A Coruña

Riazor strand in A Coruña
Riazor strand in A Coruña

De stad A Coruña ligt in het uiterste noordwesten van Spanje in de regio Galicië. De stad heeft een drukke haven. Die haven heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van zeevarend Spanje. A Coruña heeft veel culturele voorzieningen, zoals het Palacio de la Ópera, het Teatro Rosalía de Castro en de evenementenhal Coliseum. De stad beschikt ook over 25 expositiezalen, waarvan de bekendste de Fundación Barrié de la Maza en Fundación Maria José Jove zijn. Het beroemde kenmerk van het straatbeeld van A Coruña zijn de enorme glazen balkons of serres die soms hele verdiepingen van een gebouw kunnen beslaan. De bekendste sportclub is Deportivo de La Coruña, de voetbalclub die in de Primera División van Spanje speelt. Een andere belangrijke sportvereniging is de Hockey Club Liceo de la Coruña, die al veel Spaanse kampioenschappen op haar naam heeft staan.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Landkaart A Coruña
Plaatsen in de buurt van A Coruña (Spanje) :
 • Santiago de Compostela (56 km)
 • Lugo (78 km)
 • Oviedo (206 km)
 • Gijón (221 km)
 • León (245 km)
 • Salamanca (350 km)
 • Valladolid (356 km)
 • Santander (371 km)
 • Bilbao (441 km)
 • Madrid (508 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van A Coruña

  Domus (A Coruña)

  Domus is een wetenschapsmuseum over het menselijk lichaam en de evolutie. Het heeft ook wel de naam Casa del Hombre (Huis van de mens). In dit unieke gebouw, ontworpen door een Japanse architect, worden bezoekers vermaakt en wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd. Er zijn verschillende soorten tentoonstellingen te bewonderen, waar je meer leert over de demografie, de zintuigen, motoriek, de hersenen, het hart en vaardigheden en taal. Veel wordt interactief gedaan. Het museum heeft tevens een IMAX projectie kamer.

  Plaza María Pita (A Coruña)

  Plaza María Pita
  Plaza María Pita
  Kaart met locatie Plaza María Pita

  Plaza María Pita is het belangrijkste plein van de stad en ontleent zijn naam aan een heldin van de stad, Maria Pita. Ze stond bekend vanwege haar actieve rol in de verdediging van de stad tegen de Engelse admiraal Francis Drake. Het plein is vrij groot en wordt omringd door diverse gebouwen. Aan het plein vind je het stadhuis (Palacio Municipal) dat nog in volledige oude stijl te bewonderen is. Daarnaast bevat het stadhuis een grote klok.

  Torre de Hércules (A Coruña)

  Torre de Hércules
  Torre de Hércules
  Kaart met locatie Torre de Hércules

  Torre de Hércules is de oudst werkende vuurtoren in Europa en ligt op een schiereiland, gelegen op 2,4 kilometer afstand van het centrum van de stad A Coruña. De vuurtoren is 55 meter hoog en wel 1900 jaar oud, het is namelijk de oudste Romeinste vuurtoren die ook nog met die functie gebruikt wordt. Het kreeg in 2009 een plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de toren vind je een mozaïek in de vorm van een windroos, die in 1994 is gemaakt door Xavier Correa Corredoira.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  Het grootste treinstation van A Coruña is het Estación de San Cristovo. Het vliegveld van A Coruña bevindt zich in het nabijgelegen Alvedro. Er zijn directe lijnvluchten naar de Spaanse grote steden Madrid, Barcelona en Bilbao en de Spaanse eilanden Tenerife, Gran Canaria en Mallorca. Ook gaan er dagelijks vluchten naar Londen, Parijs en Lissabon.

  Geschiedenis

  De naam Coruña stamt af van het Latijnse 'Caronium', dat ooit een Romeins oppidum was. In de 7e eeuw na Chr. verscheen de naam als eerste, als 'Crunia'. In 1262 werd het verbasterd tot 'La Crunia', dat later zou veranderen in 'La Coruña', oftewel in het Galicisch 'A Coruña'. A Coruña is de officiële naam van de stad en de gelijknamige provincie sinds 1983. De eerste echte bewoners van waren de 'Ártabros', een van de verschillende volken die ongeveer 2500 jaar geleden Spanje en Portugal bewoonden. In het jaar 62 v. Chr. arriveerden de Romeinen en Julius Caesar in A Coruña. Hij gaf de stad de naam 'Brigantium', en vanaf dat moment groeide de stad uit tot een belangrijke haven die handelde met Frankrijk, Nederland en Engeland. Een duidelijk teken van hoe belangrijk Brigantium werd, is de vuurtoren van de stad, die werd gebouwd in de 2e eeuw.

  Weer

  A Coruña heeft een zeeklimaat. De zomers zijn voor Spaanse begrippen fris, buiten een aantal hittegolven en zijn te vergelijken met de Nederlandse zomers. De winters zijn echter een stuk milder dan in Nederland, de laagste gemiddelde minimumtemperatuur in december namelijk 8°C. Het is één van de meest regenachtige steden van het Iberisch Schiereiland.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar A Coruña