Metz

Kathedraal in de Franse stad Metz
Kathedraal in de Franse stad Metz

De stad Metz ligt in Lorraine, in het noordoosten van Frankrijk. Metz is de grootste stad van de regio Lotheringen en is teven ook de hoofdstad van deze regio. In deze Franse stad vind je verschillende overblijfselen uit de Middeleeuwen, 18e eeuwse pleinen en de keizerswijk uit het jaar 1900. In Metz is dus veel historie en cultureel erfgoed te vinden. De kathedraal van Metz is het indrukwekkendste bouwwerk van de stad. Daarnaast kun je in Metz ook goed terecht om te winkelen. Ten westen van de kathedraal bevinden zich enkele grote, autovrije winkelstraten. De stad staat bovendien ook bekend om haar bloemenpracht en is tevens de tweede lichtstad van Frankrijk.

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Metz
Plaatsen in de buurt van Metz (Frankrijk) :
 • Nancy (47 km)
 • Vogezen (106 km)
 • Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine (144 km)
 • Dijon (216 km)
 • Bourgogne-Franche-Comté (252 km)
 • Jura (261 km)
 • Île-de-France (273 km)
 • Parijs (275 km)
 • Lille (280 km)
 • Nord-Pas-de-Calais-Picardie (283 km)
 • Ervaringen

  op 10 december 2014 plaats: Metz, reisperiode: december 2014

  De kathedraal St. Etienne is de moeite waard om te bekijken. Er is overal glas in lood

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Metz

  Kathedraal Saint-Étienne (Metz)

  Kathedraal Saint-Étienne
  Kathedraal Saint-Étienne
  Kaart met locatie Kathedraal Saint-Étienne

  Saint-Étienne is een kathedraal die onderdeel is van het bisdom Metz. Metz vormde namelijk in de middeleeuwen samen met de omgeving een klein prinsbisdom. In de veertiende eeuw werd de kathedraal gevormd door de samenvoeging van twee kerken. De noordelijke zijde van de oude Romaanse kerk werd verbonden met het schip van het 13e-eeuwse Saint- Étienne. Het schip van de kathedraal is met zijn 41,41 meter het op twee na grootse schip van Frankrijk. Daarnaast werd er later in de 15e-eeuw nog een koor en een transept aan de kathedraal toegevoegd.

  Musée de la Cour d’Or (Metz)

  Musée de la Cour d’Or
  Musée de la Cour d’Or
  Kaart met locatie Musée de la Cour d’Or

  Musée de la Cour d’Or is een museum gelegen in het centrum van Metz. Het museum heeft drie locaties: de voormalige abdij ‘Petits Carmes’, de kerk ‘Trinitaires’ en de zolder van ‘Chèvremont’. In het museum worden Gallo-Romeinse, middeleeuwse en ‘Beaux-Arts’ collecties tentoongesteld. De Gallo-Romeinse collectie weerspiegelt het verleden van de stad Metz. Je kunt in deze collectie sieraden, overblijfselen van beeldhouwwerken en meer van het dagelijkse leven in die tijd zien. Bij de middeleeuwse collectie zijn er wapens, religieuze beeldhouwwerken, beschilderde houten plafonds en voorwerpen van het dagelijkse middeleeuwse leven gezien. Verder zijn in de Beaux-Arts collectie werken te zien van kunstenaars die uit Metz komen en van bekende kunstenaars uit de Beaux-Arts kunststroming, als Sargent, Delacroix en Corot.

  Opéra-Théâtre de Metz Métropole (Metz)

  Opéra-Théâtre de Metz Métropole
  Opéra-Théâtre de Metz Métropole
  Kaart met locatie Opéra-Théâtre de Metz Métropole

  Het operatheater ‘Opéra-Théâtre de Metz Métropole’ is gelegen op het Petit-Saulcy eiland in Metz. Het is het oudste operatheater in Frankrijk en er is plaats voor 750 mensen. Het operatheater werkt samen met ‘The National Opera of Lorraine’. Op het moment zijn er jaarlijks rond de zestig optredens, waaronder ook toneelstukken, choreografieën en lyrische poëzie vallen. Vroeger waren er vooral voorstellingen van bekende personen als Diderot, Voltaire en Jean-Baptiste Lully.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

  Vervoer

  Metz heeft een ideale ligging wat betreft bereikbaarheid. De A31 en de A4 kruisen de stad, er liggen 3 luchthavens in de regio en de TGV Est stopt er ook. Met deze TGV Est ben je in iets meer dan een uur in Parijs. Het Metz-Nancy-Lorraine vliegveld dient als luchthaven voor de hele regio. Het is dan ook op het lokale openbaar vervoer aangesloten. Vanuit Nederland bestaan er geen direct vluchten naar Metz. Een alternatief is een vlucht naar Straatsburg, deze stad ligt op zo'm 170 km afstand van Metz. Metz is vanuit Nederland gemakkelijker te bereiken per trein en per auto. De reistijd per auto vanuit Nederland ligt tussen de 5 en 7 uur. Vanaf Utrecht is het zo'n 500 km rijden naar Metz. Per trein reis je via Parijs of Brussel, waar je een overstap moet maken richting Metz. In Metz zelf kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, wat hier goed geregeld is en bovendien relatief goedkoop is. Per bus kun je jezelf door de stad en door Lotharingen gemakkelijk verplaatsen. Daarnaast kun je met de toeristenbus alle bezienswaardigheden van Metz bezoeken.

  Geschiedenis

  Door oude vondsten die zijn gedaan blijkt dat de regio al wordt bewoond sinds de bronstijd. De naam van de stad is afkomstig van de Gallische stam der Mediomatrices, waar de stad naar vernoemd is. Later werd deze naam verkort naar Metz. Na de Romeinse verovering kwam de stad tot bloei en werden er badhuizen, aquaducten en arena's gebouwd. Atilla de Hun maakte hier in het jaar 451 helaas een einde aan toen hij de stad plunderde. Later in de geschiedenis is Metz een belangrijke stad geweest in het rijk van Karel de Grote en het Heilige Roomse rijk. In de 11e eeuw werd Metz een zelfstandige stad, waardoor het wederom kon opbloeien als stad. Uit deze tijd zijn nog veel bouwwerken te vinden in het huidige stadscentrum. In de 16e eeuw nam Frankrijk de macht weer over en behoorde Metz tot Frankrijk. Vanaf dit moment heeft de stad wisselend tot Frankrijk en Duitsland behoord. Vanaf de Eerste Wereldoorlog behoort de stad officieel weer tot Frankrijk. De Duitse invloed is nog steeds terug te zien in de stad door het grote aantal Duitse immigranten en er wordt door een deel van de bewoners nog Duits gesproken, alhoewel dit niet de hoofdtaal van de stad is.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Metz