Gironde

Kasteel van Malle in de Gironde
Kasteel van Malle in de Gironde

Gironde is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. De streek staat bekend om zijn uitgestrekte stranden en enorme bossen. Je vindt er o.a. Bordeaux; de stad van Kunst en Geschiedenis, prachtige kastelen van Cazeneuve en de Atlantische kust met de prachtige en zandstranden.

Aanbieders van vakanties naar Gironde
TUI (allround) Klik
Fiets-Fun (actieve vakantie) Klik
Cirkel Vakanties (singles reizen) Klik

Landkaart Gironde

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gironde

Ch‚teau Latour
Ch‚teau Latour

Château Latour is een van de beroemdste plaatsen ter wereld waar wijn wordt aangebouwd. Het kleine kasteel ligt in het dorpje Pauillac dat grenst aan het wijngebied Saint-Julien. Maar liefst 60 hectare groot is het wijngoed van Château Latour. De wijnen die er worden aangebouwd zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Les Forts de Latour en Pauillac. De wijnen van Château hebben als kenmerk een grote hoeveelheid tannine. Dit zorgt ervoor dat de wijn er langer over duurt om te rijpen. Een jonge Latour wijn heeft daarom ook weinig smaak, hoe ouder de Latour is, hoe beter hij smaakt.

Place de la Bourse
Place de la Bourse

Het mooie Place de la Bourse ligt in de stad Bordeaux. Het gebouw is ontworpen door Ange-Jacques Gabriel, echter overleed hij twee weken voor de bouw die plaats vond 1730 tot 1775. Daarom nam zijn zoon het van hem over. Verder had Place de la Bourse eerst een standbeeld van Louis XV, maar dit standbeeld werd verwoest tijdens de Franse Revolutie. In de plaats van dit standbeeld is er een Korintische fontein gebouwd.

Stade Chaban-Delmas
Stade Chaban-Delmas

Stade Chaban Delmas is het stadion van Bordeaux. Het is het thuisstadion van het voetbalteam Girondins de Bordeaux. Het stadion heette eerst Stade Municipal of Parc Lescure/Stade Lescure, maar is na het overlijden van de langstzittende burgemeester van Boredeaux, Jacques Chaban-Delmas, als eerbetoon vernoemd naar hem. Af en toe wordt Stade Chaban-Delmas ook gebruikt voor rugbywedstrijden. Zo vond in 2004 de Heineken Cup tussen Biarritz en Toulouse plaats in het stadion.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Vanaf Schiphol is Bordeaux rechtstreeks per vliegtuig te bereiken. Vanaf de luchthaven kun je met het openbaar vervoer alle kanten op. Ook voor de treinreizigers is het aan te raden om bij een bezoek aan Gironde naar Bordeaux te reizen. Dit kan via de TGV vanuit Amsterdam. Je zult hiervoor wel over moeten stappen in Parijs of in Brussel. Als je met de auto reist is het vanuit Amsterdam gerekend ongeveer 1.050 kilometer naar Gironde. De wegen zijn uitstekend dus, als de auto jouw voorkeur heeft, is dit een prima optie.

Geschiedenis

Tussen 1793 en 1795 is de naam van het departement tijdelijk veranderd in Bec-d´Ambés om associatie met de revolutionaire partij de 'Girondists' te voorkomen.