Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

Landschap Limousin in Frankrijk
Landschap Limousin in Frankrijk

De regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes ligt in het zuidwesten van Frankrijk en grenst aan de Atlantische Oceaan en via de Pyreneeën aan de grens met Spanje. In het Aquitaine gedeelte kun je heerlijke wijnen proeven en een wandeling maken door het Pyreneeën gebergte. Limousin staat vooral bekend als een groene streek en is daarom geliefd bij natuurliefhebbers. Verder maakt Limousin deel uit van het Centraal Massief van Frankrijk dat verder bestaat uit Auvergne, Ayveron en Lozère, dit is een gebied dat hooggelegen is en bestaat uit plateaus en bergen. Ook heeft het Limousin gedeelte een aantal bekende rivieren als de Dordogne en de Vézère. De omgeving van deze rivieren is vaak prachtig. Aan de Dordogne liggen bijvoorbeeld verschillende leuke plaatsen die een bezoek waard zijn. Beaulieu-sur-Dordogne is zo'n plaats met schitterende huizen en een unieke ligging aan de rivier. Dit is niet voor niets een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Tevens nodigt het Limousin gebied uit om actief bezig te zijn; fietsen, wandelen, kanovaren, mountainbiken en vissen zijn een aantal activiteiten die je kunt ondernemen. Tot slot het Poitou-Charentes gedeelte, dat bekend staat om haar prachtige kust en de historische kastelen en abdijen. De stad La Rochelle was een van de eerste die zich bezig hield met 'ecotoerisme', al 40 jaar geleden gaf de stad het startschot voor de eerste voetgangerszone van Frankrijk.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes
Plaatsen in de buurt van Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes:

Ervaringen

Eline Jansen op 3 januari 2012 plaats: Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, reisperiode: september 2011

De Limousin is een prachtige streek gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. Bij veel vakantiegangers is de regio nog niet zo bekend. Jammer, want de Limousin heeft veel te bieden; van mooie natuurparken en authentieke plaatsjes tot leuke activiteiten en een heerlijke keuken. Omdat de Limousin slechts op 8,5 uur rijden van Utrecht ligt, is het gemakkelijk te reizen in één dag. Wat mij het meest bij is gebleven is het mooie rode stadje Collognes-la-Rouge, de 'verborgen kapel' in Aubazine en het indrukwekkende verhaal en herdenkingscentrum van Oradour-sur-Glane. Een overnachtingstip: verblijf in een Table d'hôte (Bed & Breakfast + diner) en schuif aan bij de eigenaars voor een heerlijk diner. Mijn favorieten zijn Chateau de la Grèze (Brivezac), Chateau la Creuzette (Boussac) en Les Trois Ponts (St. Silvain-Bellegarde).

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

La Cité du Vin (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

La Cité du Vin
La Cité du Vin

La Cité du Vin is een nieuw museum in Bordeaux in Aquitaine dat open is vanaf juni 2016. Alleen de bouw van het museum is al een bezoek waard. De vorm stelt ‘een kronkeling van een wijnstok’ voor die overgaat in ‘de werveling van wijn in het glas’. In het museum kun je alles te weten komen over wijn. Zoals wat de wereldwijde invloed van wijn is op streken en beschavingen. De thema’s in het museum waarin alles over wijn wordt uitgelegd zijn: geschiedenis, kunst, menswetenschappen en geografie. Ook kun je er deelnemen aan wijnproeverijworkshops.

Lascaux (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

Lascaux
Lascaux

In Montignac ligt het museum Lascaux dat in september 2016 haar deuren gaat openen en dan ‘Centre International de l'Art Pariétal Montignac-Lascaux’ gaat heten. In dit museum draait alles om de grotkunst. Lascaux is namelijk een belangrijke grot waar veel kunstwerken zijn gevonden. Het doel is dan ook om deze grot na te bouwen, zodat je het gevoel krijgt alsof je in de prehistorie rond loopt. Daarnaast is er een apparaat genaamd ‘bezoekmaatje’, dat via internet het bezoekprogramma op de leeftijd, taal en eventuele handicap van de bezoeker aanpast.

Spa van Eaux-Bonnes (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

Spa van Eaux-Bonnes
Spa van Eaux-Bonnes

Eaux-Bonnes is een idyllisch stadje dat bekend staat om haar prachtige spa. Op het moment wordt deze gerenoveerd. Het doel van deze renovatie is de spa te moderniseren zonder dat de huidige architectuur aangetast wordt. Zo is een van de vernieuwende elementen; het zwembad overdekt door een indrukwekkende glazen bol. In de zomer van 2016 gaat het eerste nieuwe gedeelte open, de rest volgt in de herfst van 2016.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Auto
Bordeaux (in het Aquitaine gebied) is gelegen op 1.082 kilometer afstand vanaf Amsterdam. Limoges daarentegen (in het Limousin gedeelte) is gelegen op 860 kilometer afstand van Utrecht, de hele weg bestaat uit uitstekend begaanbare snelwegen. Verder is Poitiers (in het Poitou-Charentes gebied) gelegen op 800 kilometer afstand van Utrecht.

Trein (TGV)
Naar het Aquitaine gedeelte kun je met de internationale trein via Parijs naar Bordeaux reizen. Als je naar het Limousin gebied wilt neem je de TGV naar Parijs, waar je overstapt naar Limoges. Wanneer je naar het Poitou-Charentes gedeelte wilt, hoef je daarentegen niet over te stappen. Je neemt dan de TGV naar Poitiers.

Vliegtuig
In het gedeelte Aquitaine zijn de grootste vliegvelden in Bordeaux, Biarritz en Pau. Limousin daarentegen is wat minder goed te bereiken qua vliegen, je dient dan vaak over te stappen in Parijs, Barcelona of Montpellier. Poitou-Charentes heeft wel meerdere vliegvelden gelegen in Nantes en Limoges.

Geschiedenis

Het gedeelte Aquitania is veroverd door de Romeinen in 56 v.Chr. Zij gaven de regio de naam ‘Aquitania’, afkomstig van ‘aqua’, water. Na bezet te zijn geweest door de Visigothen, de Franken en de Vasconen sloot het gebied zich aan bij het rijk van Karel de Grote. Door het huwelijk tussen Eleonora van Aquitaine en Hendrik Plantagenet, de latere koning van Engeland, werd de regio toegevoegd aan het Engelse rijk. In 1453 heroverden de Fransen het gebied, waarna het in 1472 een zelfstandige Franse provincie werd. Verder is er in het Limousin gebied een hevige machtsstrijd geweest tussen de Engelsen en de Fransen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog won Frankrijk het gebied definitief terug. In 1607 werd de regio officieel toegevoegd aan Frankrijk. Poitou-Charentes tot slot wordt nog altijd herinnerd als de stad waar de Franken, onder leiding van Charles Martel, in 732 de Arabische bezetters versloegen.

Heb je interesse in een reis naar Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen