Santiago de Compostela

Kapel Santa Susana, Santiago de Compostella
Kapel Santa Susana, Santiago de Compostella

Santiago de Compostella ligt in het noordwesten van Spanje. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de Camino de Santiago (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. De schelp heet in het Latijn Pecten jacobaeus, in het Duits Pilgermuschel (pelgrimsmossel) of Jakobsmuschel en in het Frans coquille Saint Jacques. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven (in tegenstelling tot de schelp van een bekende oliemaatschappij). De weg naar Santiago kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen. De hoofdroute van de voettocht in Spanje vanuit Frankrijk (de camino francés) begint traditioneel in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port of in het Spaanse Roncesvalles en is ongeveer 775 km lang. Er bestaan meerdere routes, zoals een kustroute in Noord-Spanje en een route vanuit Zuid-Spanje en Portugal.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Santiago de Compostela
Plaatsen in de buurt van Santiago de Compostela (Spanje) :
 • A Coruña (56 km)
 • Lugo (81 km)
 • Oviedo (225 km)
 • León (245 km)
 • Gijón (245 km)
 • Salamanca (319 km)
 • Valladolid (342 km)
 • Santander (389 km)
 • Bilbao (457 km)
 • Mérida (478 km)
 • Ervaringen

  op 25 november 2016 plaats: Santiago de Compostela, reisperiode: mei 2016

  Rondreis op weg naar Compostella was in een woord genieten!

  • Algemeen 9
  • Cultuur 10
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Santiago de Compostela

  Kathedraal van Santiago de Compostela (Santiago de Compostela)

  Kathedraal van Santiago de Compostela
  Kathedraal van Santiago de Compostela
  Kaart met locatie Kathedraal van Santiago de Compostela

  De Kathedraal van Santiago de Compostela wordt beschouwd als een van de grootste heiligdom van het hele christendom. Binnenin de kerk zal je verschillende bezienswaardigheden vinden als de crypte waar de overblijfselen van Jacobus onder het hoogaltaar zouden liggen. Tussen de twee grote torens aan de voorgevel van de kerk is dan ook het beeld van apostel Jakobus te zien. Er is in de kerk tevens een enorm wierookvat te vinden van wel anderhalve meter hoog. 

  Mercado de Abastos de Santiago (Santiago de Compostela)

  Mercado de Abastos de Santiago
  Mercado de Abastos de Santiago
  Kaart met locatie Mercado de Abastos de Santiago

  Markt van Abastos is een van de vijf grootste markten van Spanje en wordt dagelijks gehouden. De markt wordt veel bezocht door de toeristen, maar ook door de locals. De markt vind je bij de San Fiz de Solovio kerk en staat hier al sinds 1941. Het is een levensmiddelenmarkt waar onder andere veel vis wordt verkocht. Daarnaast staat de markt bekend om zijn beroemde en populaire kaas genaamd Queso gallego de Tetilla. De kaas komt echt uit deze streek, is betaalbaar een heeft een hele eigen vorm en smaak.

  San Martín Pinario (Santiago de Compostela)

  San Martín Pinario is een voormalig klooster wat dateert uit de 18e eeuw en is in een barokke stijl gebouwd. Vanaf het bordes van het klooster heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal. Je ziet hier goed de twee torens van de voorgevel, de klokkentoren en de koepel. Boven de poort van het klooster zie je een sculptuur die san Martin de Tours uitbeeld. Hij deelt zijn mantel met de armen. Tegenwoordig bestaat het klooster uit een hotel, een museum en een kerk.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Spanje bekijken.

  Vervoer

  De internationale luchthaven Lavacolla ligt 10 km ten oosten van de stad en is de belangrijkste luchthaven van Galicië.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van de pelgrimage naar Compostela gaat heel ver terug. De symbolen van de Camino; de St. Jacobsschelp en het zwaardkruis, de lagarto, duiden op een niet christelijke vruchtbaarheidsrite. Al voor onze christelijke jaartelling marcheerden Romeinse legioenen naar Fi(ni)sterre, 'het eind van de wereld', aan de kust van de dood om daar de zon in de onderwereld te zien wegzakken.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Santiago de Compostela