk was van de visvangst. Pas toen een Engelse investeerder er een kunstmatig zandstrand liet aanleggen rond 1960 werd het dorp steeds bekender bij (Britse) toeristen. Vandaag de dag is het vooral bekend vanwege het filmfestival wat er jaarlijks plaatsvindt. De eerste editie van het filmfestival van Cannes stond gepland voor 1939, maar door de oorlog werd dit uitgesteld. Het eerste festival werd uiteindelijk gehouden in 1946. In 1997 vierde het festival alweer zijn 50e verjaardag.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Cannes