Metz

Kathedraal in de Franse stad Metz
Kathedraal in de Franse stad Metz

Metz ligt in Lorraine, in het noordoosten van Frankrijk. Metz is een middeleeuwse stad met pleinen uit de 18e eeuw, de keizerwijk uit 1900 en de moderne stadswijk. In het centrum van de stad vind je Place St. Jacques, op dit plein vind je veel restaurants en terrasjes. De stad staat bekend om haar bloemenpracht en is tevens de tweede lichtstad van Frankrijk.

Landkaart Metz

Ervaringen

Monique Gieben op 10 december 2014 plaats: Metz, reisperiode: december 2014

De kathedraal St. Etienne is de moeite waard om te bekijken. Er is overal glas in lood

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 10

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Metz

Kathedraal Saint-Étienne
Kathedraal Saint-Étienne

Saint-Étienne is een kathedraal die onderdeel is van het bisdom Metz. Metz vormde namelijk in de middeleeuwen samen met de omgeving een klein prinsbisdom. In de veertiende eeuw werd de kathedraal gevormd door de samenvoeging van twee kerken. De noordelijke zijde van de oude Romaanse kerk werd verbonden met het schip van het 13e-eeuwse Saint- Étienne. Het schip van de kathedraal is met zijn 41,41 meter het op twee na grootse schip van Frankrijk. Daarnaast werd er later in de 15e-eeuw nog een koor en een transept aan de kathedraal toegevoegd.

Musée de la Cour d’Or
Musée de la Cour d’Or

Musée de la Cour d’Or is een museum gelegen in het centrum van Metz. Het museum heeft drie locaties: de voormalige abdij ‘Petits Carmes’, de kerk ‘Trinitaires’ en de zolder van ‘Chèvremont’. In het museum worden Gallo-Romeinse, middeleeuwse en ‘Beaux-Arts’ collecties tentoongesteld. De Gallo-Romeinse collectie weerspiegelt het verleden van de stad Metz. Je kunt in deze collectie sieraden, overblijfselen van beeldhouwwerken en meer van het dagelijkse leven in die tijd zien. Bij de middeleeuwse collectie zijn er wapens, religieuze beeldhouwwerken, beschilderde houten plafonds en voorwerpen van het dagelijkse middeleeuwse leven gezien. Verder zijn in de Beaux-Arts collectie werken te zien van kunstenaars die uit Metz komen en van bekende kunstenaars uit de Beaux-Arts kunststroming, als Sargent, Delacroix en Corot.

Opéra-Théâtre de Metz Métropole
Opéra-Théâtre de Metz Métropole

Het operatheater ‘Opéra-Théâtre de Metz Métropole’ is gelegen op het Petit-Saulcy eiland in Metz. Het is het oudste operatheater in Frankrijk en er is plaats voor 750 mensen. Het operatheater werkt samen met ‘The National Opera of Lorraine’. Op het moment zijn er jaarlijks rond de zestig optredens, waaronder ook toneelstukken, choreografieën en lyrische poëzie vallen. Vroeger waren er vooral voorstellingen van bekende personen als Diderot, Voltaire en Jean-Baptiste Lully.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Metz heeft een ideale ligging qua bereikbaarheid. De A31 en de A4 kruisen de stad, er liggen 3 luchthavens in de regio en de TGV Est stopt er ook. Met deze TGV Est ben je in iets meer dan een uur in Parijs. Het Metz-Nancy-Lorraine vliegveld dient als luchthaven voor de hele regio. Het is dan ook op het lokale openbaar vervoer aangesloten.

Geschiedenis

Door oude vondsten die zijn gedaan blijkt dat de regio al wordt bewoond sinds de bronstijd. Metz werd vernoemd naar de Gallische stam der Mediomatrices. Na de Romeinse verovering werd Metz, onder de naam van Divodorum Mediomatricorum, een van de voornaamste steden van Gallië. Aan het begin van de middeleeuwen is Metz de hoofdstad van het koninkrijk Austrasië. In de late middeleeuwen was Metz met ruim 30.000 inwoners een van de grootste steden van het Duitse Rijk. Metz wordt gedurende de Frans-Duitse oorlog van 1870 belegerd en door het nieuwe Duitse Rijk bij de Vrede van Frankfurt ingelijfd. Het was de hoofdstad van Duits Lotharingen van 1871 tot 1919.

Bekijk onze reizen naar Metz